МУП као докон поп који јариће крсти

Београд, 13.07.2017. – Месец дана пре него што је Радна група за расветљавање убистава новинара Милана Панића из Јагодине завршила свој рад, директор полиције разрешио је дужности  члана радне групе П.С. распоређеног у Управи криминалистичке полиције – Служби за борбу против организованог криминала,

решењем СП 03 број: 513/17 од 04.05.2017.године које наводно носи ознаку тајности.

Полицијски службеник П.С. предходно је решењем директора полиције Стр. пов. 03 број 1898/14 од 18.11.2014. године  постављен је на дужност члана Радне групе за расветљавање убиства новинара Милана Панића и ту дужност обављао је веома предано и марљиво.

Подсетимо се, убиство новинара Панића десило се 11. јуна 2001. године у Јагодини када су двојица нападача дошла аутомобилом до Пантићеве зграде у Улици Бранка Радичевића и сачекала га када се враћао из продавнице са кесом у руци и око 7.45 сати га је непосредни убица у улазу зграде ударио тупим предметом у главу задавши му смртоносне повреде.

Како наводе медији, налогодавац убиства је један предузетник из Јагодине.

Оно што остаје нејасно, због чега је директор полиције, месец дана пре завршетка полицијске истраге разрешио само једног члана радне групе, наизглед без разлога.

Према информацијама са којима располажемо из Дирекције полиције, полицијски службеник П.С. је разрешен дужности због огромне вишемилионске одштете коју је добио у судском спору против МУП-а, и учињеног узбуњивања, те је то заправо прави разлог.

Желећи да сазнамо истину, зашто је више пута награђивани полицајац П.С. постао жртва, уместо да буде похваљен и награђен. Због тога, обратили смо се Министарству унутрашњих послова и затражили копију решења, како би смо се упознали са образложењем решења.

На основу члана 15. ст. 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), дана 10.05.2017. године затражили смо:

Доставите копију акта Дирекције полиције СП 03 број: 513/17 од 04.05.2017. године.

Уколико је документ означен степеном тајности, доставите копију одлуке о одређивању степена тајности, сагласно члану 11. Закона о тајности података.

Уколико је документ означен неким степеном тајности, доставите копију овлашћења за лице које је горе поменути документ одредио као тајан, сагласно члану 9. Закона о тајности података.

Доставити информацију да ли лице које је степеновало документ ознаком тајности поседује сертификат за приступ тајним подацима издатог од стране надлежног органа, доставити број сертификата.

Рок за доставу информација био је 15 дана.

Шефица Одељења, Јасмина Васиљевић 17.05.2017. године обавештава Синдикат да предметни документ није заведен у Дирекцији полиције те тражи да у складу са законом прецизирамо податке које желимо да добијемо. Очигледо, радило се о одуговлачењу и куповини времена.

Поучени ранијим искуством када је МУП у питању, прихватили смо наметнуту игру и 19.05.2017. године, још једном доставили тражено:

“Уколико држалац информације и даље остане при ставу да документ СП 03 број: 513/17 од 04. 05.2017. године, није евидентиран у Дирекцији полиције, а носи меморандум Дирекције иако је оверен печатом и потписан, ствара основану сумњу да је Александар Костић, распоређен у Управи Криминалистичке полиције, или лице које му је доставило решење, извршио фалсификовање службене исправе онога дана када је то решење лично уручио П.С.

С тим у вези, молим Вас да тражиоцу информације доставите одговор у коме ћете навести да Дирекција полиције није издала решење заведено СП 03 број: 513/17 од 04. 05.2017. године и да то решење није потписао Директор полиције Владимир Ребић, како би смо предузели даље радње у циљу дела које је кажњиво.

Овом приликом, у складу са законом захтевам од ми доставите и поменути акт Стр.пов 03 број 1889/14 од 18.11.2014 године, копију одлуке о проглашењу тајности и копију овлашћења да је лице које је степеновало документ тајним овлашћено за ту врсту посла.

Овлашћено лице Драган Обрадовић, 14.07.2017.године упућује нови акт Синдикату којег назначује као “Врло хитан” те Синдикат обавештава о следећем:  

Међутим, то што је документ евидентиран у Дирекцији полиције, не значи и да ће га учинити јавнио доступним. Наизглед правећи се паметан, сетио се да измисли још нешто што је тешко препричати. Треба дословце прочитати :

Дакле, више је него јасно да држалац информације, не жели да тражена документа учини јавно доступним, претпостављамо и зашто.

Заправо, тражено решење нема образложење. Колега П.С. је само на основу директорове жеље и воље разрешен  јер му се тако може и хоће. Добијени судски спор од неколико милиона се не прашта. Као да је он крив, а не неко ко је прекршио закон на његову штету. Још једном, жртва се ставља у улогу кривца.

И овог пута, прихватили смо игру МУП, односно Драгана Обрадовића, овлашћеног лица у МУП и доставили му следеће:

“Доставите копију акта – решење Дирекције полиције СП 03 број: 513/17 од 04.05.2017. године које је уручено П.С. распоређеном у Управи криминалистичке полиције.

Уколико је документ означен степеном тајности, доставите копију одлуке о одређивању степена тајности, сагласно члану 11. Закона о тајности података.

Уколико је документ означен неким степеном тајности, доставите копију овлашћења за лице које је горе поменути документ одредио као тајан, сагласно члану 9. Закона о тајности података.”

Одговор унапред знамо, како и кораке који ће предузети.  Господин Обрадовић ће издати решење којим се одбија наш захтев, у међувремену ће протећи два месеца. Синдикат ће затим упутити жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности који ће сасвим сигурно ову жалбу усвојити.

Оваквих и сличних примера је много. Желимо да упознамо јавност како се ради у Министарству унутрашњих послова! Опструишу се закони и газе људска права. То је реалност напредне Србије у којој живимо.

Синдикат полиције Слога

One comment

Оставите одговор