Оцењивање: Приморали смо МУП да ради законито

Београд, 28.11.2018. – Синдикат полиције Слога две године води правну битку против МУП у име чланова који су незадовољни оценама рада у претходном периоду. Аргумет великих правника у МУП био је “радили смо законито”, међутим уз помоћ Заштитника грађана показало се супротно.

Да подсетимо, једини исправан, преведан и законити начин је да се закључна годишња оцена запосленог у Министарству унутрашњих послова утврди је доношење решења, као у форми управног акта.

Образац на коме су ранијих година (до 2017. године) оцене утврђиване, није био управни акт и на тај образац запослени није могао поднети жалбу другостепеном органу – Жалбеној комисији Владе.

Самим тим, није постојала могућност судске контроле таквог акта пред надлежним Управним судом. Управи суд заузео је на 71. седници свих судија правни став да је послодавац у обавези да запосленоме донесе решење којим ће утврдити закључну оцену рада и да на такво решење постоји могућност жалбе а даље и судске контроле.

Прочитај: Управни суд: МУП обавезан да донесе решење о оцени рада

Без обзира на правни став Управног суда, велики правници у МУП су одбијали да донесу решење о висини закључне годишње оцене рада. Како сами нисмо могли да се изборимо са таквим незаконитим радом, у више предмета обратили смо се притужбом Заштитнику грађана.

Заштитник грађана је професионално поступио према свакој притужби и од МУП затражио изјашњење. Постављено је питање, због чега се запосленима не издају решење о закључној оцени рада.

У одговру, МУП је доставио одговоре које можете видети у наставку чланка:

Дакле тек након више од годину дана, Одељење за развој људи и организације у Сектору за људске ресурсе, на притисак Синдиката полиције Слога и Заштитника грађана припремило је нацрт решења и проследило га организационим јединицама. У то време руководилац тог одељења био је доктор правних наука господин Божидар Оташевић.

На жалост, господин Божидар Оташевић данас није радник МУП.  Пре извесног времена дао је отказ и посветио се науци и професури.

Како је Министарство унутрашњих послова после дуго времана напокон издало прево решење, синдикат је обавестио Заштитника грађана да одустаје од даљег надзора над радом МУП у конкретном случају.

Прочитај: Историјски преокрет: МУП донео прво решење о годишњој оцени

Након изјашњења синдиката, Заштитник грађана је обуставио поступак даље контроле рада МУП.

У конкретном случају евидентно је да је притисак Заштитника грађана и Синдиката полиције Слога допринео поштовању прописа и радничких права.

Нејасно је зашто Министарство унутрашњих послова није благовремено и у законском року уважио аргументе овог Синдиката и поступи законито, уместо што себи наноси штету подношењем оваквих представки.

Очигледно је да таквим немарним и незаконитом радом сами себи надосе штету и штете угледу институције која управо треба да штити закон и људска права, а пре свега права својих запослених. Све то заправо доприноси губљењу поверења грађана у безбедносни и правни поредак.

Ваш Синдикат полиције Слога

Оставите одговор