Историјски преокрет: МУП донео прво решење о годишњој оцени

Београд, 10.10.2018. – Синдикат полиције Слога две године бије правну битку да се запосленима у МУП оцена утврди решењем. Једино против решења, могуће је водити управни спор.  Прво решење о годишњој оцени рада за 2016.годину уручено је данас колегиници С.Р. из Сектора за ванредне ситуације а затим и председнику синдиката.

Претходно, Синдикат полиције Слога подносио је више управних тужби против незаконито и пристрасно датих оцена. Уз тужбу је приложен обазац за оцењивање рада. Управни суд такве тужбе је одбијао сматрајући да образац на којој се оцена налази није управни акт.

Због повећег броја тужби и приговора на одбачене тужбе, Управни суд је на својој 71 седници донео правни став који ће се примењивати за све Управне судове у Србији. О тој теми писали смо 3. новембра 2017. године у чланку “Управни суд: МУП обавезан да донесе решење о оцени рада

Од тада, све до данас, водили смо правну битку да се колеге правници у Министарству унутрашњих послова дозову памети и раде законито, уместо да не нарушавају загарантована грађанска и радничка права.

Дочекали смо и тај дан, прва решења су историјског 10.10.2018.године уручена запосленима, прво решење уручено је колегиници С.Р. а затим и је и предеседник овог синдиката Драган Жебељан запримио решења за 2015. и 2016. годину.

Након уручених решења запослени који су незадовољни висином оцене имају право да у року од осам дана од дана пријема решења искористе правно средство и упуте жалбу Другостепеном органу-Жалбеној комисији Владе. Уколико и даље буду незадовољни одлуком Другостепеног органа, имају право покретања Управног спора.Дакле,  и данас сви незадовољни радници који сматрају да су оштећени ранијих година имају право да захтевају да им се годишња оцена рада утврди решењем и да уколико су незадовољни висином оцене, поднесу жалбу Другостепеном органу а касније и тужбу.

Велику захвалност за овај огроман успех дугујемо Управном суду који је донео правни став, али и Заштитнику грађана који је запримио и обрадио одређени број представки због нарушавања начела добре управе с обзиром да је Министарство унутрашњих послова одбијало да донесе захтевана решења.

Ваш Синдикат полиције Слога

One comment

Оставите одговор