Да ли сте потписали изјаву о чувању тајности података?

strogo-poverljivoБеоград, 05.01.2017. – Чување пословне тајне један је од најважнијих заштитних механизама у циљу сузбијања одлива информација и пословних тајни.  Да би од запослених добили лојалност, али и спречили изношење информација када запослени после одређеног времена изгуби осећај лојалности, многе фирме приморавају запослене да потписују уговоре о тајности.

У случају Министарства унутрашњих послова, неко се досетио да запосленима наметне потписивање Изјаве о чувању тајности података, али то није уговор који су неки гледали у крими филмовима.

Већ пар година постоји неколико типова сличних образаца који служе за застрашивање запослених, ако једнога дана “проговоре”.

Синдикат полиције Слога, у поседу је једног бланко обрасца који је намењен запосленима у СБПОК – Управе криминалистичке полиције.

obrayac-izjave

Међутим, како је овај образац сасвим лаички написан и незаконит, многи запослени су одбили да га потпишу те су мишљење у вези горњег обрасца затражили од Министарства правде Републике Србије.

У одговору Министарства правде бр. 07-00-708/2016-19 од 13.10.2016. године који је потписао државни секретар наводи се следеће:

Сваки запослени који не поседујете сертификат за приступ тајним подацима не може бити потписник такве изјаве јер законски нема права увида у тајна документа.

“Према Закону о тајностн података (“Службени гласник РС”. број 104/09) потписивање изјаве је могуће у неколико ситуација. Прва ситуација се односи на приступ тајним подацима означеннм степеном тајности „ИНТЕРНО”, када функционери, запослена лица, као и лица која обављају послове у органима јавне власти потписују изјаву, којом потврђују да ће поступати са тајним подацима у складу са законом и другим прописом (члан 40. наведеног закона).

Друга ситуација се односи на корисника тајног податка када, у случају изузетне хитности у поступању, лице коме је издат сертификат, односно дозвола за приступ тајним подацима означеним нижим степеном тајности, може бити упознато са тајним податком означеним непосредно вишим степеном тајности (члан 42. ст. 2. и 3 закона). И у том случају такво лице је дужно да потпише изјаву, којом такође потврђује да ће поступати са тајним подацима, у складу са законом и другим прописом.

Треће ситуације је прописана чланом 43. Закона о тајности података, који предвиђа да је пре издавања сертификата, односно дозволе, лице коме се издаје сертификат дужно да потпише изјаву, којом такође потврђује да ће поступаги са тајним подацима у складу са законом и другим прописом, као и да таква писана изјава чини саставни део документације на основу које је издат сертификат односно дозвола.

Треба напоменути да се оваква изјава потписују у Канцеларији Савета за националну безбсдност и заштиту тајних података непосредно пре издавања сертификата, а након упознавања са прописима и минималннм критеријумима за приступ и заштиту тајних података, као и кривичном и прекршајном одговорношћу у случају неовлашћеног откривања тајних података. Поред овога, изјава се потписује и приликом достављања тајних података на основу уговорног односа (члан 46) и у ситуапији када се издаје привремени сертификат, који се издаје када је поступак за издавање сертификата покренут,  али још увек није окончан (члан 64).

У вези са тим, а после увида изјаву МУП која је преиложена, нејасно је на коју се наведену законску ситлацију односи њена садржина, односно произилази да није реч ни о једној од ових ситуација. Због тога је нејасна и сврха оваквс изјаве, као и разлог због кога се њено потписивање тражи од запослених.

Што се тише подвргавању запослених полиграфском испитивању, итичемо да је овакво испитивање везано за примену Закона о полишји, за чије тумачење није надлежно ово министарство. У сваком случају, полиграфско испитивање није предвиђено прописима о тајности података, па је нејасно због чега је сагласност за такво испитивање саставни део изјаве која се односи на тајност података.

Државни секретар
Радомир Илић

Дакле, према свему што је наведено, јасно је да не постоји обавеза запослених да потпише овакву изјаву о чувању тајности података.

Уколико неки од старешина приморава запослене да потпишу поменуту изјаву, обратите се овом синдикату.

Синдикат полиције Слога

 

 

One comment

Оставите одговор