Невиђен јавашлук функционера МУП!

Београд, 23.05.2013. – Трагом вести коју је објавио дневни лист Информер од 18. априла 2013.године о набавци система видео надзора за возила саобраћајне полиције у чланку  «Истрага милионског лоповлука у МУП 270.000 евра» и  «Пљачкају на набавци камера за саобраћајце» – МУП Србије купује нову опрему за снимање и праћење за 180 патролних «фијат пунто» – Комплети набављени по цени од 1.997 евра, иако на тржишту ова опрема кошта од 500 до 600 евра, Синдикат српске полиције пре месец дана упутио је допис у Кабинет министра, државном секретару Ваљи Вукићу. По старом обичају, нисмо удостојени одговора.

Усменим путем нам је речено, да је из Кабинета министра више пута усмено дат налог генералу Драгиши Симићу да подели возила. Али с обзиром да возила стоје пола године на паркингу очигледно да нешто није у реду или г. Симић не поштује надређене г. Вање Вукића.

 Синдикат српске полиције више пута до сада, обраћале су се колеге из Управе за обезбеђење који непосредно обезбеђују Спортски центар Макиш где су нам указали на проблем недовољног броја људи, да по један човек обезбеђује објекат и да су сва нова возила која су на паркингу откључана, прибојавајући се да уколико дође до кеног оштећења или крађе опреме да ће бити одговорни. Трагом те информације, више пута до сада извршили смо проверу и уверили се да су информације апсолутно тачне, што нам даје за право да се очигледно неки људи у врху МУП не мешају у свој посао.

С обзиром да смо исцрпели сва могућа сретства у решењу овог проблема, писали и разговарали усмено, није било другог решења него да о овом случају упознамо јавност.

Портпарол ССП Драган Жебељан потврдио је Информеру да папрено плаћену опрему у патролним возилима саобраћајне полиције може да украде ко хоће, јер објекат на Макишу у смени обезбеђује само један полицајац.

– Центар на Макишу простире се на неколико хектара и нелогично је да га само један човек чува. А кад буде нешто нестало од те сумњиво купљене опреме, тај несрећни полицајац ће бити крив – каже Жебељан.

Државном секретару,

Дневни лист Информер од 18. априла 2013.године извештавао је набавци система видео надзора за возила саобраћајне полиције. Над наслов чланака је «Истрага милионског лоповлука у МУП 270.000 евра» и наслов «Пљачкају на набавци камера за саобраћајце» – МУП Србије купује нову опрему за снимање и праћење за 180 патролних «фијат пунто» – Комплети набављени по цени од 1.997 евра, иако на тржишту ова опрема кошта од 500 до 600 евра.

Овлашћена лица у Синдикату српске полиције извршила су увид у предметним возилима и коме су запазила да су:

  • Камера марке Avico ACH-2W6000  (Sony 1/3” Color Vertical Double Scan CCD) Корејског произвођача, није наменска за уградњу у возилима;
  • Према спецификацији произвођача камера је тежине 400 грама, фиксирана је вакум држачем за стакло предњег ветробрана, због своје тежине и од стајања пада јер вакум носач попушта, у вожњи ће исто тако представљати проблем и падати.
  • Монитор нама непознате марке је фиксиран правилно и чврсто,  поседује заштиту од сунца за гледаоца. Квалитет слике коју даје је непознат.
  • База за бежични микрофон је добро фиксирана, сам микрофон са одашиљачем је нама непознате марке, визуелно делује јефтино и неквалитетно. У квалитет тона нисмо имали прилике да се уверимо

Због свега изнетог, сматрамо да ова опрема није ненаменска за рад полиције, да је склапана у „домаћој радиности“ из више независних целина, те да је било неопходно, ако се већ то желело да се купе готови проверени системи који користе друге полиције у свету, а што сте могли да виђате на сајмовима „Милпол“ и др.

С тим у вези, молим Вас да Синдикату српске полиције као интересној странидоставите копију комплетног предмета у вези набавке и квалитативног пријема ове опреме. С обзиром да се ради о поверљивој набавци поступаћемо у складу са законом као у случају добијања Систематизације.

С поштовањем,

Драган Жебељан

 

Оставите одговор