Кад директор полиције каже да је по закону, да ли је то заиста тако?

Београд, 27.06.2017. – Директор полиције господин Владимир Ребић упутио је одговор на допис овог синдиката који је послат 10.04.2017. године о незаконитом оцењивању полицијских службеника Дирекције полиције.

ПРЕДМЕТ: Незаконито оцењивање Владан Машић

Овлашћењем 01 број 1633/17-2 од 20.02.2017.године министар Унутрашњих послова овластио је помоћника начелника Управе криминалистичке полиције Владана Машића да оцени рад запослених у Управи криминалистичке полиције за 2016. годину, на начин који је прописан Уредбом о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова „Службени гласник РС“, бр. 8/2006, 14/2009.

Уредбом о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова „Службени гласник РС“, бр. 8/2006, 14/2009. као ни предметним овлашћењем 01 број 1633/17-2 од 20.02.2017.године господин Владан Машић није имао законског основа, као ни овлашћење да изврши оцењивање оних запослених који су у току 2016. године из Управе криминалистичке полиције били премештени на друга радна места у друге организационе јединице Министарству унутрашњих послова.

Увидом у документацију, господин Владан Машић изврио је оцењивање Думановић (Радислава) Милана на упитнику за оцењивање рада Образац бр. 1 за Управу криминалистичке полиције, Одељење за опсервацију и документовање за радно место Послови опсервације и документовања.

Думановић (Радислава) Милана решењем в.д. Директора полиције 03 број 112-463/16 издато 22.06.2016.године распоређен је од 15.06.2016.године  у ПУ Панчево на радном место Вођа сектора 1. категорије у ПИ «Југ». С обзиром да се није жалио, решење је извршно и коначно.

У сличном случају, господин Владан Машић изврио је оцењивање Трбовић Младена на упитнику за оцењивање рада Образац бр. 1 за Управу криминалистичке полиције, Одељење за опсервацију и документовање за радно место Послови опсервације и документовања.

Трбовић Младен решењем в.д. Директора полиције 03 број 112-252/2016-4 издато 22.06.2016.године распоређен са 15.06.2016.године у ПУ Панчево на радном место полицајац у Одељењу полиције.

У дисциплинском поступку, решењем 116-2176/16 Дисциплинска комисија у Новом Саду потврдила је Решење дисциплинског старешине ПУ Панчево 116-2176/16 од 02.09.2016.  године те је Трбовићу престао радни однос у МУП.

Дакле, оцењивање рада за наведене полицијске службенике господин Машић није могао да обавио у складу са овлашћењем које му је дато а које је наведено у упитнику за оцењивање рада Образац бр. 1 јер Трбовић и Думановић нису запослени у Управи криминалистичке полиције на радним местима која су наведена у упитницима.

Имајући у виду изнесено, сматрамо да је господин Владан Машић извршио оцењивање Трбовић Младена и Милана Думановића без овлашћења и незаконито.

У складу са изнетим, сматрамо да је господин Владан Машић начинио тешку повреду службене дужности из члана 207. ст. 1 тачка 16. и тачка 17. Закона о полицији.

16) незаконит, несавестан, немаран рад или пропуштање радње за коју је запослени овлашћен, а које су проузроковале или су могле да проузрокују штету или незаконитост у раду; 17) повреда права запослених;

Треба имати у виду да годишња оцена производи директне консеквенце на будућа права запосленог у МУП по основу рада (јер по члану 167. став 3. Закона о полицији оцењивање се и врши у функцији утврђивања услова за напредовање као и одлучивање о евентуалном проглашењу за технолошки вишак) негативна оцена може представљати и разлог за престанак радног односа према члану 172 ст.1 тачка 4) што је довољно за основану сумњу да је господин Машић одговоран за повреду права запосленог и незаконит, несавестан и немаран рад.

С тим у вези, достављамо директору полиције ове информације у циљу предузимања даљих мера и радњи за које је овлашћен у циљу утврђивања и санкционисања незаконитог поступања господина Владана Машића, помоћника начелника Управе криминалистичке полиције.

Молимо Вас да овај синдикат обевестите о предузетим радњама и исходу.

У одговору Дирекције полиције од 15. јуна 2017. године, који је потписао директор полиције господин Владимир Ребић, између осталог наводи да су Думановић и Трбовић “дужи временски период радили у Управи криминалистичке полиције, због чега су оцењени од стране овлашћеног лица“.

Потсетимо, Думановић и Трбовић су решењима Директора полиције од 15.06.2016.године премештени на рад у ПУ Панчево. Наводи из дописа да су они дужи временски период провели у УКП је неприхватљив. Посебно имајући у виду да ничим није регулисана надлежног старешине за оцењивање у случају премештаја (ранијим Законом о полицији који је престао да важи, та област била је уређена и ценило се колико је времена радник провео на једном радном месту. Усвајањем новог Закона о полицији из 2016. године није прописано који старешина оцењује радника кој дуже времена проведе на једном радном месту у току године).

Такође, господин Владан Машић који је вршио оцењивање по овлашћењу министра, није имао овлашћење да оцењује бивше запослене у УКП, већ да изврши оцењивање запослених у Управи криминалистичке полиције.

Како и даље сматрамо да оцењивање рада у 2016. години у случају Трбовића и Думановића није извршено у складу са важећим прописима а да су  им грубо повређена људска права, да је директор полиције упознат са чињеницама и да и надаље тврди да је урађено све по закону, овај синдикат ће предузеће даље радње доказивања пред надлежним органима у складу са прописима.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор