На молбу синдиката Омбудсман писао министру Стефановићу

У Мишљењу је наведено да се, на основу навода из примљених притужби и средстава информисања, дошло до сазнања да је недавно измењен акт о систематизацији радних места у коме су предвиђена радна места на пословима „анализе ризика“, која до тада нису постојала, а за која, по наводима притужиоца, не постоји објективна потреба, да је крајем 2015. године велики број запослених премештен на радна места „анализе ризика“, али и да је планирано да се почетком 2016. године промени акт о систематизацији у коме ће се, у сврху рационализације, брисати поменута радна места.

Ако у овом моменту ради 1400 полицајаца који су „криминализовани“, то у правној држави не може бити решавано применом мера реорганизације и рационализације (поготово не фиктивно), већ се такав проблем мора и може решавати искључиво покретањем одговарајућих поступака за утврђивање кривице, кажњавањем и давањем отказа, уместо отпремнине и раскида радног односа, стоји у Мишљењу Заштитника грађана (документ можете  преузети са линка).

Министарство унутрашњих послова истог дана у 15:08 часова као одговор Омбудсману доставља свим медијима штуро саопштење:

 

Поводом мишљења које нам је упутио Заштитник грађана Саша Јанковић, Министарство унутрашњих послова саопштава да рационализацију спроводи у складу са Одлуком o максималном броју запослених у државним органима Владе Србије, чији је МУП део.

Држава не може да издржи прегломазан државни апарат и јавну потрошњу и зато је прибегла смањењу броја запослених у јавном сектору, а не повећању пореза свим грађанима Србије. Финансијска одрживост и обим јавног сектора, посебно буџета Републике Србије представљају стратешко питање и један од приоритета рада Владе Србије, па самим тим и МУП-а.

Такође, они који нису достојни да раде у полицији неће више бити део МУП-а искључиво у складу са законом.

Београд
Број: 16 /16
12. јануар 2016. године

mup-dostojni

У овом случају као новина употребљава се термин “достојност”, ко ће, како и по којим критеријумима оцењивати нечију достојност и даље је непознаница.


Синдикат полиције Слога,  претходно је упутио је допис господину Јанковићу са молбом да се заинтересује за ову тему. Допис преносимо у целости:


Број: 07-12/015
Дана: 22.12.2015.год.

Уважени господине Јанковићу,

Нећете ми замерити што Вас и господина Шабића доживљавам као последње Дон Кихоте модерне српске историје. Нападани сте и оспоравани кад год им је то требало и кад год нису имали праве аргументе.

Ништа боља ситуација није ни са синдикатима у Министарству унутрашњих послова, на жалост министар фаворизује само један репрезентативан, ми остали за министра не постојимо. Шта више назива нас нерадницима или криминалцима.

Управо због тога, због недостатка суштинског и правог дијалога принуђен сам да вам се обратим и упознам са чињеничним стањем у Министарству.

Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова је и даље степенован као службена тајна. Синдикати нису добили последњу измену систематизације која је преко ноћи промењена и где су настала нека фантомска радна места «анализа ризика». Запосленима су решења уручена с поуком о правном леку да се жалба може уложити Жалбеној комисији Владе. Како и на који начин се жалити када немамо увида у систематизацију? Молимо Вас за помоћ, да ли постоји начин да се скине ознака тајности или да се послодавац примора да је учини доступну синдикатима?

Хаотично стање влада у Министарству унутрашњих послова, свима који су прераспоређени са другим решењем или радним местом речено је да је то само формално, и радници наставе да раде посао као и раније. То је несхватљиво и правно необавезујуће. Запослени којима су уручена решења за фантомско радно место «анализа ризика» немају место рада, не знају обавезе које носи радно место, немају опис посла. Све што имају је ново решење и одговор старешина «немамо појима» шта да радимо са вама.

Са таквим решењем ватрогасци и полицајци одлазе на терен и раде сасвим нормално као и пре решења. Неки су у решења примили у копненој зони безбедности и наставили посао редовно. Шефовима, начелницима, извршиоцима је речено да раде и даље по старом решењу. Нека шефовска и начелничка места су и укинута док извршилачка постоје. Заправо настао је правни хаос.

Као овлашћено лице у синдикату, упутио сам допис министру, директору полиције и начелницима сектора, следеће садржине:

„Господине министре, ви сте одговорно и овлашћено лице у Министарству унутрашњих послова задужен за рад и организацију рада министарства.

Молимо Вас да овај синдикат информишете зашто сте и на који начин предложили или дали сагласност да се формирају, додају „фантомска радна места“ „анализа ризика“. Зашто сте поједина, извршилачка или руководећа радна места укидали или смањивали број извршилаца. Да ли сте свесни, или информисани какве је то проблеме донело у организовању посла на терену код већ јако малог броја извршилаца. Поједини руководиоци не могу да сачине дневни распоред рада. Тим смањењм броја извршилаца и повлачењем са терена полицајаца, оперативаца и ватрогасаца на гантомске послове „процене ризика“, безбедносни систем може бити или је нарушен а грађани и држава могу сносити несагледиве последице.

Према информацијама које нам стижу са терена, запослени који су прераспоређени на места „анализа ризика“ нису упознату са својим новим радни обавезама и описом посла те не знају које су им нове радне обавезе као ни у ком радном простору га обављају. Они су жигосани, шиканирани, означени као криминалци који чекају отказ. Дакле, спроводи се планско колективно злостављање на раду што је супротно закону.

Такође, по информацијама које стижу са терена, запослени распоређени на радна места  „анализа ризика“, од стране руговодиоца бивају приморани да наставе да раде оне старе послове као да нису добила нова решења. Одлазе у патролу, ангажовани су у КЗБ, раде на позорничкој делатности, кухињи, ресторану, гашењу пожара и др.  Управо због тога, молим Вас да овај синдикат информишете, односно доставите копије упутства или других писмена, која сте линијама рада доставили на поступање у вези ангажовања радника на „анализи ризика“.

Истичем да би са повећаном пажњом требало пратити запослене, односно да обавежете руководиоце по линијама рада, на коректно поступање према „жигосаним радницима анализе ризика“ јер је највећи број таквих у веома тешком психичком стању, под стресом, а што може да буде окидач за суицид или непримерену агресију према колегама, руководиоцима или члановима породице. О проблемима суицида нема потребе да вас додатно информишем, сватрам да сте добро упознати.

Ја вас нећу питати како спавате,
верујем да боље спавате од мене и нас који спавамо само 3 сата
ноћу, или у опште не спавамо
све нас сте јавно путем медија окарактерисали за нераднике и криминалце!

Министре мој, све то што нам радите је нечасно и непрофесионално!“

Вас као заштитника права грађана најљубазније молим да се заинтересујете за овај горући проблем и да из Вашег домена рада спроведете контролу или надзор у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Шире се приче да су фантомска радна места која постоје смао на папиру  „анализа ризика“ само формалне природе и да ће бити угашена а сви ми који смо добили таква решења бити проглашени технолошким вишком, убрзо у јануару.

Сигурно је да међу запосленима постоји одређени број особа који не задовољавају критеријуме, али ми нисмо упознати да ли икакви критеријуми постоје када су радници одабирани и премештани. Оно што знамо је да су руководиоци достављли личне податке запослених „за одстрел“ без икаквих критеријума. Да су ти подаци обрађивани и да се обрађују и даље у циљу испуњености услова уа проглашење технолошких вишкова.

С друге стране, док се чине припреме и стварају услови за отпуштање, пријем радника се свакодневно врши, по неким назови приоритетима се запошљавају партиски кадрови, рођаци и пријатељи и др. Распоређују се на место послови безбедности ОСЛ статус приправници без школе или курса, без дана стажа. Примају се секретарице и дактилографкиње. Док други радници чекају отказе.

Још једном Вас молим да се заинтересујете за ову тему.
Стављам Вам се на располагање и сарадњу.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган Жебељан

 

 

 

 

One comment

Оставите одговор