Министарство безбедности БиХ потврдило наводе Думановића и Трбовића

Београд, 25.07.2017. – Министарство безбедности Босне и Херцеговине, Дирекција за координацију полицијских тела БиХ, доставило је одговор на захтев Синдиката у вези радног ангажовања полицијских службеника Републике Србије у Сребреници у Поточарима 11.07.2015. године.

Неспорно је да полицијски службеници у складу са прописаима пружају адекватну заштиту највишим функционерима Републике Србије када бораве у иностранству и одговорни су за њихову безбедност. Услов за радно ангажовање полицијских службеника МУП Србије у иностранству је да се такве посете увек пријављују домаћину. Свака пријава уласка полицијских службеника стране земље обавља се преко надлежног министартва спољних послова. По правилу, уношење ватреног оружја пријављује се, односно тражи се дозвола домаћина земље у којој се путује.

За време посете тадашњег премијера Александра Вучића Босни и Херцеговини за присуствовање на скупу одавања почасти жртвама рата у Сребреници у Меморијалном центру Поточари од 10.07.2015. године, такође је постојала пријава. Међутим, не за све припаднике безбедности Србије.

Тако је амбасада Србије у Босни и Херцеговини, дипломатском нотом обавестила земљу домаћина о доласку делагације из Србије и о припадницима обезбеђења који обезбеђују премијера. Све је то неспорно и урађено је по већ утврђеним дипломатским и безбедносним правилима.

Оно што је спорно, то је да Министарство безбедности БиХ, надлежна Дирекција за координацију полицијских тела Босне и Херцеговине није била обавештена о доласку нешто мање од двадесет припадника Управе криминалистичке полиције који су упућени од стране Срђана Пасквалија тадашњи заменик начелника УКП. Он је припаднике полиције својим актом који је прогласио за тајан и степеновао га ознаком “Строго поверљиво” упутио без налога, службених легитимација и службеног оружја, те су по нашем тумачењу, полицијски службеници незаконито радно ангажовани у Босну и Херцеговину на скупу у Меморијалном центру Поточари у Среберници.

По завршеном ахгажовању, запосленима који су били радно ангажовани у БиХ,  послодавац није утврдио право на девизну дневницу нити су дневнице исплаћене.

Подсетимо се, Милан Думановић и Младен Трбовић о том догађају јавно су говорили за међународну ТВ мрежу Ал Џазира Балкан, односно о кривичној пријави коју су сачинили и поднели тужилаштву против више лица у МУП под сумњом да су незаконито извели полицијску акцију  на територију стране државе.

Основно тужилаштво у Београду је ту пријаву у непримерено кратком временском року одбацило. Више јавно тужилаштво такође одбацује приговор на одбачену пријаву тужилаштва.

Одговор Министарства безбедности БиХ, јасно потврђује истинитост навода Думановића и Трбовића и ствара основану сумњу да је надлежно тужилаштво из Београда читав случај одбацило без релевантних доказа који пристижу у овај Синдикат, а који су набављени самостално.

На жалост, нека лица у Министарству унутрашњих послова покушавају да заташкају читав случај тако што не желе да тражене информације учине јавно доступним и поред два решења о извршењу које је донео Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, чак и под претњом новчане казне. Прво решење Повреника можете видети ОВДЕ а Друго решење ОВДЕ.

Дакле, већ је извесно да нека лица у Министарству унутрашњих послова као и у Тужилаштву желе да читав случај заташкају штитећи одговорне на високим позицијама у МУП од несумњиве кривице.

Верујемо да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић нетачно информисан те да не зна све детаље случаја а да ће документа која смо прибавили бити довољна да правилно сагледа читав случај и снагом свог ауторитета допринесе утврђивању одговорности оних који су заиста прекршили закон и људских права, не штедећи притом и своје најближе сараднике.

Такође, од министра очекујемо да испуни свију реч и доследно се, уместо селективно, избори са криминалом у редовима МУП те да узбуњиваче Милана Думановића и Младена Трбовића врати на посао и награди за откривање ове врло неугодне афере која сигурно погађа односе између Србије и Босне и Херцеговине. За то засигурно нису криви они који су указали на незаконитост, већ она одговорна лица која су командовала незаконитом операцијом у страној држави и које неко и данас штити.

Синдикат полиције Слога 

 

One comment

  1. Odličan tekst. Šteta je samo što je ceo problem ispao iz neznanja vrtića koji rukovodii iz stranačkih pobuda za dodvoravanjem i to u poslovima koji nisu u nadležnosti policije. Šteta je samo što je cela država privatizovana i što niko ne sme da reaguje i procesuira stranački kriminal. Ne postoji predmet u tužilaštvu koji potvrđuje da je neko iz stranke pogrešio. Šteta. Sutra će morati da se rade ti predmeti i novi predmeti protiv nadležnih koji nisu hteli tako očigledne stvari da procesuiraju. Ima mnogo diskova za bušenje ali ništa to neće vredeti. Samo će nama duplirati posao.

Оставите одговор