Вакцине: Слобода избора уместо присиле!

Београд, 16.10.2020. – Измене Закона о заштити од заразних болести изазвале су одређену дозу страха код великог броја грађана због најављене присилне вакцинацији против КОВИД-19. Ништа мањи страх од обавезне вакцинације није код запослених у Министарству унутрашњих послова односно код припадника полиције. С обзиром да је завладао одређени страх и незадовољство које је евидентно на друштвеним мрежама одлучили смо да изнесемо своје виђење евентуалног проблема.

Најпре желимо да нагласимо да овај синдикат није против редовног вакцинисања и вакцина које су проверене и користе се дуги низ година, али јесте против присилног вакцинисања вакцином која није заживела нигде у свету и где нема података о контраиндикацијама и нежељеним ефектима по здравље грађана.

Кренимо редом, ових дана више политичара најавили су да ће приоритет у примању вакцина бити здравство, војска и полиција. Чудно, политичари себе не помињу у приоритету примања вакцине. Зар нашим народним посланицима и политичарима није неопходно да се први заштите од пошасти како би несметано управљали земљом?

Што се тиче запослених у МУП ево шта медији пишу ових дана:

Александар Вучић

„Обезбедили смо 1,8 милиона доза Фајзер вакцина, али преговарамо и са кинеским и руским партнерима јер нам је потребно више. Покушаћемо до краја јануара да обезбедимо вакцине за здравство, војску и полицију, одмах иза њих иду они који имају тешке болести и који лакше могу да страдају, као и најстарији“, рекао је Александар Вучић председник Републике Србије.

Мирсад Ђерлек

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да ће, као што је и наведено у измењеном Закону о заштити становништва од заразних болести који је данас ступио на снагу, вакцинација против вируса корона за одређене категорије бити обавезна и да ће они који је буду одбијали бити санкционисани. На питање новинара да појасни део Закона који се односи на обавезну вакцинацију и како ће бити примењена, Ђерлек је рекао да ће најпре бити вакцинисани здравствени радници, потом војска и полиција, а онда, како каже, “редом” остали.

Ђерлек је додао да се део Закона односи на обавезну вакцинацију, а део само на препоручену вакцинацију.

Истакао је да је Закон исти за све, те да ће и државни службеници који су, подсећа, изабрана лица на одређени период, такође бити санкционисани ако се томе буду противили.

– Закон је исти за све, без обзира да ли обавља државну функцију или не. Ми смо пре свега грађани Србије, а државни службеници су изабрана лица на одређени период и зато ће према сваком појединцу бити исти третман и да ће се санкционисати сви они за које буде обавезна имунизација, а не буду желели да се вакцинишу – рекао је Ђерлек.

Војислав Шешељ

Људске слободе и права су неприкосновени. Ставите бодљикаву жицу, оградите се ви од мене, а не мене од себе. Можете грађане да изолујете из специфичног друштвеног миљеа и да им кажете да им је забрањено да уђу овде ако нису вакцинисани, а да неког принудно вакцинишете, можете само децу. Када је одрасла јединка у питању, не може му се под претњом санкција то наложити, изузев санкцијом отпуштања са радног места.

Устав Републике Србије гарантују људска права и слободе. Физички и психички интегритет је неповредив, свако има право на заштиту свог физичког и психичког здравља, нико не може бити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка, без обзира на то, политичари путем медија најављују присилну вакцинацију.

Ми сматрамо да ако произвођач вакцина не гарантује стопроцентну безбедност своје вакцијне без нежељених последица по здравље, сваки грађанин има уставно право да одбије да такву вакцину прими због евентуалног нарушавања његовог здравља, сматрајући да је аплицирање непроверене вакцине заправо медицински или научни оглед који се спроводи без пристанка грађана.

Дакле, ако нема писане гаранције произвођача и државе да након примања лека или вакцине, здравствено стање сваког од нас неће бити погоршано и трајно нарушено, ни држава нема право да грађана присилно вакцинише чак и у доба епидемије великих размера јер није власник тела грађана.

Што се тиче претње отпуштања са радног места, коју помиње Војислав Шешељ, за категорију грађана -полицајаца која одбије вакцинацију, сматрамо да би била незаконита јер се коси са законима и грађанским правима.

Суштински одбијање вакцинације од КОВИД-19 аутоматски не значи да је запослени заразан и да на радном месту шири епидемију и да као такав угрожава колектив и друге странке. Поставља се питање и чему страх, уколико друга лица приме вакцину, због чега се плаше за своје здравље од оних невакцинисаних. Сваки онај ко одбије вакцину, свестан је ризика по сопствено здравље.

Држава би елегантно могла да уместо присилне вакцинације донесе измену закона у којој ће бити прописано да уколико лице одбије вакцинацију од одређене болести, губи право на бесплатно лечење од исте болести. Сматрамо да би то би било довољно и прихватљиво.

Не сумњајући у добро намеру државног врха и политичара да се епидемија ЦОВИД-19 обузда и стави под контролу, односно да се свака епидемија искорени употребом нових лекова и вакцина, сматрамо да је неприкосновено право сваког слободног човека да сам одлучи о свом здрављу.

Неприкосновено право сваког пунолетног грађанина који није лишен пословне способности је да одучује о сопственом здрављу и као такав мора имати слободу избора у коришћењу лека односно вакцине.

Синдикат полиције Слога бориће се свим правно дозвољеним и синдикалним средствима да уколико дође до присилне вакцинације наших чланова, који не желе вакцину, пружи адекватну помоћ и подршку, залажући се на право слободног избора.