МУП над Думановићем врши правно насиље

dumanovic-milanБеоград, 16.01.2017. – Начелник ПУ Панчево Никола Поповац привремено је удаљио узбуњивача Милана Думановића из Министарства унутрашњих послова, закључно са 04.01.2017. године, због покретања дисциплинског поступка, до окончања.

Начелник ПУ Панчево, покренуо је дисциплински поступак против Милана Думановића, закључком бр. 116-16/17 од 04.01.2017. године, због наводне тешке повреде службене дужности и “одавања података који носе ознаку тајности” и  “самоиницијативно иступање полицијских службеникаа и осталих запослених у јавности и средствима јавног информисања у вези са радом, које је изазвало или би могло да изазове штетене последице по углед Министарства”.

Думановићу се на терет ставља то што је дана 11.10.2016. године приликом снимања прилога који је емитован на телевизијској станици “Ал Џазира – Ал Џазира Балканс” новинарима “неовлашћено” саопштио податке који “представљају службену тајну” о ангажовању полицијских службеника МУП-а Републике Србије дана 11.07.2015.године на службеном задатку у Меморијалном центру Сребреница, Републике БиХ.

Неспорно је, да је Милан Думановић дао изјаву, поменуте садржине, новинару “Ал Џазира – Ал Џазира Балканс” али је пропуштено да се утврди и наведе да је изјаву дао као синдикални представник “Полицијског синдиката СЛОГА”, а не као полицијски службеник у намери да нанесе штету Министарству унутрапњих послова.

Овакво поступање не само да није забрањено, већ је и заштићено одредбама Закона о раду који у члану 188 став 1 наводи да:“ Послодавац не може да откаже уговор о раду, нити на други начин да стави у неповољан положај запосленог због његовог статуса или активности у својству представника запослених, чланства у синдикату или учешћа у синдикалним активностима”.

По пресуди Врховног суда Србије, Рев.3571/92 од 03.09.1992. године у којој се наводи да: “…критичке примедбе синдикалног представника упућене послодавцу у вршењу синдикалне активности не могу бити квалификоване као повреда радне обавезе”,  такође, у Решењу Врховног суда Србије Рев.бр.6240/97 од 06.10.1998. године оцењује се да синдикални представник, као и сваки запослени има право да јавно критикује рад државних и других органа, као и да у јавној критици износи своје ставове, а да се то не може сматрати основом за повреду службене дужности.

Думановић је информације, које дисциплински орган третира као тајне, обелоданио у сврху заштите колега и свих осталих лица која су трпела ризик незаконитим поступањем својих бивших надређених у складу са одредбама Закона о заштити узбуњивача. Сходно наведеном закону, Думановић је поштовао редослед узбуњивања од најбенигнијег ка најопштијем те се на почетку обраћао својим належнима, након тога поднео кривичну пријаву па тек након одабацивања исте, информације учинио достуним широј јавности, сматрајући то својом дужношћу.

Према члану 21 став 1 тачка 6 Закона о заштити узбуњивача, послодавац не сме чињењем или не чињењем да стави узбуњивача у неповољнији положај у вези са узбуњивањем, а нарочито ако се неповољнији положај односи на дисциплинске мере и казне.

Дакле, доношењем таквог решења као и разлози којима се они правдају представљају флагрантно кршење одредаба и Закона о узбуњивању, а не само напред наведених одредаба Закона о раду.

У решењу о удаљењу, наводи се да се мера привременог удаљења одређује применом члана 217 став 3 Закона о полицији према коме полицијски службеник и остали запослени у Министарству могу бити привремено удаљени с рада на образложени предлог руководиоца, када је против њих донета наредба о спровођењу истраге за кривично дело за које се гони по службеној дужности или покренут дициплински поступак због тешке повреде службене дужности и уколико би њихово присуство на раду штетило интересима службе уз посебно образложење. Поставља се питање како је могуће да Милан Думановић својим присуством на раду наштети интересима службе када се он од 31.12.2016. године налази у притвору?!

Ако узмемо у обзир да дисциплински орган није навео у чему се конкретно састоји штета коју Министарство унутрешњих послова трпи, па није могуће утврдити ни узрочно-последичну везу између поступка Думановића и претрпљене штете, стиче се утисак да је ово још један вид одмазде и притиска на Думановића, тако што ће га лишити половине плате док се налази у притвору.

Овакво поступање од стране Органа реда и закона који превасходно морају да чувају закон и да исти спроводе, представља вид правног насиља као и класичан пример кршења људских права који су гарантовани истим тим законима и Уставом РС.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор