Виши суд оспорио решење МУП о премештају

dzБеоград, 12.02.2016- Полицијски службеник-узбуњивач Драган Жебељан председник Синдиката полиције Слога, поднео је  захтев Вишем суду у Београду за одређивање привремене мере одлагања правног дејства решења о распоређивању на радно место „Самостални послови анализе ризика“ на основу Закона о заштити узбуњивача. Жебељан је уз помоћ савета правника антикорупцијског портала „Пиштаљке“ на суду заступао  самог себе  и успео је да докаже покушај одмазде послодавца над њим.

Поред колеге Маринковића, Жебељан је један је од малобројних полицијских службеника у Србији који је добио привремену меру којом га је Виши суд у Београду заштитио од одмазде током планиране „рационализације“ у МУП-у која је искориштена за обрачун са полицајцима узбуњивачима и синдикалним активистима. Он се нашао у групи од око 1500 полицајаца који су као „прекобројни“ премештени са својих радних места на место анализе ризика које је укинуто изменом систематизације.

Спорна решења која су подељена пре месец дана не садрже никакве критеријуме по којима је селекција извршена и на основу којих је одређено да баш за те полицајце више нема места у МУП-у. Апсурд је да су у већини случајева полицајце-узбуњиваче и синдикалне активисте из мањих синдиката на „списак за одстрел“ стављали управо њихови надређени због којих су полицајци и извршили узбуњивање и које су пријавили за неке незаконите радње.

Жебељан је један од њих. Он је током свог синдикалног рада, од 2011. године био је изложен (и још увек је) злостављању на раду. Он је послодавцу је у више наврата на састанцима или писменим путем указивао на незаконите радње, кршење људских права, неправилности и сл.

Последњи покушај одмазде покушан је премештањем на фактички непостојеће радно место које полицајци зову „анализа ризика“. Жебељану је, као и осталима са овога списка „анализе ритика“, понуђено да се изјасни да ли са новог радног места на коме фактички не ради хоће да оде споразумним раскидом радног односа или као технолошки вишак, јер је радно место укинуто новом систематизацијом, док се раскид радног односа планира за 1. март.

Жебељан је због ове одмазде тражио да Виши суд одреди привремену меру којом би се спорно решење одложило док се не заврши радни спор. Виши суд у Београду (судија Јелена Стојилковић) усвојио је овај захтев, реагујући изузетно брзо те је Решењем наложило Министарству унутрашњих послова да Драгана Жебељана врати на старо радно место.

Подршку и правне савете у вези овог случаја несебично је пружио правни тим антикорупцијског портала „Пиштаљке“ који заступа још неколико колега полицајаца-узбуњивача. Синдикат полиције Слога захваљује се на помоћи коју је „Пиштаљка“ пружила Жебељану и жељи да помогне свим полицајцима-узбуњивачима који трпе одмазду и штетне последице од послодавца.

Синдикат полиције Слога
1str

2str

3str

4str