Српски Сноудени, Думановић и Трбовић пуштени из притвора!

trbovic-dumanovicБеоград, 08.02.2017. – Виши суд у Београду укинуо је 07.02.2017.године у поподневним сатима притвор полицајцима Милану Думановићу и Младену Трбовићу, који су крајем прошле године ухапшени под оптужбама да су одавали службене тајне о акцији у Поточарима.

Кривично ванрасправно веће Вишег суда у Београду је поступајући након подигнутог оптужног предлога, решењем од 07.02.2017. године према окривљеном Думановић Милану и окривљеном Трбовић Младену укинуло притвор, имајући у виду да су у току истраге испитани предложени сведоци и обезбеђени докази, чиме су престали разлози због којих је притвор према окривљенима одређен.

Кривично веће је оценило да не стоје разлози из предлога Вишег јавног тужиоца да се према окривљенима одреди притвор по другом основу, односно због постојања особитих околности да ће окривљени поновити кривично дело у кратком временском периоду.

Подсетимо, Думановић и Трбовић су у октобру за медије говорили о акцији српске полиције када су тајно снимали комеморацију у Поточарима – Сребреници, а да код себе нису имали службене ознаке.

Пре давања јавне изјаве медијима, Трбовић и Думановић су Вишем јавном тужилаштву у Београду 04.08.2016.године и предали кривичну пријаву против више лица у МУП.

kp-trbovic-dumanovic

После месеца дана задржавања Више јавно тужилаштво предмет заведен под бројем: КТР бр. 2578/16 проследило је 02.09.2016.године Трећем јавном тужилаштву у Београду на даљу надлежност.

Истог дана, 02.09.2016.године Треће јавно тужилаштву у Београду упутило је захтев Сектору унутрашње контроле полиције како би саслушали Думановића и Трбовића. Позив је послат истог дана када ге је примило и тужилаштво. Ажурност и експресност  је за сваку похвалу, зар не.

poziv-trbovic

Поред Думановића и Трбовића, изјаву СУКу дали су:

– 19.09.2016. у времену од 15:00 до 15:30  – Владимир Ребић  (директор Полиције);

– 12.09.2016. у времену од 14:00 до  14:30 – Срђан Пасквали (тадашњи начелник УКП МУП);

-09.09.2016. у времену од 15:30 до 16:05 – Дијана Хркаловић (секретар УКП МУП),

-09.09.2016. у времену од 12:05 до 13:05 – Дејан Миленковић (начелник Службе за специјалне истражне методе МУП);

– 09.09.2016. у времену од 10:15 до11:05 – Горан Нешић (начелника Одељења за опсервацију и документовање МУП);

-09.09.2016. у времену од 11:10 до  12:00 – Томислав Радовановић (заменик начелника Одељења за опсервацију и документовање МУП)

(Изјаве дате СУК можете порочитати кликом на линк имена и презимена. Ова документа добијена су од Трећег јавног тужилаштва у Београду уз помоћ Закона о приступу информацијама од јавног значаја. Сектор унутрашње контроле одбио је да достави ове белешке.)

Како Заменик јавног тужиоца  из Трећег тужилаштва није нашао да постоје елементи кривичне одговорности за полицијске службенике који су били осумњичени од стране Трбовића и Думановића, кривична пријава је одбачена као неоснована.

Три месеца касније, МУП подиже кривичну пријаву против Думановића и Трбовића због наводног одавања службене тајне. Тада им је одређен притвор који је трајао 38 дана.

За то време, саслушани су исти сведоци, тужиоцу се није журило. Саслушавани су за три дана.  Сам чин саслушања личио је на повратак у прошлост у времеме инфрбироа. Све што се односило на случај било је тајна и ништа у вези случаја се није смело питати сведоке.

Тако је нејасно, да ли су сведоци сертификовани и да ли имају сертификате за приступ тајним подацима које је издала Канцеларија Савета за националну безбедност и заштиту тајних података. Да ли су оптужени Думановић и Трбовић имали приступ документу који је на законит начин степенован као поверљив. Да ли су имали лиценцу-сертификат за приступ таквом документу, и да ли су потписали изјаву да ће баш тај документ штити као поверљив. А још је важније ко им је у МУП омогућио да приступе документу без сертификата. Дакле, ако је и неко одао службену тајну, то је било лице које поседује сертификат, а не Трбовић и Думановић који нити су сертификовани нити су били у поседу документа јоји је степенован као поверљив.

Мада у држави чуда о овим временима луда, све могуће па чак и то да је можда и сам чин одласка у Поточаре проглашен као поверљив и свако ко о томе јавно говори може сносити последице и завршити у притвору.

t08_0118_s003

За овај синдикат дилеме нема. Читав случај је исполитизован а Думановић и Трбовић треба да послуже као узор свима онима који се одваже да укажу на незаконитост својих надређених. Порука је јасна, ћутите и радите како вам се каже, макар било и незаконито и непрофесионално или ће те завршити у притвору.

Свима који познају право и законе јасно је да се ради о политичком процесу. Тај монтирани процес ће се завршити једног дана, Трбовић и Думановић ће на крају ове власти доказати своју невиност, наплатиће високу одштету за незаконито притварање, све ће то платити порески обвезници и оно што је најважније, Трбовић и Думановић остаће запамћени као српски Сноудени.

Историја ће их памтити, њима ће бити на част, тужиоцима и судијама на срамоту!

А Србија се и даље бори против корупције, на жалост само декларативно и под страним притиском…

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор