Дисциплински поступак као одмазда

nikola-popovac-2Београд, 19.02.2017. – Начелник Полицијске управе Панчево Никола Поповац,  донео је Закључак о покретању дисциплинског поступка против Милана Думановића дана 04.01.2016.!? године и ако је наводно дисциплински кажњиво дело учињено девет месеци касније 11.10.2016. године.

Како начелник Поповац наводи у закључку о покретању дисциплинског поступка, Милан Думановић је дана 11.10.2016. године приликом снимања прилога који је емитован на телевзијској станици „Ал Џазира“, новинзрима неовлашћено саопштио податке који предстиаљају службену тајну о ангажовању полицијских службеника МУП-а Републнке Србије дана 11.07.2015. године на службеном задатку у Меморијалном центру Сребреница – Поточари у Републици Босни и Херцеговини.

Чиме је наводно извршио тешку повреду службене дужности из члана 207. став 1. тачка 10. и 19. Закона о полицији (“Службени гласник РС”, број 06/16 ) “Одавање података који носи ознаку тајности” и „Самоиницијативно иступање полицијских службеника и осталих запослених у јавности и средствима јавног информисања у вези с радом, које је изазвало или би могло да изазове штетне последице по углед Министарства”

У образложењу, начелник Поповац наводи да је поступајући по предлогу за покретање дисциплинског поступка број 116-16/17 од дана 04.01.2017. године утврђено је да је Милан Думановић дана 11.10.2016. год. приликом снимања прилога који је смитован на телевизијској станици “Ал Џазира” новинарима неовлашћено саопштио податке који представљају “службену тајну” о ангажовању полицијских службеника МУП-а Републике Србије дана 11.07.2015. године на службеном задатку у Поточарима.

Уочљиво је да је начелник Никола Поповац Закључак припремио без удубљивања у предмет где меша “бабе и жабе”,  припремајући га на брзину под притиском и нервозом, или да би се можда додворио одређеним “пријатељима из врха”.

Уочљиво је да Закључак испод заводног броја носи датум формирања предмета 04.01.2016.године. Форма документа је видљиво преправљана у табулацијама са видљивим правним грешкама (што се може видети из прилога).

dumanovic-disc-resenje

Поред основног непознавања правних прописа Републике Србије, Никола Поповац користи непостојећи термин “Службена тајна” који је престао да важи још 2009.године. Иако Закон о полицији користи термин “ознака тајности” што је у сладу са Законом о тајности података, и што је наведено у Закључку, јасно је да је све припремано на брзину и без удубљивања у материју.

Посебно изненађују наводи Поповца да се Думановићу ставља на терет да је у својству полицијског службеника давао изјаву за ТВ “Алџазара”, што је сасвим нетачно. У тв прилогу се јасно види да је потписан као активиста Синдиката полиције Слога, а у складу са функцијом портпарола коју обавља у синдикату али и по овлашћењу које је имао од стране председника синдиката.

По свему судећи, Поповац полтронским понашањем према одређеним “Боговима из врха МУП”, покушава да од ничега направити нешто, све у циљу наношења штете узорном полицајцу. Тако се измишља постојање “службене тајне” али и покушава да се забрани слобода јавне речи – што је противно Уставу и другим конвенцијама.

Синдикат полиције Слога је чврсто стау у страну заштите закона и људских права Думановића и Трбовића а против свих лица која су злоупотребила свој положај с намером да им нанесу штету ће предузети одговарајуће законске мере у земљи али и иностранству!

Оно што посебно забрињава овај Синдикат је непрофесионалан однос и крајње зачуђујуће поступање начелника ПУ Николе Поповца, који је у ранијем периоду пре постављења на дужност првог човека ПУ Панчево показивао изузетно професионалан и више него задовољавајући однос према  сарадницима, уважавајући запослене уз поштовање људских права и закона. Шта се десило са њим, није нам познато сем што можемо да изведемо закључак. Функција и моћ мењају људе, најчешће у негативном смислу.

У случају Думановић-Трбовић, поседујемо некомплетну документацију која је у фази комплетирања где већ постоје озбиљни материјални докази да је најмање један руководилац у ПУ Панчево вршећи службену дужност злоупотребио свој положај и нанео штету. Али имамо у обзир и то да је подстрекаван од стране руководиоца вишег ранга да изврши радњу која је забрањена законом и дефинисана као кривично дело.

Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом…..

dumanovic-milan