Нови магазин: Одавање или прикривање тајне

sl-tajnaБеоград, 17.01.2017. – Штампани медији у Србији, у главном нису извештавали о процесу против узбињивача -полицајаца Думановића и Трбовића. Један од ретких који се одважио да о овом случају напише чланак је новинар Небојша Пешић из Новог магазина. Овај магазин је у издању број 298 од 12.01.2017.године објавио чланак на две стране под насловом “Одавање или прикривање тајне”.

НОВИ МАГАЗИН: “Полицајци Младен Трбовић и Милан Думановић који су, најпре интерно, а затим и јавно упозоравали да се припадници МУП Србије шаљу на задатке ван земље мимо процедуре, за дочек Нове године приведени су у притвор. Оптужени су за одавање службене тајне тиме што су у медијима говорили о акцији српске полиције у Поточарима, када је нападнут премијер Александар Вучић. Суд им је после саслушања у Вишем јавном тужилаштву одредио притвор до 30 дана док се не саслушају сведоци. Уз то, Трбовић је већ добио отказ, а дисциплински поступак ових дана покренут је и против Думановића.

И док из врха МУП и Владе Србије поручују да су полицајци били ангажовани у складу са законом и споразумима о сарадњи полиција, браниоци полицајаца и њихове колеге из Синдиката полиције Слога тврде да они нису ни могли да одају било какву службену тајну већ да су притворени зато што су указивали на незаконитости у МУП и волунтаризам руководилаца, као и да би се ућуткали остали полицајци који евентуално желе да проговоре о томе.

ОДБАЧЕНА ПРИЈАВА: Трбовић и Думановић, који су радили у Одељењу за опсервацију и документовање Управе криминалистичке полиције, поднели су кривичну пријаву против својих руководилаца јер су по усменом наређењу старешина, без легитимација и наоружања, послати на тајни задатак у Поточаре, али и друге градове у БиХ. Тужилаштво је кривичну пријаву одбацило, а полицајци су потом, у октобру, своје тврдње о слању српских полицајаца у Поточаре, али и Бањалуку, изнели јавно у прилогу који је емитовала ТВ АЛ Џазира. После тога следи отказ Трбовићу, премештај Думановићу и коначно обојици притвор.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је Тужилаштво спровело истрагу и да је одбацило њихове пријаве против руководилаца МУП-а, зато што МУП ради у складу са законом.

Он је објаснио да између српске полиције и полиције РС постоји споразум о специјалним везама и да је на основу тога с министром Дрганом Лукачем формирао посебан оперативни штаб уочи догађаја у Поточарима.

“Да сам знао да ће се такав случај десити у Поточарима с премијером, да ће неко покушати онако брутално да га убије, послао бих много више полицајаца да покушамо да заштитимо његов живот”, каже Стефановић.

СПОРАЗУМ: И премијер Александар Вучић објашњава да су српски полицајци на задатку у Поточарима и на митинзима у Бањалуци били у складу са законом и споразумом О посебним везама између Србије и Републике Српске.

“У складу са договором МУП- а Србије и МУП-а Српске, где смо ми контролисали различите навијачке и друге екстремистичке групе, што се подразумева и то ћемо увек да радимо као што и они раде овде. Шта је ту спорно?”, каже Вучић.

Синдикат полиције Слога, чији су чланови полицајци, медутим, истиче да полицајци МУП Србије нису могли бити послати на основу споразума са МУП Републике Српске јер он не постоји.

“Нејасно је зашто се помиње споразум измеду полиција Републике Српске и Републике Србије, с обзиром на то да он као такав не постоји или бар није јавно објављен. Оно што сигурно постоји јесте Меморандум о јачању полицијске сарадње, који се септембра 2011. године потписали министри Ивица Дачић и Станислав Чађ, што се може видети на сајту Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Једини споразум који постоји, а тиче се сарадње, јесте Споразум између Владе Републике Србије и Већа министара Босне и Херцеговине о полицијској сарадњи, и он је у Србији потврђен у форми закона.

Да је тај споразум једино законит, потврђује и информација која се налази на сајту Министарства унутрашњих послова Републике Србије, на којем је документ објављен, а споразума о полицијској сарадњи са Републиком Српском нема, вероватно зато што и не постоји.

Јасно је да полицијски службеници Републике Србије немају законску могућност да своја овлашћења примењују у страним државама, сем ако то није посебно регулисано посебним законима.

Управо такав закон је донесен, а тиче се Споразума између Владе Републике Србије и Већа министара Босне и Херцеговине о полицијској сарадњи. Међутим, да би полицијски службеници могли легално да “раде” у Босни и Херцеговини, морао би да буде испуњен један од услова, а то је сарадња по захтеву”, кажу у Синдикату полиције Слога.

НЕЗАШТИЋЕНИ: Председник Синдиката полиције Слога Драган Жебељан за Нови магазин објашњава да су притворени полицајци изјаву за медије дали као синдикални активисти и да су они као узбуњивачи који указују на незаконитости у раду МУП требало да имају законску заштиту, а не да добију притвор.

“Сматрам да премијер Вучић или било који функционер који оде ван Србије треба да има заштиту, али не и да наши полицајци треба тамо да иду као овце. Отишли су без писменог налога, дневница, без средстава за заштиту. Шта би се догодило да су били повређени. То је синдикално питање. Наша је дужност да заштитимо чланове, да када одлазе у иностранство буду безбедни и да знају која су њихова права”, каже Жебељан, додајући да у читавом случају не може бити речи о одавању службене тајне.

“Младен Трбовић није ни био у Поточарима. Он је у притвору само зато што је на снимку видео своје колеге у Поточарима и у изјави медијима потврдио да су то они. Спорно је и то како је добио отказ. Добио је решење о премештају у ПУ Панчево у којем не пише место, датум и време када треба да се јави на нову дужност. Пошто се није појавио сутрадан јер се четири дана раздуживао, добио је отказ, а његова жалба на решење три месеца је држана у фиоци” каже Жебељан.

ЖАЛБА: Браниоци полицајаца Сеад Спаховић и Владимир Тодорић поднели су жалбу на одлуку о продужењу притвора, али одлука по жалби још није донета иако је истекао рок.

“Индикативно је да су ухапшени 31. децембра у 17 часова. Доделили су им браниоца по службеној дужности иако су могли да ангажују своје адвокате. Колега није могао да уложи жалбу на решење о притвору јер у суду те вечери није било никога. Такође, ни 1. јануара нисмо могли да уложимо жалбу јер није било судије, а зна се да у суду увек мора да буде дежурни судија. Ми смо поднели жалбу зато што је притвор до 30 дана одређен због могућег утицаја на сведоке, а знамо да је реч о високим функционерима МУП, на које нижи службеници не могу да утичу. Да су могли да утичу на њих, Думановић и Трбовић сада не би били у притвору. Мислим да је цео случај у ствари лична освета руководилаца због кривичне пријаве коју су против њих поднели Думановић и Трбовић” каже за Нови магазин адвокат Владимир Тодорић.

Он сматра да у овом случају не може бити речи о одавању службене тајне јер одавање службене тајне значи одавање садржаја документа који је означен као службена тајна. Зато мисли да ће се цео процес надаље одвијати у сенци притисака на правосуђе.

ПОДРШКА: Иако је процес против полицајаца Младена Трбовића и Милана Думановића почет и вођен подаље од очију јавности, ипак није остао непримећен.

Светска федерација синдиката (WФТУ) захтева хитно ослобађање двојице синдикалних активиста Слоге и изражава пуну спремност да њихов проблем подигне на интернационални ниво уколико им притвор не буде укинут.

У писму које је Секретаријат ВВФТУ послао на адресе Удружених синдиката Србије Слога, Владе Србије, Министарства полиције, Министарства правде и Министарства рада наводи се:

“У име Светске федерације синди- ката, која представља 92 милиона радника у 126 земаља на пет континената, изражавамо своју солидарност са члановима Удружених синдиката Србије Слога који су неправедно затворени и придружујемо се руководству Слоге у захтевима за њихово хитно ослобађање.

На бази информација које имамо, јасно је да је затварање двојице синдикалаца неправедно и антисиндикално. Њихово притварање указује на ограничење синдикалних и демократских слобода. То такође показује да делови власти покушавају да сузбију гласове критике и оних који слободно изражавају своје мишљење.

WФТУ захтева њихово моментално ослобађање и спреман је да интернационализује овај проблем уколико се њихов притвор не оконча”, пише у писму Светске федерације синдиката. Синдикати Слога су о случају притворених полицајаца подробно обавестили и Мајкла Давенпорта, изасланика Европске комисије у Србији.

Уједно, заштитник грађана Саша Јанковић покренуо је процес контроле, а његов извештај о томе да је МУП слао полицајце ван Србије у складу са прописима очекује се ових дана. У сваком случају, судбина полицајаца неће бити заборављена.”

Отишли су у Поточаре без писаног налога, дневница, без средставаза заштиту. Штаби се догодило дасубили повредени, пита Драган Жебељан, председник Синдиката полиције Слога

novi_magazin-2017-01-12

Оставите одговор