Свети ли се МУП активисти синдиката

Београд, 05.02.2019. – Сектор за људске ресурсе одбио је захтев секретара Синдиката полиције Слога за доделу материјално-финансијске помоћи за 2017. годину због дуже и тешке болести с обзиром да иста болује од тешке болести (Г-821 Paraplegia spastica) која се налази на Листи тешких болести у МУП. 

Решењем од 16.01.2019.године Сектор за људске ресурсе је Захтев за доделу солидарне помоћи у износу од  29.000,00 рсд одбио као неоснован. Претходно ПИО фонд је одбио да рефундира трошкове дијагностике на магнетној резонанци. Одељење за Здравље запослених у МУП, претходно је утврдило да је са здравственог аспекта захтев колегинице оправдан. Без обзира на ту чињеницу као и да колегиница има изузетно ниску плату, захтев је одбијен као неоснован.

Дале, како је колегиница видно болесна јер има проблем са ходањем (хода уз помоћ штаке) а како болест прогресивно напредује у негативном смеру, питамо се ко то у МУП заправо добија помоћ ако то не добијају они са дијагнозама најтежих болести.

Основано се питамо, да ли је заправо прави узрок за одбијање солидарне помоћи последица активности у синдикату – можда освета.

Заступник Синдикат полиције Слога својевремено је 2017. године приликом разговора са надлежном особом у Одељењу за бенефиције и зараде у Сектору за људске ресурсе, упозирио  да Министарство незаконито обрађује личне податке подносиоца захтева за солидарну помоћ и да је у обавези да пријави формирање нове безе података. Сасвим добронамерно дат је предлог да надлежно лице у МУП, сагласно прописима изврши пријаву обраде личних података код Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и на тај начин озакони прикупљање и обраду личних података. Посебно лекарских налаза који садрже нарочито осетљиве податке, дијагнозе болести.

Како предлог тада није био прихваћен од стране надлежних у МУП – Сектору за људске ресурсе, Синдикат се касније обратио Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности са захтевом да спроведе надзор и помогне Сектору за људске ресурсе да свој рад озакони у погледу обраде личних података приликом подношења захтева за доделу солидарне помоћи.

Повереник се по пријави синдиката обратио Министарству унутрашњих послова и затражио одређене одговоре.

После неколико месеци слања дописа и ургенција да МУП достави тражене податке, Поверенику, је утврдио незаконито поступање Сектора за људске ресурсе и на основу тога издао Упозорење 072-03-3700/2017-05.

Такође, Повереник је обавестио Синдикат полиције Слога да је Министарство унутрашњих послова после скоро годину дана, а након више ургенција Повереника свој рад озаконила, сагласно прописима.

Према свему наведеноме, произилази да је Синдикат полиције Слога био у праву када је од Министарства унутрашњих послова захтевао да изврши своју законску обавезу и пријави евиденцију у збирку података о личности.

На притисак синдиката МУП је 25.10.2018.године формирао евиденцију “Преглед испуњености услова за коришћење средстава за доделу солидарне помоћи” и пријавио је у Централни регистар података који води Повереник.

Очигледно активност синдиката која је усмерена на законит рад МУП није прихваћена благонаклоно и да се тражио начин да се “покаже ко је јачи” и “ко је у праву”. Можда због тога колегиница која болује од тешке неизлечиве болести “параплегије”, није остварила право које јој по закону припада само зато што је активиста овог синдиката.

Без обзира на то, овај синдикат неће одступити од својих изворних циљева а то је представљање, унапређење и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интереса, без обзира колико нас то коштало.

Наш највећи интерес јесте да наше Министарство унутрашњих послова ради законито, стручно и ефикасно, што од њега и очекују грађани.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор