Наш савет: Поднесите жалбу на решење о распоређивању

Београд, 24.12.2018. – На адресу Синдиката полиције Слога,  у 15:27 часова пристигла је непотписана електонска пошта са адресе odsek.sindikati@mup.gov.rs где смо обавештени о новом систему плата у Министарству унутрашњих послова. Неки од синдиката исто обавештење објавили су већ током дана.

 

Увидом у обавештење, евидно је да је акт насловљен на организационе јединице унутар Министарства али не и на синдикате. Зашто је нама прослеђено, иако не садржи бар речи “свим синдикатима” није нам познато. До сада, сва акта Сектора за људске ресурсе садржала су називе два репрезентативна синдиката.

Правно посматрано синдикат јесте независно правно лице. С тим у вези не сматрамо да је послодавац циљано и с намером овај акт упутио синдикату, већ наведеним адресатима у форми обавештења свим организационим јединицама унутар МУП.

Свакако за похвалу је што се и нас неко по други пут сетио. Или је то  можда последица пријаве за дискриминацију. Али да не цепидлачимо, обавештени смо с намером и циљем како би сузбили гласина и поговарања неких “неодговорних синдиката” на друштвеним мрежама, што се може видети из обавештења.

Да се не упуштамо у тумачње обавештења које је изгледа јасно вероватно само ономе ко га је писао. Сами донесите закључак.

Али да би човек са просечним знањем и разумевањем из ове области евентуално могао да схвати аутора обавештења, морао би да има увид у подзаконска акте. Ми их немамо. За друге не знамо.

Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП ПОВ 01 број 4685/18-13 од 13.06.2018.године и Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП, Инт 01 број: 7777/18-5 од 30.07.2018.године и Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП, Инт 01 број: 11643/18-5 од 15.11.2018. године проглешен је документом са ознаком тајности и овај синдикат нема приступ том акту.

Чланом 2 Уредбе о платама прописано је да Уредба садржи посебне делове/прилоге који садрже податке који су одређени као тајни подаци у смислу прописа којима се уређује тајност података. Текст уредбе можете преузети ОВДЕ.

Дакле, без увида у Систематизацију и комплетну Уредбу о платама, немогуће је дати било какве одговоре запосленима. Још мање верујемо у наводе Секторе за људске ресурсе јер их не можемо проверити. Због веровања на реч, многе наше колеге су изгубиле статус ОСЛ.  Самим тим обрачун плата им се неће вршити по Уредби о платама полицијских службеника. Међутим, њихови шефови и начелници су задржали статусе ОСЛ. На тај начин улазимо у другу проблематику о којој ћемо писати у наредним текстовима.

Дакле, Став синдиката полиције Слога је да запослени који приме решење добро размисле да ли ће такво решење прихватити или ће уложити жалбу. Предлог синдиакта јесте да се жалба уложи макар и превентивно.

Треба знати да је у новом решењу о распоређивању уврштен и коефицијент плате због тога неће бити давана два решења као некада раније (о распоређивању и плати).  Ово јесте веома добар наћин када се уместо два решења даје једно.  Због тога похваљујемо Сектор за људске ресурсе на таквом начину доношења решења.

Дакле, први платни листић по новом обрачуну плата запослени ће добити 5.фебруара. Решења се деле сада и рок за жалбу се мора испоштовати. Ко пропусти рок за жалбу неће моћи да искористи заштиту суда уколико се касније (након примљене плате у фебруару) утврди да му је плата умањена.

Због тога, препорука је да сваки радник поднесе жалбу и сачека решавање исте. Док се жалба решава, прва плата ће стићи и запослени ће моћи да утврде да ли су оштећени или су добили повећање. Запослени који буде задовољан платом и решењем жалбу може повући односно одустати у сваком тренутку. Међутим, уколико се покаже да је оштећен, сачекаће решавање другостепеног органа Жалбене комисије Владе тако да ће моћи да покрене управни спор и даље на суду доказује штету.

Дакле, одлука је на сваком раднику понаособ.

Наш став је да запослени обавезно поднесу жалбу, превентивно!

Посебно препоручујемо запосленима који су ван Дирекције полције и који губе статус полицијског слубеника да обавезно уложе жалбу а затим и тужбу.

За своје чланове Синдикат полиције Слога ће жалбе и евентуалне тужбе подносити без икакве накнаде. Запослени који су подносили информације о унутрашњем или спољашњем узбуњивању, ако буду оштећени новим решењеима имају право да пред Вишим судом затраже привремену меру до окончања судског поступка.

Ваш Синдикат полције Слога

 

 

 

One comment

Оставите одговор