Радионица „Заједно до стандарда достојанственог рада особа са инвалидитетом и одрживог развоја“

Београд, 15.09.2022. –  Представница Удружених синдиката Србије Слога и секретар Синдиката полиције Слога Татјана Мировић присуствовала радионици „Заједно до стандарда достојанственог рада особа са инвалидитетом и одрживог развоја“ коју је организовала Фондација Центар за демократију.

Циљ радионице је успостављање бољег разумевања између синдиката и организација цивилног друштва (ОЦД) које заступају осетљиве групе на тржишту рада и баве се положајем особа са инвалидитетом.

Теме радионице су били изазови и проблеми особа са инвалидитетом на тржишту рада из угла ОЦД и могућности сарадње са синдикатима у превазилажењу тих изазова.

Радионици су присуствовали организације и Удружења #radnaPrava #dostojanstvenRad #odrziviRazvoj #OSI #sindikat #FCD Udruzenje RIME Zajecar Nasa Kuca Forum mladih sa invaliditetom – Youth with Disabilites Forum umanitarna organizacija “ Decije srce “ Savez za cerebralnu I deciju paralizu Srbije – SCDPS Savez slepih Srbije Spiks Srbije CIL Srbija Savez organizacija amputiraca Srbije Fondacija Centar za demokratiju ( Center for Democracy Foundation ).

Синдикат полиције Слога заступа своје чланове, ма ког статуса они били, пола, орјентације и сл.. До сада Синдикат није имао пуно ангажовања у случајевима заштите права лица са инвалидитетом. Тамо где смо били ангажовани процедура је била мучна, пуна питања без одговора или правно нејасних одговора од стране лица која су запослена у ПИО фонду, Националној служби за запошљавање, Медицинским установама опште праксе и  Медицине рада, али и самог послодавца, у нашем случају МУП-а.

На радионици је истакнута потреба обуке послодаваца како да послују, тј запошљавају лица са инвалидитетом. Понашање колега према таквом запосленом, које су његове могућности, радне способности, комуникаација, помоћ. Уопште је познато да смо на том пољу сви мање упознати о способностима таквих особа, углавном се сагледава шта не може, а не шта уме. Неретко се дешава да такве особе буду дискриминисане, омаловажене и искључене из пословне комуникације. Ретки су случајеви да МУП инвалидима или тешко оболелима проналази и даје лакше радно место, понекад такве особе остају искључене из пословне комуникације, тако да у исто време трпи мобинг  ткзв. “Мобинг празног стола”.

Се то указује да као друштво, нисмо спремни да се решимо предрасуда. Најчешће види се инвалидитет особе, а не његово знање или способност.

Заједнички став свих ученика је да би Синдикат, у нормалној правној Држави морао да има увид у систематизацију и описе радних места управо из ових разлога,.  Пре свега да послодавац не би манипулисао радним местима са мањим обимом посла, јер управо та места се чувају за људе који имају неки вид инвалидности.

Међутим, као живимо у привидној правној држави, надлежна лица у МУП немају разумевања за проблема инвалидних лица и синдиката. Како нам се чини ни сама држава не брине много о примени Закона о раду, Закона о ПИО, нити врши надзор над институцијама које треба да се баве социјалним питањима и заштити радничких права.

Синдикат полиције Слога

This slideshow requires JavaScript.