Део Уредбе о платама полицајаца опет тајна

Београд, 27.11.2018. – Влада Републике Србије донела је 22.новембра 2018. године Уредбу о платама полицијских службеника. Уредба је објављена у Службеном гласнику РС, број 91 од 23. новембра 2018. и ступила је на правну снагу.

Текст уредбе можете преузети ОВДЕ.

Ова уредба донета је на основу члана 187д Закона о полицији („Службени гласник РСˮ, бр. 6/16, 24/18 и 87/18) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РСˮ, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС, 44/14 и 30/18 – др. закон), у складу са чланом 12. став 3. Закона о тајности података („Службени гласник РСˮ, број 104/09).

Чланом 1 прописано је да се Уредбом уређују критеријуми за вредновање послова полицијских службеника, општи описи платних група и разврставање радних места у платне групе и платне разреде, висина коефицијенaта и подкоефицијената плате, као и начин примене обрачунске методе усклађивања.

ВАЖНО: Уредба се искључиво односи на полицијске службенике, а не на све запослене у Министарству унутрашњих послова. На запослене у МУП који немају статус полицијског службеника ова уредба се неће односити. 

Чланом 2 Уредбе прописано је да Уредба садржи посебне делове/прилоге који садрже податке који су одређени као тајни подаци у смислу прописа којима се уређује тајност података.

На делове/прилоге из става 1. овог члана примењују се опште и посебне мере заштите тајних података прописане законом којим се уређује тајност података, као и подзаконским прописима донетим на основу тог закона.

Дакле поново имамо делове прописа који се односе на радно правни статус запослених који су означени као тајни. Због чега је то тако, није нам познато нити нам је познато који делови уредбе су означени тајним и којим степеном тајности.

У циљу заштите интереса запослених у МУП и чланова овог синдиката обратићемо се надлежнима и затражити да синдикату доставе делове Уредбе који су означене као тајним, уколико и овог пута послодавац буде мишљења да се синдикату не може изаћи у сусрет, тражићемо да се делови уредбе прогласе информацијом од јавног значаја.

Истичемо да је нова систематизација, односно Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП Инт. 01 број: 4685/18-13 ступио на правну снагу 15.06.2018.године (а не 01.01.2019.године како пишу поједини синдикати). Израда нових решења о распоређивању и решења о плати је у току и очекује се да уручење буде извршено до краја године.

Наше колегинице и колеге из Сектора за људске ресурсе марљиво и вредно раде у три смене како би на време обрадили огроман број предмета и припремили решења за уручење. Очекивано је да нека решења садрже и по неку грешку. То је сасвим разумљиво и очекивано када се узме у обзир број обраћених предмета и мањак извршиоца.

Синдикат, као и до сада биће ту за сваког члана и интеревенисаће уколико буде неопходна исправка евентуалних техничких грешака у решењу.

За суштинске грешке, или распоређивање које буде извршено незаконито, синдикат ће као и до сада  пружати бесплатну правну помоћ и заступаће своје чланове пред Жалбеном комисијом Владе или пред Управним судом.

За све запослене који до добијања новог решења о распоређивању или плати нису били чланови овог синдиката, а желе да их синдикат заступа и пружи правну помоћ, исту неће моћи да да добију бесплатно.

Ваш Синдикат полиције Слога

One comment

Оставите одговор