Заштитник грађана контролише рад МУП

Београд, 15.11.2018. – Заштитник грађана је по представци Синдиката полиције Слога који заступа свог члана полицијског службеника Т.Н. покренуо поступак контроле рада Министарства унутрашњих послова.Наш колега је 14.06.2018.године затражио од Министарства унутрашњих послова да му за 2013, 2014, 2015, 2016. и 2017. донесе решење о висини годишње оцене рада којим би поступак оцењивања био окончан важећим решењем – управним актом.

Како Министарство унутрашњих послова није поступило у законском року од 30 дана, поднета је жалба Жалбеној комисји Владе Републике Србије због ћутања управе.

Жалбена комисија Владе није одлучивала по жалби већ је 27.08.2018. године доставила обавештење да Министарство унутрашњих послова  – Сектор за људске ресурсе ради на припреми решења и да ће иста ускоро бити уручена.

С обзиром да је након обавештења Жалбене комисије протекло више од тридесет дана, овај синдикат се по пуномоћју 22.10.2018.године, притужбом обратио Заштитнику грађана због нарушавања начела добре управе – ћутање управе.

Актом од 15.10.2018.године Заштитник грађана је обавестио овај синдикат да је покренуо поступак контроле рада Министарства унутрашњих послова.

Заштитник грађана је од Министарства унутрашњих послова захтевао доставање релевантне документације уз изјашњење о основаности притужбе, нарочито да ли је о захтевима притужиоца од 14.06.2018.године за доношење решења о годишњој оцени рада за 2013, 2014, 2015, 2016. и 2017. одлучено одговарајућим управним актима. У случају да о захтевима није одлучено, Министарство је дужно да се изјасни о разлозима због којих то није учињено.

Заштитник грађана је уверен да ће поступак контроле допринети унапређењу рада органа власти у циљу потпунијег, праведнијег и ефикаснијег остваривања права и слобода грађана као и учвршћивању поверења грађана у институције њихове државе.

На жалост, само ове године, овај синдикат је у ме својих чланова Заштитнику грађана упутио на десетине сличних представки који се односе на нарушавање начела добре управе. Да ли ће Министарство унутрашњих послова поправити свој рад у циљу праведнијег, и ефикаснијег остваривања права и слобода и учвршћивању поверења у институцију за коју раде остаје да се види.

Наш интерес је да стварамо, радимо и доприносимо повећању поверења грађана у Министарство унутрашњих послова на начин што ћемо радити законито, брзо и ефикасно на задовољство свих грађана.

Свако незаконито, нестручно и неадекватно поступање одређених лица у МУП, као у овом случају доприноси урушавању поверења у институцију за коју радимо а то нам није нити ће бити циљ.

Ваш Синдикат полиције Слога

Учествујте у анкети, одаберите одговор и притисните дугме “Vote” да би гласали.

Оставите одговор