Предрагу Марићу, и даље чекамо одговоре!

MaricБеоград, 19.01.2016. године – Председник Синдиката полиције Слога упутио је допис Начелнику Сектора за ванредне ситуације господину Предрагу Марићу а у вези појашњења за радна места “послови анализе ризика” и околности зашто су и како радници на таква места распоређивани.

Поштовани господине Марићу,

У свом одговору позивате се на Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору (“Сл. гласник РС”, број 68/15) на који се позивате у свом одговору, где кажете да је Министарство поступило у складу са чланом 5. тачка 7. а у вези рационализације радних места

У акту Синдиката полиције Слога ни једном речју није поменут предметни закон нити рационализација радних места. Наше питање је гласило „Молимо Вас да овај синдикат информишете зашто сте и на који начин предложили или дали сагласност да се формирају, додају „фантомска радна места“ „анализа ризика“ и које сте критеријуме примењивали за одабир кадрова за распоређивање на таква радна места?

Формално правно, радна места „послови анализе ризика“ су важећа радна места на којима би запослени требали да обављају неке послове, у овом случају анализе. Те је нејасно какве везе има рационализација са премештајем запослених на нова радна места.

Шта су поједини синдикати добијали усменим путем од представника Радне групе за сарадњу са синдикатима, није предмет нашег интересовања.

Од Вас као руководиоца Сектора за ванредне ситуације, као овлашћеног и одговорног лица тражили смо писмено објашњење. И даље инсистирамо на њему.

Неумесно је и безобзирно написати да лично нисте упознати са информацијама које смо Вам изнели да запослени са решењима „послови анализе ризика“  нису упознати са својим новим радним обавезама, да нису радно ангажовани или да су наставили да раде исте послове које су обављали са претходним решењем.

С обзиром да сам и лично један од запослених коме сте издали решење за „послове анализе ризика“ под пуном моралном и материјалном одговорношћу тврдим да од добијања решења, нисам радно ангажован, да нисам упознат са описом посла нити сам упознат шта се од мене као радника очекује на новом радном месту. С обзиром да комуницирам са колегама и да су многи чланови овог синдиката, ситуација је идентична и са осталим запосленима.

Дакле, као одговорно лице били сте дужни, а верујем да сте то и учинили с обзиром да сте добар менаџер, да ваше почињене по линијама рада упознате са новонасталом ситуацијом и издате упутство у облику писменог акта, како поступати и како организовати посао радницима са решењима „послови анализе ризика“, оног дана када сте од њих и захтевали да по хитном поступку решења уруче.

С тим у вези замолио бих Вас да такав писмени акт доставите и Синдикату полиције Слога.

Такође, молим Вас за информацију које и какве сте кораке предузели у циљу превенције суицида, непримерене агресије према колегама, руководиоцима или члановима породице радника који су под јаким стресом због претњи отказом.

Према информацијама са којима располажемо, у време када су издавана решења о распоређивању на радна места „послови анализе ризика“ 16 и 17. 12.2015.године Ви сте привремено били спречени за рад, односно били сте болесни. С обзиром да је Ваш факсимил употребљен на свим решењима која су издата, молим Вас да синдикат обавестите ко је био у поседу вашег факсимила и ко га је користио.

С поштовањем,

Председник синдиката