Анализа ризика – хоћемо ли добити извештај Комисије?

Београд, 22.11.2017. – У складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја Синдикат је затражио 18.01.2016. год. од МУП копију Извештаја Комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика, сходно тачки 5. решења 01 број: 13652/15 од 18.12.2015.год.

Министарство унутрашњих послова Решењем од 04.05.2016. године ОДБИО је захтев Синдиката оспоравајући га из свих законских разлога.

Незадовољни таквим решењем, сматрајући да МУП погрешно тумачи закон на штету тражиоца, овај Синдикат поднео је 08.03.2016. године жалбу Поверенику за инфомације од јавног значаја и заштиту података о личности.

У поступку одлучивања, другостепени орган Повереник за инфомације од јавног значаја и заштиту података о личности, у потпуности је прихватио је жалбу Синдиката, донео Решење 07-00-01333/2016-3 од 06.11.2016.године са налогом да Министарство унутрашњих послова у року од пет дана достави тражене информације Синдикату.

Шта је МУП одговорио на жалбу:

У образложењу ожалбеног решења МУП је навео да је: решењем министра 01 број 13652/15 од 18.12.2015. године формирана Комисија за анализу решења за премештаје на радна места анализе ризика: да је након заседања и разматрања молби и жалби које су достављене наведеној Комисији и жалби упућених Жалбеној комисији Владе, Комисија сачинила извештај, коначан списак запослених разврстан по одређеним категоријама; да наведени извештај садржи имена око 700 запослених, који су, након добијања решења о распоређивању, упугили приговор, молбу или жалбу наведеној Комисији и Жалбеној комисији Владе; да запослени нису дали сагласност да се њихови подаци и подаци о њиховом поступању након добијања решења доставе јавности; да би давање информација представљало повреду права на приватност из разлога што у конкретном случају не постоји ни један од услова предвиђених чланом 14. Закона за одступање, односно достављање докумената тражиоцу, као и да право на приватност претеже над интересом тражиоца да му се тражени подаци учине доступним.

У одговору на жалбу од 22.04.2016. годике, МУП је као првостепени орган остао при наводима из образложења ожалбеног решења. Тако је навео: да, иако полицијски службеници обављају послове у органу јавне власти, то не значи да сви подаци који се односе на полицијске службенике треба да буду доступни јавности, а у конкретном случају се ради о и правима полицијских службеника из радног односа који су везани за њих као личности и њихово право да бирају на који ће начин реаговати након добијања решења; да је чланом 83. Закона о раду прописано да лични подаци који се односе на запосленог не могу бити доступни трећем лицу осим у случајевима и под условима утврђеним законом; да полицијски службеници чија се имена налазе у извештају Комисије имају могућност да сами определе начин на који ће поступиги након добијања решења о премештају, те да није познато да ли су полицијски службеници чији су подаци наведени у извештају дали писмену сагласност да се њихови подаци достављају, да ли су исти чланови Синдиката полиције Слога, као ни да ли желе да Синдикат буде упознат са њиховим обраћањима и упућеним молбама; да не постоји законски основ нити сагласност службеника чија су имена наведена у извештају да њихова права и интересе заступа баш Синдикат полиције Слога: да је орган власти према одредбама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја информацију коју учини доступном једном тражиоцу дужан да учини доступном и сваком следећем тражиоцу, као и да се према неколико стотина полицијских службеника врши притисак од стране тражиоца у вези њиховог поступања након добијања решења у вези са пословима анализе ризика.

СВЕ ТЕ НАВОДЕ МУП, ПОВЕРЕНИК НИЈЕ ПРИХВАТИО.

Треба истаћи да уколико Министартство унутрашњих послова у задатом року не поступи по решењу Повереника, Синдикат ће сагласно одредбама Закона о општем у правном поступку поднети предлог за спровођење административног извршења решења.

Подсетимо, се и одговора у вези анализе ризика:

 

О тој теми писали смо раније у чланкуМУП потврдио, радници бирани без критеријума за „анализу ризика“. 

Сматрамо да Комисија није ваљано одрадила посао који јој је био поверен и за који је била формирана, да је фаворизовала поједине чланове репрезентативнох синдиката, да остале предмете запослених који нису били чланови синдиката Комисија није обрађивала.

Добијањем Извештаја Комисије за анализу решења за премештаје на радна места у вези са пословима анализе ризика добићемо потпуну слику рада предметне комисије и сагледати постојање евентуалне кривичне одговорности за несавестан рад у служби, или каквог другог кривичног дела.

По добијању Извештаја, исти ће бити јавно објављен на овој страници.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор