Думановић – престанак радног односа

dumanovic-milanБеоград, 28.04.2017. – У монтираном процесу против активиста овог синдиката, дисциплински старешина, који иначе није правник по струци, Саша Ерцег засновао је мишљење да је понашање Милана Думановића такво да штети угледу службе и због тога му је изрекао дисциплинску меру престанак радног односа.

У Решењу о  опрестанку радног односа наведено је следеће:

Милан Думановић је одговоран што је дана 11.10.2016. године приликом снимања прилога који је емитован на телевизијској станици „Ал Џазира Балканс“ новинарима неовлашћено саопштио податке о ангажовању полицијских службеника МУП-а Републике Србије дана 11.07.2015. године на службеном задатку у меморијалном центру Сребреница-Поточари, који се налази на подручју Сребренице – ентитета у оквиру Републике Српске, државе Републике Босне и Херцеговине.

чиме је учинио тешке повреду службене дужности из члана 207 став 1 тачка 7 и 19 Закона о полицији – понашање које штети угледу Министарства; и самоиницијативно иступање полицијских службеника и осталих запослених у јавности и средствима јавног информисања у вези са радом, које је изазвало или би могло да изазове штетне последице по углед Министарства, па му се у складу са чланом 216 Закона о полицији, на основу члана 209 став 1 тачка 5 Закона о полицији изриче

Закон о полицији – Тешке повреде службене дужности

Члан 207

Тачка7. понашање које штети угледу Министарства;

Тачка 19. самоиницијативно иступање полицијских службеника и осталих запослених у јавности и средствима јавног информисања у вези с радом, које је изазвало или би могло да изазове штетне последице по углед Министарства;

Члан 40

Полицијски службеник дужан је да чува податке до којих је дошао током обављања полицијских послова или поводом обављања полицијских послова, у складу са законом.

Члан 41

Полицијски службеник дужан је да непосредном руководиоцу, у писаном облику доставља сазнања до којих је дошао обављањем полицијских послова, применом полицијских мера и радњи, полицијских овлашћења или на други начин.

Кодекс полицијске етике

Члан 17.

Сарадњу са средствима јавног информисања полиција остварује у складу са законом и према професионалним смерницама

Члан 28.

Полицијски службеници не понашају се на начин који штети угледу службе.

Дисциплински старешина није уважио аргументе одбране да је Милан Думановић синдикални активиста који је у својскту портпарола синдиката говорио о ставовима синдиката који се односе на безбедност и здравље на раду, као и о кривичној пријави коју је као узбуњивач предао надлежном тужилаштву.

Сматрамо да је овакво решење срамотно и представља јасну поруку овом синдикату да је слобода јавне речи у МУП забрањена. Посебно када се односе на информације које су чисто синдикалне и немају никакву другу поруку сем једне: “Господо официри и руководиоци, радите професионално по закону и савести!”

Нисмо се никада устручавали нити ће нас овај отказ, као и претходни омести ка циљу, а то је професионалан рад и законито поступање полицијских службеника и осталих запослених у МУП.

Држава може да употреби све ресурсе и она има моћ да се изживљава над онима који јој представљају опасност јер другачије мисле и раде. Држава може да покуша да ућутка оне који другачије мисле, да изигравањем права и закона покуша да угуши све демократска начела, уставна и међународна права, да учини све па и да нас лиши права на рад и живот. Држава може све, али то не значи да ће се овај синдикат повући подвијена репа. Борба и даље траје!

Ово није први пут да је овај синдикат суочен са оваквим и сличним проблемима, присетимо се да је својевремено и председник овог синдиката био распоређен на радно место “анализа ризика”, јер изгледа представља ризик по послодавца. У монтираном дисциплинском процесу отказе су добили Лепомир Бакић, Младен Трбовић а сада Милан Думановић. Сви они представљени су као полицијски службеници који руже углед Министарства тако што су јавно говорили о проблемима.

Чудно је да изјаве министра и њему сличних не руже углед Министарства када говоре, односно ћуте о случају “Савамала”. Без обзира што данима трају протести управо због полиције која у спорној ноћи није урадила оно што је по закону била дужна. Полиција није пружила помоћ грађанима у време када су маскирани фантоми заузели један део града и спречили грађане да остваре своја права. Неко из “врха је то наредио”. Ко? Да ли је тај “врх” заправо министар? Да ли је он фантом из Савамале? У изборној ноћи када је суспендована држава и када полиција није постојала.

glavni

Као поруку свима онима који желе да присвоје моћ у полицији када се бесомучно труде да изигравањем закона грубо крше сва грађанска права и слободе, када Србија не поштује сопствене законе и Устав, међународне уговоре о синдикалним правама и слободама, знајте ово вам неће проћи! Бићемо још упорнији и мотивисанији за рад, макар нас све отерали на улицу и довели до просјачког штапа.

Наш образ нема цену!

Цена онога што ви називате образ, знамо колико кошта, изражава се у валути.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор