Полицајци на тајним мисијама у иностранству?!

cty1bslБеоград, 10.10.2016. – О безбедности и здрављу на раду недовољно се говори у Министарству унутрашњих послова. Запослени готово да и не знају каква су им права нити како и за шта су осигурани док су на раду и док обављају службене задатке у земљи. Оно што сасвим сигурно не знају је шта када их послодавац пошаље на редован или “прикривени – тајан” рад у страну државу. Имају ли икаква права ако се тамо разболе, буду повређени, постану инвалиди или погину на задатку.

Трагом информација које смо добили од колега и наших активиста, да су полицијски службеници Управе криминалистичке полиције, више пута до сада са највишег врха слати у БиХ односно РС на некакве тајне задатке, без службеног оружја, средстава принуде и радног налога, односно налога за службено путовање даје нам за право да послодавцу, односно министру поставимо нека веома озбиљна питања која се тичу безбедности полицајаца у страним државама.

Зли језици ће ову веома важну тему можда искористити да упру прстом у овај синдикат и оптуже га за политичку некоректност или изазивање међународног инцидента, за што наравно да нема основа. Наш циљ је, да сазнамо истину и праве информације које би морао да зна сваки запослени а то је како је и на који начин је осигуран и заштићен у земљи приликом обављања редовног посла или буде послат у иностранство на јавну или неку “тајну” мисију.

С тим у везти, обратили смо се министу:

1.jpg

Синдикат полиције Слога, као и Удружени синдикати Србије Слога, обавештене су од стране наших чланова и активиста да је одређени број полицијских службеника, без ватреног оружја, користећи остала службена основна средства за рад, у неколико наврата без законског основа улазила на територију Босне и Херцеговине, односно Републике Српске вршећи службену радњу овлашћених службених лица, али без примене овлашћења према грађанима.

Овај синдикат не жели да се бави истрагом и испитивањем оправданости и сврсисходности коришћења ресурса јавне службе – Министарства унутрашњих послова, начина на који су запослени послати у обављање службене радње у страној држави, или евентуалног политичког контекста читаве ситуације, јер нам то није намера.

О томе се већ баве други државни органи а интересују међународне организације.

Интерес овог синдиката је оправдана бојазан за безбедност и здравље запослених који су од стране надређених из врха МУП упућени на службени задатак у страну државу без прописног налога за извршење службеног задатка, користећи основна средства рада МУП која на граници нису регистрована као таква док су запослени приморани да користе своје личне исправе као туристи али у службене сврхе. Посебно нас брине да су колеге „подучене“ да уколико се деси да буду приведени и задржани од стране полиције БиХ не откривају сврху боравка у БиХ.

Овај синдикат посебно забрињава чињеница да запослени нису упознати са својим правима из области безбедности и здравља на раду, пре свега јер су упућени на „тајни“ рад у страну земљу, без радног налога, а тиме и без адекватне логистичке правне и медицинске помоћи која би им послужила у случају привођења, задобијених повреда, рањавања или смрти.

Истичемо да овај синдикат па ни полицијски службеници нису обавештени на који начин би остварили своја права на обештећење у случају болести или код евентуалних повреда на раду у страној држави уколико су се у њој налазили тајно и без адекватне службене документације и налога за рад.

С тим у вези, очекујемо од Вас као представника послодавца, и захтевамо неопходна обавештења које се односе на безбедност и здравље на раду запослених у МУП када их послодавац шаље на „прикривени“ рад у страну државу у тајну мисију.

Да су полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Републике Србије били на тајној мисији у Сребреници у БиХ, писано је у тексту под насловом: Узнемирујућа исповест полицајца из службе за тајно праћење.

Синдикат полиције Слога
 п р е д с е д н и к
Драган Жебељан

Оставите одговор