Министре не кршите људска права!

2016-02-02-ministru-PrijavaБеоград, 02.02.2016. – Председник Синдиката полиције Слога упутио је допис министру полиције Небојши Стефановићу у којем га упозорава на кршење људских и радничких права запослених премештених на фантомска радна места “анализа ризика”.


У складу са чланом 13. Закона о заштити узбуњивача (“Сл. гласник РС”, бр. 128/2014) обавештавам послодавца да су запослени у Министарству унутрашњих послова, распоређени у Кабинету министра и другим организационим јединицама, на радним местима «послови анализе ризика» злоупотребљени од стране својих руководилаца те не добијају радне обавезе и задатке у складу са новим решењем о премештају, па чак ни описе посла.

Запослени који су до 16.12.2015. године били распоређени на разним пословима унутар МУП, а затим премештени на радна места «послови анализе ризика», од стране послодавца су злоупотребљени те су приморани да и даље обављају своје раније послове и обавезе које су до пријема решења имали, заправо као и да нису премештени на ново радно место “послови анализе ризика”.

У другом случају, радницима који су премештени на «послове анализе ризика» не дају се никаква радна задужења и немају никакве обавезе на свом новом радном месту, немају чак ни обезбеђен простор и опрему за ново радно место. Такво понашање послодавца када запослене заправо радно не ангажује, представља злостављање на раду према Закону о спречавању злоствљања на раду и може се окарактерисати као стратешки мобинг или хоризонтални мобинг код тзв. «синдрома празног стола». Такво понашањ забрањено је чланом 5. Закону о спречавању злоствљања на раду.

Наставак праксе послодавца у МУП да се раницима премештеним на радна места “послове анализе ризика” не обезбеди радни простор и услове за обављање новог посла, сходно новом решењу, као и да се радно не ангажују, може довости до великог броја тужби према послодавцу јер такво поступање послодавца је заправо злостављање на раду.

Дакле, јасно је да се оваквим радњама послодавца или надређених старешина крше прописи из области рада, унутрашњих послова, и злоствљања на раду, као и да се крше основна људска права из члана 60. Устава Републике Србије.

С тим у вези, молим надлежну службу да у складу са законом и својим овлашћеима предузме мере и радње у циљу отклањањања незаконитости и неправилности по овој пријави.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган Жебељан

Оставите одговор