NE BIS IN IDEM – прво рочиште против Думановића

Саша Ерцег
Саша Ерцег

Панчево, 21.02.207. – Милан Думановић у пратњи својих заступника адвоката Владимира Тодорића, Јелене Јовановић и председника Синдиката Драгана Жебељана присуствовали су првом припремном рочишту у дисциплинском поступку који је поднео начелник ПУ Панчево Никола Поповац. За дисциплинског старешину одређен је колега Саша Ерцег.

Прво припремно рочиште које је трајало око сат времена протекло је у најбољем реду уз лична уважавања свих присутних. Током рочишта могло се запазити да дисциплински старешина добро познаје материју, да му је предмет јасан и да се од њега очекује да испуни задатак који му је поверен – да санкционише Думановића најстрожом казном.

Кроз невербалну комуникацију било је очигледно да се господин Ерцег осећа нелагодно и да му је “уваљен врућ кромпир у руке”, посебно имајућу у виду да му је као правнику случај потпуно јасан и да нема материјалних доказа да би Думановићу ставио на терет.

На саслушњу Милан Думановић је изјавио:

“Дела које ми се стављају на терет у овом дисциплинском поступку је идеитично делу које је предмет кривичног поступка против мене пред Вишим судом у Београду, број предмета 44/17  те због тога тражим примену члана 135. Закона о општем управном поступку, које је орган поступка дужан да овде примени. У супротном би дошло до кршења правила (NE BIS IN IDEM – начело у кривичном праву по коме се једно лице не може осуђивати двапут за исто кривично дело), односно за једно дело би постојала двострукост поступка што је противно ЗКП-у и Уставу Србије.”

На питање дисциплинског старешине пуномоћницима запосленог, да ли имају питања за Думановића, адвокати Тодорић Владимир, Јовановић Јелена и представник синдиката Жебељан Драган изјаснили су се да немају питања с обзиром да се цео доказни материјал из дисциплинског поступка заснива на кривичној пријави, која је предмет поступка пред Вишим судом број К44/17, и како Закон о управном поступку налаже да орган који води овај поступак, дужан је да прекине уколико се претходно питање односи на постојање кривичног дела.

Због тога су правни заступници предложили да дисциплински орган прекине поступак до коначног решавања кривичног поступка који се води пред Вишим судом.

Током рочишта дисциплински старешина је помињући доказе изјавио да Сектор унутрашње контроле није доставио снимак спорне емисије на диску, јер га не поседујеу.

Сектор унутрашње контроле није доставио друге доказе сем онога што је већ познато а то је кривична пријава и оптужница у кривичном предмету који се води пред Вишим судом у Београду.

Евидентно је да у списима предмета не постоји ни један доказ предлага о делу које се ставља на терет Думановићу и потпуно је нејасно на основу чега  би требало да се изјашњава запослени.

Нејасно је и зашто је дисциплински поступак покренут с обзиром да начелник ПУ Панчево Никола Поповац, који је донео Закључак о покретању поступка, такође морао да зна за начело NE BIS IN IDEM (не двапут о истом) које би наставком дисциплинског процеса било повређено а самим тим Устав Републике Србије.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор