Да ли је млађи син директора полиције радио за тајкуна Богићевића?

2014-12-02-Politika--Sin-Ve

Београд, 02.12.2014. – Новинар Душан Телесковић је у данашњем издању листа Политика објавио ауторски текст под насловом „Син директора полиције радио у Фармакому“.  Лист Информер, такође бави се сличном темом у тексту „Вељовић: Немам ја ништа са тајкунима“, пренесећи став Синдиката српске полиције по овом питању. Колико се да видети, медијска машинерија се полако захуктава попут локомотиве, питање је зашто баш сада јер је опште познато да је млађани Н. Вељовић још од 2011. до марта 2014.године радио у Фармакому МБ и о томе је раније писано.

Политика наводи да се Вељовићев син запослио у „Фармакому” када је имао 20. година на пословима „стручни консултант – сарадник послодавца у области унапређења продаје из продајног асортимана на иностраном тржишту“. Какве референце и радно искуство је тада имао и колико може бити стручан један двадесетогодишњак, можете просудити и сами.

Лист Политика:

Син директора полиције радио у „Фармакому”

 Душан Телесковић

Син директора полиције Милорада Вељовића радио је од 2011. до 31. марта ове године у „Фармакому МБ”, чији је власникухапшени Мирослав Богићевић. Подаци из појединачне пореске пријаве Вељовићевог сина показују да је од „Фармакома“ добио од 2011. до 2013. два и по милиона динара. У 2011. години исплаћено му је 215.000 динара, следеће 2012. од „Фармакома“ је добио 821.000 динара, а у 2013. годинн 1.555.000 динара. Вељовићев сину је у 2013. од Фабрике акумулатора Сомбор која послује у оквиру „Фармакома” добио и 105.000 динара прихода ван радног односа.

Подаци до којих смо дошли показују да се Вељовићев син запослио у „Фармакому” када је имао 20. година на пословима „стручни консултант – сарадник послодавца у области унапређења продаје из продајног асортимана на иностраном тржишту“.

Вељовић је јуче потврдио за „Политику“ да је његов син радио у „Фармакому али да је на његово инсистирање он напустио ту фирму кад је сазнао о чему је реч. Вељовић је објаснио да је његов син отишао у Москву са својим кумом, а да га је Вељовнћ пустио да иде у Русију да би учио језик.

Никада са тим човеком (Богићевићем) нисам седео. Уосталом, моји људи су истраживали Богићевића и ухапсили га – казао је Вељовић.

Ове податке о Вељовићевом сину „Политика“ је добила незванично из безбедносних структура које су раније имале сукоб са директором полиције у борби за превласт у МУП-у, када су кругови блиски Вељовићу, наводно спиновали читаву једну аферу тим поводом. Ти кругови наводе да су припадници БИА урадили највише посла у истрази и хапшењу Богићевића, а не српска полиција.

Потврду те тврдње, међутим, нисмо успели да добијемо.

Информација о запослењу Вељовићевог сина у „Фармакому” није нова, јер је о томе летос писао таблоид „Курир”, наводећи да је син директора полиције добијао између 5.000-6.000 евра плату.

И таблоид „Информер” је прекјуче објавио да је „Богићевић запослио сина шефа полиције”, не наводећи да је реч о Вељовићевом сину. „Информер” је целу причу ставио у контекст да је Богићевић уз помоћ људи из врха МУП-а несметано наставио да узима кредите из српских банака, после случаја „Агробанка” у којој се Богићевић спомињао као један од корисника ненаплативих кредита.

Извори „Полигике” препричавају да је у истрази Богићевићевог пословања постојала опструкција, па су изнели сумњу да се то дешавало управо због ангажмана Вељовићевог сина. Вељовић је демантовао да је ометао истрагу.

Та опструкција је, описали су саговорници „Политике”, била на релацији Специјално тужилаштво – МУП Србије јер је, наводно, један од начелника управа у београдској полицији „свесно избегао да активности одељења којим руководи усмери према Богићевићу”.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић није се јављао на наше позиве јуче.

– На једном састанку, начелник је изнео став да Богићевића не треба доводити у везу са индицирањем зло употребе у „Фармакому” – каже наш саговорник. Он тврди да је Народна банка Србије (НБС) спровела контроле у Привредној банци и Српској банци и да је тим контролама уочена сумњива пословна активност. НБС је извештаје и записнике са контроле упутила МУП-у. Сви ти записници су завршили код истог начелника за кога се претпоставља да је по налогу „неког с врха” зауставио све провере.

У истом контексту, наш анонимни саговорник тврди да је Вељовић тражио одлагање од 24 часа за хапшење Богићевића, док Вељовић то демантује понављајући да су „његови људи” обавили истрагу и ухапсили Богићевића.

Прелевић: Богићевић имао нефер третман од државе

Богићевићев бранилац Божо Прелевић изјавио је јуче за „Политику” да зна да је Вељовићев син радио у „Фармакому”, али да то нема никакве везе са целим случајем.

Не да је Богићевић имао повластице и опструкције у истрази, већ је имао крајње нефер третман од државних органа – рекаоје Прелевић.

Он је додао да је Богићевић три дана раније најавио пут у иностранство државним органима.

-Требалоје да иде на потписивањеуговора којим би отплатио обавезе. Какво је то бекство кад најавите унапред да идете на потписивање уговора и да ћете да се вратите – казао је Прелевић.

Он је додао да је Богићевић више од 100 пута напуштао земљу и увек се враћао, откако је избила афера „Агробанка”.

Прелевић је објаснио и да Богићевић није оштетио банке, јер је узео укупно 80 милиона евра кредита, а до сада је на основу камата отплатио 121 милион евра. Тврди да је на основу камата Богићевић дужан још 280 милиона евра.

Нема речи о томе да је он ојадио банке, већ су банке незадовољне каматама – навео је Прелевић.


2014-12-02-Informer-Nemam-n

Екипа новинара у листу Курир објављује 20.07.2014.године текст под насловом

ВЕЉОВИЋУ СРАМОТО: Син ти ради за тајкуна кога штитиш од затвора!

Директор полиције Милорад Вељовић, морао би да оде из МУП, после открића Курира да му је Мирослав Богићевић запослио сина у Москви

Има ли овај човек образа…

Милорад Вељовић – Директор полиције

БЕОГРАД – Директор полиције Милорад Вељовић и даље не жели да објасни да ли је главни заштитник контроверзног бизнисмена Мирослава Богићевића и полицијског инспектораБогдана Пушића, за које Курир има сазнања да су огрезли у криминал.

Наиме, први човек српске полиције није желео да одговори на питања Курира да ли је тачно да у статусу слободног грађанина држи најпознатијег Шапчанина, иако постоје бројни докази да је умешан у разне коруптивне радње, зато што му је запослио сина, који месечно зарађује 20.000 евра у његовој фирми.

Поред тога, нисмо успели да сазнамо ни да ли управо Вељовић штити и полицијског инспектора Богдана Пушића, који у безбедносним круговима важи за једног од најкорумпиранијих полицајаца.

Зид ћутања

Курир се после безуспешног позивања Милорада Вељовића и слања СМС порука обратио и Бироу за комуникације МУП Србије, у намери да чује и њихово образложење, али никаквог одазива није било, па смо тако остали ускраћени за одговоре да ли Вељовић прикрива евентуалне криминалне радње привилегованих појединаца, пре свега Богићевића и Пушића. Такође, од њега нисмо добили ни одговор да ли му син Немања ради у представништву „Фармакома“ у Москви за невероватну месечну плату.

Ни власник „Фармакома“ Богићевић није одговарао на бројне позиве Курира.

Изградили царство
МАЛО ДЕДИЊЕ ВЕЉОВИЋА НА ГОЛИЈИ

Директор полиције Милорад Вељовић и његова најближа родбина власници су луксузних планинских кућа на планини Голији. Мештани Одвраћенице, где се налази комплекс кућа Вељовића, од милоште овај део села зову мало Дедиње.

Комплекс викендица у власништву породице Вељовић опасан је оградом, а око велелепних кућа пружа се пространо двориште са уредно поткресаним травњаком. Куће су сазидане на најлепшем делу Голије, надомак Ивањице. У великом дворишту постоје две велелепне куће од око стотинак квадратних метара, а занимљиво је да ни на једном интерфону није написано име власника.

Има се, може се
ВЕЉОВИЋЕВ СИН ВОЗИ „МЕРЦЕДЕС“ ОД 60.000 ЕВРА

Станко Вељовић, син директора полиције Милорада Вељовића, вози најновији „мерцедес ЦЛК купе“, вредан најмање 60.000 евра. Овај скупоцени ауто се, међутим, како сазнајемо, не води на Вељовиће, него на фирму „Росте груп“ из Деча, чији је власник Стеван Рогић (32).

Према сазнањима Курира, Станко је неколико пута виђен како се тим аутомобилом вози по престоници.


По свему судећи, о овој већ непријатној теми пише се данима, ватра тиња само са једним циљем да се распламса. Да ли са циљем се директору полиције Милораду Вељовићу науди или да се мотивише да поднесе оставку или да оде у заслужену пензију.

Из угла посматрања ситуације обичног грађана, може се рећи да њих и не интересује да ли су медијски наводи тачни, да ли је све то истина или полу истина. По аутоматизму, многи грађани верују медијима јер ако се о томе пише морало би све то да буде истина, зар не?

За разлику од грађана и јавног мњења,  нас професионалце удружене у Синдикату  интересује истина и само истина. Не желимо да се бавимо спекулацијама и нагађањима, желимо недвосмислено јасне и тачне одговоре. Као и питање да ли је млађани Н. Вељовић радио за Богићевића и ако јесте како је доспео на то радно место?

Искрено се надамо да се у овом случају неће утврдити да је „неко фалсификао личну карту“ а да новац млађани Вељовић није примећивао на свом текућем рачуну, ипак говори се о милионским приходима из Фармакома.

С друге стране, ако је све ово неистина, питање је ко ће одговарати за овакво ружење угледа директора српске полиције? Да ли су то новинари у Србији аболирани од изношења неистина, увреда, спекулација и клевета?

Или је можда ипак све истина, а директор говори неистину!?

Било како било, истина се у овој земљи мало цени! На крају се све,  по аутоматизму сведе на политичке договоре. Тако човек на крају буде смењен или оде у пензију, ужива у стеченом и смеје се свима оним поштеним радницима који немају ништа, сем мирног сна и празног џепа.

Служба за информисање
Драган Жебељан