Да ли је иницијатива Синдиката здравства увод стварање полицијске државе?

ambulanta i policijaБеоград, 17. јануар 2016. – Уколико би се усвојила иницијатива Синдиката медицинских сестара и техничара Србије поднета Министарству здравља, да због учесталих физичкох напада на медицинске раднике на радним местима широм Србије, у којој би припадници МУП-а требали да пруже физичко обезбеђење здравствених радника, био би то очити пораз државе и њеног целокупног безбедносног система.

Према овој иницијативи, уколико би се она усвојила, право на по једног полицајца  би са пуним правом имали сви они који то затраже, укључујући обезбеђење сваког јавног и приватног места, од кућа, станова, аутобуса, угоститељских објеката, продавница, банака, па чак и ТВ ријалити шоу програма, где је јавно испољавање агресије према човеку као бићу доведено до савршенства.

Синдикат полиције Слога је мишљења да би усвајањем и уопште разматрањем оваквих иницијатива Србија потврдила да је све више полицијска држава, а да безбедносни систем не функционише у оној мери како то грађани од свје државе очекују.

Ако је држава неспособна да одговори на узроке нарастајућег насиља и агресивности, а онда се мора поставити и јасно питање макар и моралне одговорности оних који је воде.

Питањем јавне безбедноси, личне безбедности и осећајем сигурности у кући, на улици или на радном месту се не сме политички или економски трговати. Не сме се измишљати рацинонализација, те планирати отпуштање запослених у струкама које су од виталног значаја за безбедност или здравствену заштиту земље. Имати стабилан јавни ред и мир и добар осећај безбедности и сугурности као и добру здравствену заштиту грађана подразумева и имати довољан број запослеих који су пристојно плаћени, задовољни својим послом и високо мотивисани за рад.

Све то много кошта, такве институције озбиљна држава је у обавези да финансира!

Уместо пружања физичког обезбеђења, предлажемо да држава здравственим радницима и пацијентима побољша одређена права која им је реформама у здравству ускратила, а то је бољи стандард те повећање броја медицинских радника како би могли да несметано брину и пруже бољу сулугу сваком пацијенту.

Када је пружена услуга задовољавајућа и на нивоу, неће бити незадовољних пацијената склоних физичком насиљу.

Синдикат полиције Слога
П Р Е Д С Е Д Н И К
Драган Жебељан

Оставите одговор