Слога одржала други семинар на тему мобинга

Дивчибаре, 30.07.2019. – Удружени синдикати Србије “Слога” организовали су у  “Дивчибарским вајатима” семинар за синдикалне активисте, представнике синдиката из јавнних управа на тему Злостављање на раду – мобинг. И овог пута предавање је одржао потпредседник Синдиката полиције Слога, Драган Жебељан.

Циљ семинара био је да се синдикални представници из јавног сектора из читаве Србије упознају са проблемом који носи мобинг, како га препознати, како поступати у случајевима када су чланови синдиката суочени са мобингом.

На семинару је идентификован проблем недовољно брзог и адекватног решавања проблема запослених који трпе мобинг, недовољне заштите жртве мобинга а пре свега одуговлачење судских спорова. Такође, евидентно је и постојање несолидарности па чак и неразумевања колега за проблеме жртава мобинга.

Мобинг

Презетацију можете преузети ОВДЕ.

Један од највећих проблема је и страх запослених да у судским споровима сведоче у корист својих колега које су жетве мобинга. Идентификовано је да је свуда у свим фирмама слична ситуација. Запослени страхују да ће изношењем истине на суду себе довести у позицију да такође буду означени као нелојални фирми и руководству па би на тај начин, као и жртва мобинга могли да западну у проблем или пак да изгубе посао.

Иако ситуације у одбрани од злостављања на раду није идеална, став свих синдикалних активиста је да се против мобинга треба борити свим законским средствима, идентификовати проблем и о томе јавно говорити, проблеме износити јавно и чинити све да се проблем реши медијацијом и компромисом. Као крајња мера у заштити запослених од мобинга би требала да буде судска заштита или арбитража путем Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

This slideshow requires JavaScript.

На семинару је вођена дискусија између учесника те је донесен заједнички закључак да жртве мобинга о својим проблемима не треба да ћуте и игноришу тај проблем с обзиром да је мобинг веома опасна појава и да жртве засигурно здравствено обољевају тј. имају тегобе као што су: безвољност, необјашњив умор, повлачење у себе, губитак радости и задовољства у свакодневним активностима, главобоље, желудачне сметње, поремећај сна, поремећај апетита, повишен крвни притисак и др.

Удружени синдикати Србије “Слога” оваквим и сличним семинарима ће наставити и у будућем периоду јер желе да своје активисте адекватно обуче у циљу пружања адекватне помоћи чланству.

На семинару је анализиран и прилог ТВ Н1 са темом Мобинг – како га препознати и коме се обратити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *