СУК незаконито поступао приликом задржавања Думановића и Трбовића

Београд, 22.11.2017. – Заштитник грађана у поступку контроле утврдио је да је МУП Србије, Сектор унутрашње контроле незаконито и неправилно поступио 31. децембра 2016. године. У решењима о задржавању осумњичених, Милана Думановића и Младена Трбовића, донетом након полицијског хапшења, по одобрењу јавног тужиоца, нису образложени разлози за притвор, чије је постојање представљало основ за полицијско хапшење.

Радници сектора унутрашње контроле пропустили су да писано документују усмени налог вишег јавног тужиоца у Београду од 29. децембра 2016. године, којим је, како је у изјашњењу тог органа наведено, наложено хапшење наших чланова.

Министарство унутрашњих послова, Сектор унутрашње контроле незаконито и неправилно је поступило 31. децембра 2016. године на тај начин што у решењима о задржавању осумњичених, М. Д. и М. Т., донетим након полицијског хапшења, по одобрењу јавног тужиоца, нису образложени разлози за притвор, чије је постојање представљало основ за полицијско хапшење поменутих грађана.

Министарство унутрашњих послова, Сектор унутрашње контроле пропустило је да писано документује усмени налог вишег јавног тужиоца у Београду од 29. децембра 2016. године, којим је, како је у изјашњењу тог органа управе наведено, наложено хапшење поменутих грађана.

Комплетан документ можете преузети ОВДЕ.

Интересантно је истаћи да су подносиоци Кривичне пријаве против Думановића и Трбовића, полицијски службеници Сектора унутрашње контроле Жељко Вортић и Мирослав Грбић, подносећи кривичну пријаву против својих колега и сами начинили кривично дело из члана 98. Закона о тајности података а да нису процесуирани.

Наиме, према наводима из кривичне пријаве коју су радници Сектора унутрашње контроле Жељко Вортић и Мирослав Грбић поднели против наших чланова, исти су противно члану 98. Закона о тајности података неовлашћено прибавља податке или документа, а који представљају тајне податке са ознаком тајности “Строго поверљиво”, и ако су били свесни да у то време нису имали сертификат за приступ тајним подацима. За учињено кривично дело предвићена је казна затвора од шет месеци до пет година.

Свесни да не поседују сертификате за приступ тајним подацима и да тиме чине кривично дело, полицијски службеници СУК Вортић и Грбић су лицемерно поднели кривичну пријаву против Думановића и Трбовића наводећи следеће:

Дакле, позивајући се управо на писани налог који је означен ознаком тајности “Строго поверљиво” кога Вортић и Грбић незаконито прибављају, приступају му и на основу њега заснивају читаву кривичну пријаву достављајући је тужиоцу, али не наводећи да сами не поседују сертификате и тиме сами чине кривично дело.

Међутим, без обзира на незаконито поступање према тајним документима, као једини кривци означени су Трбовић и Думановић али не и остала лице која су незаконито приступала тајним подацима.

Министарство правде, Група за надзор над тајношћу података одбила је да поступа по пријави овог Синдиката да су овлашћена лица у Сектору унутрашње контроле незаконито прибављала и приступала подацима која су означена ознаком тајности. Приликом контроле Заштитника грађана, Министарство правде одбило је да се изјасни о наводима, односно зашто нису поступали по пријави овог синдиката.

 

Све изнето потврђује сумњу да наши чланови одговарају пред законом само зато што су јавно изнели истину и да је акција “Поточари 2015” незаконита.

Правни заступник адвокат Владимир Тодорић сматра да се на комеморацији у Поточарима 2015. године радило о такозваној “црној операцији” наређеној из врха српске полиције и да се очито ради о политичком притиску на рад правосуђа.

На тако нешто је у самом старту указивало и то да је након хапшења наших чланова 31. децембра 2016. године, када је тужитељка Рада Јовновић ислеђивала осумњичене са упаљачем СНС у руци и када им је одредила притвор и цео поступак означила службеном тајном, због чега је на захтев адвоката Тодорића тужитељка касније и замењена.

Након званичне потврде институција БиХ да су Думановић и Трбовић били у праву када су поднели кривичну пријаву против високих функционера у МУП због незаконите полицијске акције у Сребреници,  моћници у МУП су наставиле кривично-правни прогон Думановића и Трбовића.

Уместо да их држава награди за храброст и додели им статус узбуњивача јер су јавно проговорили о “незаконитом радном ангажовању” на тлу БиХ, доживели смо парадокс да буду избачени са посла у монтираним дисцилинским поступку и да им се наставља суђење у тајном поступку због наводног кривичног дела за које је запрећена затворска казна до 8 година.

Након ове препоруке заштитника грађана надамо се да ће и други у овој држави имати разумевања за значај изградње капацитета демократских вредности, пре свега правосуђа у примени европских стандарда о људским правима и исправити неправду која се чини двојици отпуштених полицајаца и њиховим породицама.

Пред заштитником грађана налазе се и друге представке које су у раду а тичу се случаја Думановича и Трбовића, односно незаконитог поступања у случају “Поточари 2015.”

Комплетан извештај Заштитника грађана можете преузети ОВДЕ!

Синдикат полиције Слога