Зашто МУП обмањује Републичко јавно тужилаштво

Београд, 13.12.2018. – Mинистарство унутрашњих послова поднело је Републичком јавном тужилаштву Иницијативу за покретање управног спора против решења Повереника за информације од јавног значаја којим је систематизација радних места у МУП проглашена информацијом од јавног значаја.

 

По захтеву Синдиката полиције Слога од 13.07.2018.године да му се достави важећи Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео је 31.10.2018.године решење број 071-01-2748/2018-03 којим проглашава систематизацију информацијом од јавног значаја.

Незадовољни таквом одлуком, Министарство унутрашњих послова, тачније госпођа Катарина Томашевић шеф Кабинета министра је за потребе МУП поднела Републичком јавном тужилаштву Иницијативу за покретање управног спора против решења Повереника.

У иницијативи, госпођа Катарина Томашевић, штитећи интересе МУП истиче да је Повереник за информације од јавног значаја својим решењем повредио закон на штету јавног интереса!

Међутим, управно супротно јавни интерес јесте легитимни интерес грађана да дођу до тражених информација које се односе на рад органа јавне власти као што је то Министарство унутрашњих послова. Посебно када се има у виду да су запослени у МУП грађани Републике Србије на које се примењује систематизација у радно-правном статусу. Пре свега, систематизација садржи описе послова па је сваки запослени у обавези да опис посла добије, као и представници запослених удружења и синдикати. Такође, правни заступници запослених би по логици ствари морали да у циљу правичног суђења и заступања имају приступ основном акту који регулише организациону структуру органа и радно-правни статус запослених.

У том смислу, управо је јавни интерес у демократском друштву да Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова буде свима доступан без икаквог ограничења, попут полиција из околних држава.

 

На врло некоректан начин, госпођа Томашевић тврди да је Синдикат полиције Слога злоупотребио право и прописе тиме што је прикрио чињеницу да му је МУП уручио некакво решење које је заведено под бројем 112-1329/2018. Као доказ уручења, прилаже се повратница од 16.10.2018.године са нечитким потписом примаоца и без овере печатом правног лица.

Увидом у списе предмета у Сектору за људске ресурсе у Одељењу за развој љиди и организације,  неспорно је да се налази некаква повратница од 16.10.2018.године. Евидентно је да повратница није потписана од стране заступника синдиката, нити је оверена печатом правног лица, како закон прописује.

Повратница је захефтана за решење које на себи нема заводни број и датим доношења. Просто је невероватно, чак и несхватљиво да орган јавне власти може да донесе некакво решење које на себи нема заводни број као ни датум доношења.

Још је невероватнијеи несхватљивије да шеф Кабинета и саветник министра себи допусти да такво решење, без заводног броја и датума, достави Републичком јавном тужилаштву  као валидан формални доказ доношења решења и уручења.

Због свега овога, синдикат ће искористити сва правна средства у заштити својих и пре свега јавних интереса. У наставку можете прочитати даље образложење МУП које нећемо посебно коментарисати. Савко ко се имало дознаје у материју, може да схвати бесмисао оваквог образложења.

 

 

 

Оставите одговор