Пoлицијски синдикат Србије изгубио репрезентативност

Београд, 05.03.2019. –  Полицијски синдикат Србије није више репрезентативан синдикат, саопштило је Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

Одељење за медије и комуникације Министарства унутрашњих послова у 8:32 часова свим медијима доставило је следеће саопштење које преносимо у целости:

САОПШТЕЊЕ

Министарство унутрашњих послова Републике Србије обавештава јавност и запослене да је, на основу захтева Независног синдиката полиције за преиспитивања репрезентативности Полицијског синдиката Србије, утврђено да ПСС више није репрезентативни синдикат у Министарству унутрашњих послова.

Независни синдикат Србије је 19. фебруара упутио захтев у коме наводи да је од последње провере репрезентативности ПСС-а прошло више од три године, а да постоје индиције да се, како су навели у допису, број чланова ПСС-а смањио и да зато сматрају да постоје услови за спровођење поступка провере репрезентативности.

Након добијеног захтева спроведен је поступак преиспитивања репрезентативности ПСС-а, тачније провере код коликог броја запослених се сваког месеца од плате одбија накнада на име чланства у Полицијском синдикату Србије.

Провером је утврђено да ПСС у свом чланству има мање од 15 одсто запослених у Министарству унутрашњих послова, што је законски минимум, те је стога донето решење којим се утврђује губитак репрезентативности Полицијског синдиката Србије.

Број: 171/19
5.3.2019.године

Да подсетимо, Синдикат полиције Слога одбио је да учествује у преиспитивању репрезентативности том синдикату сматрајући да је неопходно да најмање два синдиката буду репрезентативна због бољитка запослених. Напросто није добро да постоји један сидникат који лако може бити под контролом послодавца.

Ми смо били свесни да је циљ послодавца неспорив а то је губитак репрезентативности ПСС кроз неправедан и монтирани поступак, што се и потврђује саопштењем. Наиме у саопштењу се наводи да је репрезентативнос утврђивана тако што је проверавано код коликог броја запослених се сваког месеца од плате одбија накнада на име чланства у ПСС, што је незаконито. Сваки синдикат, па и ПСС има право да одлучи да свом члану не одбија чланарину. Закон прописује да се приликом утврђивања решрезентативности утврђује број приступница, а не број запослених који плаћају чланарину. Свако правно лице интерним актима може да одлучи да ли ће неког свог члана ослободити плаћања чланарине.

Сличним модусом у монтираном поступку, својевремено је оспорена репрезентативност Синдикату српске полиције.

Јасно је да представници послодавца налазе начине да непослушне синдикате санкционишу док послушне купују разним бенефицијама и погодностима о чему је ПСС писао раније.

Сва ова шарада и манипулација за Слогу била је очекивана и извесна. О томе смо писали раније у чланку Утврђује се репрезентативност Полицијског синдиката Србије.

У овом случају на губитку није само ПСС већ сви запослени јер само један репрезентативни синдикат нема капацитете и моћи да се избори за предстојећи колективни уговор и квалитетно учествује у дијалогу са представницима послодавца.

Синдикат полиције Слога

 

Оставите одговор