На састанку са Драганом Шутановцем – министром из сенке

Београд, 28.01.2016.године – Драган Шутановац министар полиције Владе у сенци Демократске странке, примио је делегацију Удружених синдиката Србије Слога.

Састанку су присуствовали председник УСС Слога – Жељко Веселиновић, Владимир Радосављевић – потпредседник УСС Слога и Драган Жебељан председник Синдиката полиције Слога.

Председник Жељко Веселиновић представио је своје сараднике, заменика Владимира Радосављевића и Драгана Жебељана председника Синдиката полиције Слога. Он је истакао да је Драган Жебељан једини председник синдиката у МУП који је прогањан због свог синдикалног рада и као такав предвиђен за “технолошки вишак” што је нечувено у цивилизованом и демократском друштву.

Више пута до сада обраћали смо се министру Небојши Стефановићу, одговор на дописе није добијао, као ни одговор на захтев за одржавање заједничког састанка – каже Веселиновић.

Жебељан истиче да је непријатељски однос послодавца према њему очекиван с обзиром да говори истину и оно што многи други прећуткују. Нико не воли критике и указивање на неправилности или незаконите радње у МУП па је сасвим очекивано да желе да га се реше.

На почетку разговора Жебељан се захвалио господину Шутановцу на интересовању у вези актуелних дешавања у Министарству унутрашњих послова, пре свега у вези започете реформе МУП-а која је кренула незадовољавајуће и у погрешном правцу.

Учесници састанка сложили су се да је формирање фантомских радних места „послови анализе ризика“ вештачка творевина како би се премештени радници, одабрани без икаквог критеријума, прогласили за технолошки вишак.

Под изговором рационализације спроводи се политичка чистка неподобних док МУП у исто време шаље на школовање 500 нових полицајаца кадета. Где је ту право и правда, просудите сами.

Господину Шутановцу предочили смо чињеницу да ће из Сектора за ванредне ситуације највећи број отказа, у циљу рационализације, добити радници који су пре пар година преузети из Министарства одбране, у времену док је он био министар. Такође, коа и други полицијски службеници који су по „казни“ пребачени у тај сектор. На такав начин, отпуштањем стручних кадрова две битне службе које се баве превенцијом у СВС биће угрожене а држави и друштву ће се нанети огромна штета.

Као један од највећих и најтежих проблема полиције у последњих 15 година идентификовали смо енормно повећање претњи, покушаја и извршавања суицида. Господин Шутановац каже да је тема забрињавајућа и да се о томе већ говорило у Скупштини. Предлог синдиката је да се појача превентивни рад уз јаку централизовану психолошку службу.

Посебну захвалност господину Шутановцу исказали смо због великог залагања и учешћа у раду на побољшању новоусвојеног Закона о полицији, пре свега на амандманима које је Демократска странка поднела посланицима Народне скупштине на усвајање.

– Посебно ми је жао јер Народна Скупштина није прихватила мој амандман који се односи на тему раскидања радног односа са запосленим против кога је покренута Кривична пријава и против кога се врши истрага. Сматрам да је то лоше решење и да се на тај начин крши претпоставка невиности што није тековина демократског друштва. Због таквог решења штету ће засигурно трпети запослени а и сама држава која ће бити суочена се са великим бројем тужби – истако је Драган Шутановац

Дргана Жебељан председник Синдиката полиције Слога изјавио је да ће правни тим синдиката подети захтеве за оцену законитости и уставности, појединих чланова Закона о полицији – Уставном суду Републике Србије.

Господин Шутановац упознао је синдикалаце са ставом Демократске странке о бућности Министарства унутрашњих послова.

Реорганизација и систематизација Министартсва унутрашњих послова, реформа полицијског школства, односно запошљавање младих са Академије у полицији по аутоматизму, као и мапа кадровске пирамиде како би сваком полицајцу начин напредовања био јасан, нека су од решења која нуди Драган Шутановац, министар владе у сенци Демократске странке задужен за унутрашње послове.

На крају састанка, заузет је заједнички став да су овакви састанци обострано корисни и да доприносе бољој информисаности Народног посланика и да у будуће треба одржавати овакве састанке и наставити сарадњу.

Драган Шутановац рођен је у Београду, 24. јул 1968.године. Он је српски политичар и бивши министар одбране Републике Србије. Члан је Извршног и Главног одбора Демократске странке. Дипломирао на Машинском факултету у Београду, одсек хидроенергетике.

Посебно се специјализовао у области безбедности и најстручнији је политичар за ту област.

Завршио је специјалне курсеве у Сједињеним Америчким Државама, где је добио диплому за област спровођења закона (Law Enforcement), диплому за област сигурносних питања и надзора (Security Issues and Oversight) и диплому престижног америчко-немачког Маршал центра за безбедносне студије у Гармиш-Партенкирхену.

Став УСС Слога је да ће представници синдиката и убудуће разговарати и одржавати састанке са свим стручњацима и лидерима политичких странака који то желе и могу допринети решењу одређених проблема које муче раднике Србије. Рад синдиката је јаван и сви контакти и разговори биће јавно објављени у циљу информисања чланова и јавности.

Служба за информисање

Оставите одговор