Да ли су ризични, још увек ризични – докле је граница трпљења?

policijaБеоград, 01.03.2016.године – Протеклих дана разне информације су долазиле до Синдиката полиције Слога и његовог председника. О томе нисмо желели јавно да пишемо с обзиром да су вести долазиле из једног извора у врху СНС. Искрено, плашили смо се да то не буде дезинформација која се намерно пласира с циљем да умири незадовољне или дестабилизује синдикат и уруши углед и поверење у јавности.

Прича о томе како ће сва решења за радна места “анализа ризика” бити сторнирана није нова, спекулисало се у разним правцима и нагађало о коначном исходу. Најава превремених парламентарних избора засигурно је омела оне који су овај план и смислили. Зашто? Политичари не воле колебања и изазивање незадовољства у већем обиму. Сматрају да ће се све заборавити, као што су и друге ствари заборављали.

Заборавили смо и то да су наше колеге са Косова и Метохије били први “покусни кунићи” који су пали под удар оних који слепо извршавају наређења са запада, од истих оних који су нас засипали бомбама и осиромашеним уранијумом, од истих они који су нам уништили економију и целу државу. А ми као колеге шта смо учинили? Ништа, веровали смо да се то нама неће десити!

Надлежни у МУП ће говорити да полицајце неће отпуштати ове и идућих година, да ће отпуштати само административце, криминалце и сл. Рачунаће на то да ретко ко чита законе и да ће масом моћи да манипулишу као и до сада. Истина је да полицајци заиста ретко шта читају сем лаког штива, али за оне који желе да буду информисани и мисле својом главом, нека прочитају  Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, објављен је у „Сл. гласнику РС”, бр. 68/2015 од 4. августа 2015. год., који је ступио на снагу – 12. августа 2015. год., а ПРИМЕЊИВАЋЕ се ДО – 31. децембра 2018. године (Више на линку Propisi.COM).

Дакле, нема опуштања и слављења онога што ће уследити и што сви очекујемо, већ се припремите на нове изазове!

Пре неколико дана, од једног посланика Српске напредне странке у Скупштини Србије добио сам информацију да ће Жалбена комисија владе Републике Србије усвоити све жалбе и вратити их МУП на поновни поступак. То изгледа овако:

n

Ово практично значи да се жалба усваја али се предмет враћа назад у МУП на поновни поступак, и то може тако неколико пута те би могло да траје и пар месеци. Таман док прођу избори, зар не.

Драган Шутановац, посланик Демократске странке у Скупштини Србије објавио је на свом твитер профилу следећу вест:

Dragan-Sutanovac

Наш ресорни министар Небојша Стефановић о овој теми и даље ћути и не оглашава се. Верујемо да ће добро преиспитати свој однос са сарадницима и утврдити ко му је све ово “сместио”, сем ако сам све није смислио. Ако пак неко у “врху” буде одговарао, знаћемо ко је кривац. Ако нема кривца, биће министар лично, ко би други.

Сви ви који сте распоређени на послове “анализе ризика” још увек имати шансу да себе заштитите према Уставу Републике Србије и Закону о заштити злостављања на раду, с обзиром да су сви на “ризицима” под мобингом.

Са том чињеницом су упознати сви у Кабинету а и сам министар, дакле одговорна лица код послодавца су могла да схвате значај свог дела и да управљају својим поступцима, да радњу злоставања чине свесно са умишљајем, као и да су свесни свог дела и да пристају на наступање забрањених последица.

У Министарству унутрашњих послова не постоје описи радних места нити су запослени који су премештени на фантомска радна места «анализа ризика» упознати са својим новим радним обавезами и дужностима.

На тај начин када се запосленима не издају радни задаци, или им се издају радни задаци за она радна места на којима нису распоређени јесте стратешки мобинг с обзиром да је примењен на нешто мање од 1.500 запослених, што није појединачан случај, већ колективни и крајње друштвено опасан.

По становишту Врховног касационог суда, према одредби члана 16. став 2. Закона о раду послодавац је у обавези да запосленим обезбеди услове рада, организује рад и пружи обавештење о условима и организацији рада. И сами знате да МУП ово није испоштовао.

Законом о спречавању злоствљања на раду, према одредби члана 4. Послодавац је дужан да, у циљу стварања услова неопходних за здраву и безбедну радну околину, организује рад на начин којим се спречава појава злостављања на раду и у вези са радом и запосленима обезбеђују услови рада у којима неће бити изложени злостављању на раду и у вези са радом од стране послодавца, односно одговорног лица или запослених код послодавца.

Чланом 5. Закона о спречавању злоствљања на раду, забрањен је било који вид злостављања на раду и у вези са радом, као и злоупотреба права на заштиту од злостављања.

Дакле свима који су распоређени на радном месту “анализа ризика” повређено је основно људско право на рад из члана 60. Устава Републике Србије,  Чл.5 и чл.23 Универзалне декларације о људским равима, Чл. 7 Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Чл.7 Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, МОР – конвенција бр.189.

Председник
Синдиката полиције Слога
Драган Жебељан

2 comments

  1. Postoji mogućnost da naš prepredeni poslodavac prividno, nakon pozitivnog rešenja žalbene komisije, omogući neko rešenje na koje zaposleni neće uložiti žalbu a onda nakon pravosnažnosti donesu otkaz u skladu sa novim zakonom o policiji. Zli “podobni” umovi koji idlučuju o sudbini zaposlenih, uništavaju porodice, teraju ljude pod kreditima na ulicu, ispoljavaju neverovatnu maštu i kreativnost u kreiranju stresova zaposlenima a pritom svoje pulene i dalje primaju u Mup, smejući nam se u lice stranačke ulizice postavljaju na bitna mesta a analizirajući ljude koji su dobili poslove rizika tu nema ni jednog od 3000 novozaposlenih ljudi koje je naprimao bez potrebe naš cenjeni Dr.Mr., doktor sa srednjom školom a kupljeniim osnovnim studijama.

  2. Све опције су могуће у овој држави. Треба се само добро заштити, применити Закон о заштити од злостављња на раду или Закон о заштити узбуњивача. Наравно ако постоје елементи, мада сви који су на ризицима су под мобингом, то је неспорно.

Оставите одговор