Запослени негодују, предуго се чека на наплату услуга у ресторанима

Београд, 14.10.2022. – Запослени у Министарству унутрашњих послова у Београду све чешће се нам се обраћају тражећи помоћ указујући на проблем предугог чекања у реду у ресторанима у Београду. Корисници ресторана указују да се у реду за обедовање у нпр. СИВ II чека од 30 до 40 минута, што је дуже од утврђене законске паузе па извршиоци имају проблем са руководиоцима.

Kуповина фискалних каса заснованих на андроид технологији у ресторанима Министарства унутрашњих послова стварила је врло непријатну ситуацију касирима и корисницима у ресторанима Београд где се стварају предуги редови јер касири не могу да изврше брзу наплату услуга од корисника.

Због неадекватних фискалних каса које су купљене за потребе ресторана и других продајних места која су у надлежности Одељења за организовање исхране и смештаја у Сектору за материјално-финансијске послове долази до стварања редова на линији који најчешће трају од 30-40 минута.

Да се одмах разумемо, за ову ову непријатну ситуацију ни најмање не кривимо касире који надљудским напорима професионално раде свој посао. Шта више касири својом љубазношћу смирују нервозне кориснике, док и сами кипе од беса јер не могу брзо и ефикасно да раде с обзиром да су купљене касе компликоване и неадекватне за намену у ресторанима где има пуно корисника и артикала.

У разговору са корисницима услуга сазнајемо да је неприхватљиво да се само у реду за наплату доручка или ручка чека најмање пола сата а у најгорем случају и више од четрдесет минута и да за то време пауза од 30 минута прође а да нису ни обедовали а јело сипано у тањиру се потпуно охлади. Таква ситуација ствара проблем запосленима јер руководиоци траже да се запослени на посао врате на време у року од 30 минута, колико траје утврђена пауза.

С друге стране, од касира сазнајемо да су купљене касе неадекватне за рад у ресторанима “на линији” где се обрађује велики број корисника што диже тензију и ствара нервозу свима, како корисницима тако и касирима који су на ивици живаца па буде и непријатних ситуација јер људи журе и са правом негодују а некада и вређају.

This slideshow requires JavaScript.

Синдикат полиције Слога указује на одредбе члана 64 Закона о раду који наводи:

Запослени који ради најмање шест часова дневно има право на одмор у току дневног рада у трајању од најмање 30 минута.

Дакле, Закон о раду прописује да за најмање шест часова рада запослени има право од најмање 30 минута паузе, а не до 30 минута.

С тим у вези, мишљења смо да запослени не могу бити одговорни или криви, јер касне са паузе ако послодавац није обезбедио адеквате услове за брзу наплату и коришћење услуга у ресторану ради исхране својих запослених.

Међутим, да не бисмо дошли у ситуацију да се против појединих запослених који касне са доручка или ручка, покрену дисциплински поступци, обратићемо се послодавцу са захтевом за тумачење новонастале ситуације у вези коришћења услуга у ресторанима.

Ваш Синдикат полиције Слога