Коме је у интересу да МУП плаћа казне?

Београд, 20.11.2017. – Синдикат полиције Слога више пута до сада, покушавао је да дође до одређених информација и докумената из Министарства унутрашњих послова уз помоћ Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Законски рок за доставу информација је 15 дана. У пракси то траје много дуже.

У неким случајевима, информације нам никада нису достављене с обзиром да их Министарство унутрашњих послова крије од јавности.

Информације које би требале бити јавне, најчешће се крију из политичких разлога или због тога што држалац информације сматра да јавност о њиховом садржају не би требала да буде упозната. Најчешће за скривањем информација нема законског основа, али без обзира на то, до њих се не може доћи.

Једина светла тачка у раду и борби против бирократских ветрењача представља служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности која правилно сагледава захтеве и одлучује у другостепеном поступку по жалби грађана или институција.

Међутим, и поред решења Повереника, надлежни у МУП одбијају да доставе тражене информације те су оштећени приморани да се поново обраћају Поверенику захтевом за извршење решења.

Решња повереника које МУП не испоштује у законском року врло брзо, по истеку законског рока постају извршна. На жалост и након извршности таква извршна решења неко занемарује чутањем.

На тај начин, ћутањем, или држањем у фијоку, надлежно лице у МУП заправо поступа незаконито и може да нанесе новчану штету институцији у којој ради. Наравно, све се то сасвим сигурно дешава уз благослов некога у врху хијерархије и ланца командовања. На тај начин, одговорно лице, себе излаже и могућој кривичној одговорности за дело несавестан раду у служби.

Важно је знати да је за непоступање по решењу Повереника запрећена новчана казна правном лицу у распону од половине његових месечних прихода, до десет процената његових годишњих прихода које је остварио у Републици Србији у претходној години. Новчана казна може се поновити и изрежи све док извршеник на испуни обавезе из решења, односно тражиоцу достави тражене информације.

Дакле, само по једном предмету, новчана казна кумолативно може достићи цифру и до милион динара, уколико надлежно лице одбија да примени закон, односно тражиоцу достави информације.

Шта се све може купити за милион динара и колико је то новца за већ осиромашени буџет МУП, не треба посебно истицати. И сами знамо у каквим условима радимо.

Чињеница је да Синдикат послиције Слога према Министарству унутрашњих послова потражује одређене информације за које је у различитим предметима Повереник издао три решења о извршењеу и који се налазе код Повереника на извршење.

Наш интерес и жеља није да себи умањујемо буџет, међутим уколико нема другачијег начина да надлежни раде у складу са прописима, онда је кажњавање једини начин да се постигне сврха. На жалост, ти бахати неће платити казне из свог џепа, већ из нашег заједничког. Да својим новцем плаћају казне, сигурно се не би бахатили.

С обзиром да МУП не поштује прописе и институцију Повереника, највероватније да ће доћи до кажњавања, изрицањем новчане казне, све док се сврха не постигне а то је обезбеђење тражених информација.

По једном решењу МУП не жели да тражиоцу достави табеларни део Систематизације радних места:

 

 

У другом случају, МУП крије информације које се односе Срђана Пасквалија и законито поступање у операцији “Поточари 2015”.

У трећем случају, МУП крије информације које се односе на поступање запослених у Управи криминалистичке полиције за време тајне акције “Поточари 2015”, односно случаја Думановић-Трбовић.

 

 

“Искрено се надам да ће Министартво унутрашњих послова свој рад усагласити са прописима наше земље јер МУП и свако лице које ради у овој институцији није и не сме бити изнад закона. Зато, немојмо бити лицемерни према грађанима док сами кршимо прописе.

У овим случајевима када постоји оправдан интерес запослених (грађана) да дођу до тражених информација, када је тог мишљења и служба Повереника, нико нема право да се оглуши о прописе и ради самовољно на уштрб грађана ризикујући изрицање казни а самим тим наносећи штету институцију у којој ради.” – истиче Драган Жебељан, председник синдиката и додаје:

“Свестан сам да ће новац коју ће МУП морати да плати по основу казни, уколико у мешувремену не испуни своје обавезе, на крају оштетити запослене. Смањиће се основне потрепштине за одржавање зграда, возила и сл. Међутим, ко је за то крив? Да не замењујемо тезе, Ја сигурно нисам, већ онај који избегава своју законску обавезу да ради како му закон, савест и струка налаже.”

Треба истаћи и да је Решењем о употреби средстава текуће буџетске резерве од 31.11.2017.године МУП за Новчане казне и пенале по решењу судова добо средства у износу од 300.000.000 рсд.

23244421_345115465899892_7784656797446656834_n

 

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор