За правника УКП решење није управни акт!

Београд, 01.08.2017. – Самостални извршилац А.К. из Управе криминалистичке полиције доставио је одговор Сектору за људске ресурсе да решење Дирекције полиције којим се П.С. разрешава дужности члана Радне групе за расветљавање убиства новинара Милана Пантића у коме наводи да се Решење о разрешењу не може сматрати управним актом!?

Према иницијалима обрађивача предмета А.К. који користи локални телефонски број МУП, који се може видети у допису, ради се о самосталном извршиоцу у УКП,  који непрофесионално и крајње злонамерно даје следеће образложење:

“Наведено решење које је уручено полицијском службенику П.С., не може се сматрати управним актом у смислу Закона о општем управном поступку, који прописује шта је управни акт и управна ствар коа и двостепеност одлучивања у поступку решавања управне ствари. Такође, наведеним решењем није предвиђена могућност подношења жалбе, јер се овим решењем не одлучује о правима и обавезама у управном поступку.”

К предлаже Сектору за људске ресурсе да Жалбеној комисији Владе поднесе предлог да се жалба одбаци ко недозвољена. У име Директора Полиције в.д. Начелника УКП, такав срамни допис потписао је Игор Арсић, заменик начелника УКП.

А К као ни Игор Арсић не поседују безбедносне сертификате за приступ тајним документима. У овом случају документима ознаке тајности “Строго поверљиво”.

Шта је управна ствар?

Управна ствар, јесте појединачна ситуација у којој орган, непосредно примењујући законе, друге прописе и опште акте, правно или фактички утиче на положај странке тако што доноси управне акте, доноси гарантне акте, закључује управне уговоре, предузима управне радње и пружа јавне услуге. Управна ствар је и свака друга ситуација која је законом одређена као управна ствар.

Шта је управни акт?

Управни акт јесте појединачни правни акт којим орган (државни органи, пре свега органи управе, али и други) непосредно примењујући прописе из одговарајуће управне области, одлучује о праву, обавези или правном интересу странке, или о процесним питањима. Управни акти су решења и закључци.

Решења и закључци могу имати и други назив, ако је то посебним законом предвиђено.

Управним актом се у конкретном случају на основу закона или признаје неко право или се утврђује нека обавеза.

Обележја управних аката:

Из претходне дефиниције произлази неколико обележја управног акта, а то су:

– Конкретност – управни акт се доноси за одређену правну ситуацију,
– Једностраност – указује да су управни акти резултат изјаве воље једног субјекта,
– Правно дејство – управни акт производи непосредне промене у односу на правни поредак, тј. он или успоставља, или укида, или мења одређене правне ситуације,
– Заснованост на закону – за доношење управног акта неопходан је законски основ,
– Извршност – управни акт којим се утврђују обавезе за странку могу се принудно извршити.

Како медији пишу, А К је правник по струци био је Начелник Службе за откривање ратних злочина МУП до 2009. године, после тога прелази на место Помоћника начелника Комуналне полиције града Београда. На предлог Николе Ристића Начелника комуналне полиције, К је разрешен дужности због као наводе медији, урушавања угледа комуналне полиције. По разрешењу дужности, К се враћа у Министарство унутрашњих послова у Управу криминалистичке полиције да би између осталог као врстан правник тумачио законе и предлагао оно што није у опису његовог радног задужења.

Колега П.С. је жалбу предао непосредно Жалбеној комисији Владе 15.05.2017.године, иста још увек није решена несавесним радом надлежног лица у Сектору за људске ресурсе, који је био у законској обавези да достави изјашњење Жалбеној комисији Владе како би предмет био решен.

Искрено се надамо да у Жалбеној комисији Владе предмет не решавају правници попут А К јер би са таквим ставом и (не)знањем многи полицијски и државни службеници били оштећени а правничка струка осрамоћена.

Више о овој теми писали смо у чланку “МУП као докон поп који јариће крсти

 Синдикат полиције Слога

One comment

  1. Nazalost MUP je pun ovakvih pravnika, gde nadjose ovakve neznalice. Ja ne znam da li su oni uopste videli pravni fakultet. Ne samo sto obrukase ovu sluzbu nego obrukase pravnicku struku. Umesto da mnogi od njih leze u zatvoru oni i dalje svakodnevno nanose ogromne stete ne samo MUP/u, nego i drzavi uopste. Neznam sta ovaj nas doktor ministar radi zasto ne hapsi i ne sklanja ove neznalice unakazise ovu jadnu sluzbu.

Оставите одговор