Синдикат допринео поштовању прописа у МУП

Београд, 14.11.2018. – На захтев Синдиката полиције Слога Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности извршио је надзор над применом Закона о заштити података о личности у Министарству унутрашњих послова и утврдио неправилности у обради података о личности.

Током спроведеног поступка надзора над радом Министарства унутрашњих послова утврђене су неправилности у обради података о личности, због чега је Повереник издао Упозорење број: 164-00-00728/2016-07.

Документ у ПДФ, Упозорење Повереника можете преузети кликом на фотографију

Претходно овлашћена службена лица  Повереника извршила су надзор и обишла објекте самачких хотела у Београду на које су монтиране видео камере које служе за видео надзор станара. Након обиласка лица места сачињени су записници. Записнике можете преузети са ових линкова Записник 1 и Допунски записник.

Како Министарство унутрашњих послова у законском року није обавестило Повереника о предузетим мерама и планираним активностима за отклањање неправилности у обради података о личности, Министарству је упућена друга ургенција.

Након ургенције, Министарство унутрашњих послова обавестило је Повереника да је поступило по препорукама и отклонило све неправилности у раду органа.

 

Синдикат полиције Слога и овог пута је успео да докаже да надлежна лица у Министарству унутрашњих послова која су распоређена на руководећим местима, погрешно примењују или у опште не примењују прописе или нарушавају правима запослених, најчешће из незнања. Тако погрешно поступају у појединим ситуацијама.

У конкретном случају доказали смо да је став синдиката био исправан и на захтев овог Синдиката Повереник је од Министарства унутрашњих послова захтевао да исправи неправилности у свом раду, што је и учинио.

Наш циљ јесте и биће да мотивишемо Министарство унутрашњих послова, односно лица које одлучују о кадровким решењима да на руководећа места постављају стручне, паметне и искусне људе уместо подобне и послушне. Оваква ситуација сигурно би се избегла да је неко имао петљу и храброст да надређеноме укаже на назаконистост, уместо супротстављања већина се одучује на ћутање и беспоговорно слушање. Да ли је то решење и да ли орган јавне власти треба тако да функционише?

Ваш Синдикат полиције Слога

 

Оставите одговор