Category Archives: Корупција

Кад се 15 дана претвори у две године

Београд, 10.10.2019. – Pistaljka.rs у билтену „Узбуњивач бр. 86/2019“ године пише о проблемима са којима се суочава Синдикат полиције Слога. Проблеми се односе на незаконито поступања са тајни подацима у Министарству унутрашњих послова где Министарство правде одбија да изврши инспекцијски надзор.

Незаконито решење о распоређивању озаконили отказом у дисциплинском поступку

policija-znaccka-kosa-M-1Београд, 03.10.2017. – Незаконита поступања надређених према потчињенима у циљу дисциплиновања или освете није непознаница за запослене у МУП, многи су то искусили на својој кожи. Један од таквих случаја је и незаконито распоређивање а затим вођење дисциплинског поступка за тешку повреду радне дужности за време када жалбени поступак на решење о распоређивању није окончано. 

За правника УКП решење није управни акт!

Београд, 01.08.2017. – Самостални извршилац А.К. из Управе криминалистичке полиције доставио је одговор Сектору за људске ресурсе да решење Дирекције полиције којим се П.С. разрешава дужности члана Радне групе за расветљавање убиства новинара Милана Пантића у коме наводи да се Решење о разрешењу не може сматрати управним актом!?

Министарство безбедности БиХ потврдило наводе Думановића и Трбовића

Београд, 25.07.2017. – Министарство безбедности Босне и Херцеговине, Дирекција за координацију полицијских тела БиХ, доставило је одговор на захтев Синдиката у вези радног ангажовања полицијских службеника Републике Србије у Сребреници у Поточарима 11.07.2015. године.

Нови магазин: Одавање или прикривање тајне

sl-tajnaБеоград, 17.01.2017. – Штампани медији у Србији, у главном нису извештавали о процесу против узбињивача -полицајаца Думановића и Трбовића. Један од ретких који се одважио да о овом случају напише чланак је новинар Небојша Пешић из Новог магазина. Овај магазин је у издању број 298 од 12.01.2017.године објавио чланак на две стране под насловом „Одавање или прикривање тајне“.

Виши суд оспорио још једно решење о премештају МУПа

Lepomir-BakicБеоград, 25.03.2016. – Виши суд у Београду донео је још једну привремену меру у корист нашег члана Лепомира Бакића, одлагање правног дејства решења о распоређивању на радно место „послови анализе ризика“ на основу Закона о заштити узбуњивача.

Пиштаљка: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача

1Београд, 16.03.2016. – У просторијама „Пиштаљке“ антикорупцијског електронског медија, одржан је радни састанак са темом: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача у Републици Србији.

Домаћини и организатори били су Владимир Радомировић, главни и одговорни уредник, Драгана Матовић, уредница и правни тим Пиштаљке.

Виши суд оспорио решење МУП о премештају

dzБеоград, 12.02.2016- Полицијски службеник-узбуњивач Драган Жебељан председник Синдиката полиције Слога, поднео је  захтев Вишем суду у Београду за одређивање привремене мере одлагања правног дејства решења о распоређивању на радно место „Самостални послови анализе ризика“ на основу Закона о заштити узбуњивача. Жебељан је уз помоћ савета правника антикорупцијског портала „Пиштаљке“ на суду заступао  самог себе  и успео је да докаже покушај одмазде послодавца над њим.

Директоре, часно ли је понудити оставку?

Београд, 03.12.2014.године – Смене генерала полиције и високих старешина из времена министра Ивице Дачића, почеле су сменомДрагише Симића, начелника Управе саобраћајне полиције и Милоша Перовића, начелника Јединице за заштиту сведока, јуна 2014. године.

После низа афера и медијских препуцавања које су кулминирале ратом кланова у безбедносним структурама Србије, Александар Вучић на конференцији за штампу 20. јуна 2014. године објавио је да је сменио четворицу генерала, начелника полицијских управа из Дирекције полиције МУП!

Да ли је млађи син директора полиције радио за тајкуна Богићевића?

2014-12-02-Politika--Sin-Ve

Београд, 02.12.2014. – Новинар Душан Телесковић је у данашњем издању листа Политика објавио ауторски текст под насловом „Син директора полиције радио у Фармакому“.  Лист Информер, такође бави се сличном темом у тексту „Вељовић: Немам ја ништа са тајкунима“, пренесећи став Синдиката српске полиције по овом питању. Колико се да видети, медијска машинерија се полако захуктава попут локомотиве, питање је зашто баш сада јер је опште познато да је млађани Н. Вељовић још од 2011. до марта 2014.године радио у Фармакому МБ и о томе је раније писано.

Повлашћени потрошили 5,7 милиона динара са рачуна МУП-а

Београд, 29.07.2014. – Ранијим Законом о раду, запослени су имали могућност да уколико из неког разлога, кривицом послодавца не икористе годишњи одмор, насталу штету могу да наплате. То је било сасвим правично решење у случајевима да кривицом посодавца запослени не може да искористи пун годишњи одмор који се код у Министарству унутрашњих послова дели на два дела.

Бранко Лазаревић ухапшеном Брежанчићу дао специјалну ознаку за возило министра!

Београд, 3.10.2013. – Миле Брежанчић (44), директор и сувласник „МБ Гас оила“ из Београда, који је ухапшен под сумњом да је са 152.000 евра подмитио Небојшу Јањића, поседовао је специјалну ознаку за аутомобиле издату од Министарства унутрашњих послова, какву имају само највиши државни функционери.

Специјална ознака је направљена и издата по налогу Бранка Лазаревића бившег шефа Кабинета и саветника Ивице Дачића,  а њу је стављен факсимил директора полиције Милорада Вељовића.

Невиђен јавашлук функционера МУП!

Београд, 23.05.2013. – Трагом вести коју је објавио дневни лист Информер од 18. априла 2013.године о набавци система видео надзора за возила саобраћајне полиције у чланку  «Истрага милионског лоповлука у МУП 270.000 евра» и  «Пљачкају на набавци камера за саобраћајце» – МУП Србије купује нову опрему за снимање и праћење за 180 патролних «фијат пунто» – Комплети набављени по цени од 1.997 евра, иако на тржишту ова опрема кошта од 500 до 600 евра, Синдикат српске полиције пре месец дана упутио је допис у Кабинет министра, државном секретару Ваљи Вукићу. По старом обичају, нисмо удостојени одговора.