Министар Гашић решен да реформише МУП у интересу грађана

Београд, 09.11.2022. – Делегација Синдиката полиције Слога одазвала се позиву новоименованог Министра унутрашњих послова господина Братислава Гашића. Испред синдиката састанку су присуствовали Глишо Видовић и Драган Жебељан. Састанку су присуствовали помоћник и в.д. директора полиције Драган Васиљевић, Начелник управе полиције и в.д. шеф кабинета министра Дејан Бојовић и госпођа Милица Бонџић.

Састанак је протекао веома конструктивно,  у срдачној атмосфери. Министар Гашић  упознао нас је са његовим планом и циљевима који су благо речено фантастични, док је излагао, имали смо утисак да разговарамо са колегом из синдиката. Из излагања се могло чути да се министар дуго  припремао за ову веома значајну и одговорну функцију и да је упознат са свим проблемима са којима се суочавају запослени.

Оно што је занимљиво, а верујемо и да ће се препричавати као анегдота, министар је још првог дана посетио полицајца који обезбеђује зграду Палате Србија и питао га како му је, да ли му је нешто потребно. Полицајац је збуњено рекао “хвала све је у реду, не треба ми ништа” Министарском искусном оку није промакла чињеница да је униформа лоша а ципеле скоро поцепане па је упитао полицајца, а шта ти је са бушном ципелом? Полицајац је стидљиво рекао да није страшно све док не падне киша или снег.

Посетом запослених са најнижим примањима, радницима у бифеу и кухињи у Палати Србија, министар је запазио језиве услове рада као и да запослени немају адекватну униформу. На питање које је упутио Начелници Одељења за организовање исхране и смештаја  зашто запослени немају униформе, иста је одговорила да нема пара и да ће покушати да реши проблем. Уместо чекања да неспособна начелница реши проблем, министар је из личних средстава обезбедио униформе. План је и да се кухиња реновира како би мога да служи сврси а корсници и запослени буду задовољни пруженом услугом и квалитетом.

Током излагања министра, чули смо план да се за полицију обнове дотрајали панцири, шлемови, штитови, униформа и остало. Идеја је да се унифрма благовремено обнови чак и са новим моделом који ће се благовремено утврдити. Идеја је да се врати шапка. Замена оружја и опреме се планира, али под условом да се милионски беспотребни трошкови смање. Пре свега да се смањи употреба службених возила у приватне сврхе, а руководиоци ће бити одговорни ако и даље буде судских спорова које су изазвали својим бахатим понашањем а МУП изгуби спор. Министар је истакао да смо достигли границу где даље не може да се издржи јер МУП дугује 4 милијарде динара због судских спорова. Идеја је да се проблеми решавају дијалогом а да је обавеза да руководиоци поштују права запослених.

Као тест колико ће руководиоци бити дорасли положају на коме се налазе је период до краја године где ће показати своју способност и умеће руковођења и поштовања права запослених. Министар сматра да сваки руководилац мора да добро планира рад запослених и да уколико даје налоге за прековремени рад, а има довољно запослених, такве поступке неће толерисати. Прековременог рада не сме да буде уколико је попуњеност људима 100%.

Идеја је да се у систем образовања врати Средња школа унутрашњих послова јер друштву треба школован полицајац и да свако треба да има шансу да напредује у складу са искуством и годинама стажа. Идеја је да руководиоци који немају добре резултате и не задовољавају буду враћени на почетну позицију извршиоца а не да довека буду руководиоци који примају енормне плате а не дају никакве резултате у раду. У том смислу министар је вратио Закон о унутрашњим пословима на дораду а синдикате позвао да се укључе у рад и дају сугестије и примедбе како би добили модеран и функционалан закон. Такође, министар је критиковао честе измене систематизације уз лични став да тога надаље неће бити. Сада руководиоци морају пажљиво да сагледају потребе и плански дају предлоге јер неће бити измена и допуна као раније.

Оно што је битно, став министра је да руководиоци треба да буду искусни професионалци а будући државни секретари буду из МУП а не из цивилства, како је до сада био случај.

Делегација Синдиката полиције Слога захвалила је министру на позиву и указаном поверењу да се дијалогом уз обострано уважавање дође до задовољавајућег решења. За сваки проблем има решење само ако постоји воља, истако је председник Видовић.

Председник Глишо Видовић изложио је министру проблем запослених у ресторанима, посебно у ресторану у НЦ Кула и одбијање начелнице Љиљане Павић Стојковић да решава проблем, чак и да разговара у циљу превазилажења проблема. С обзиром да  дијалога није било, поднете су тужбе против МУП а на душу бахате начелнице.

Заменик председника Драган Жебељан министра је упознао са мањим проблемима запослених у Сектору за ванредне ситуације и посебно се осврнуо на начин рада и услове рада запослених у Одељењу за НУС које би требало реорганизовати и унапредити. Жабељан је истако да МУП није толико богат да може да купује веома скупу опрему за више јединица које се баве сличним послом и да би кроз нови закон и систематизацију требало размислити о интегрисању служби уколико не постоји начин да се врате ОСЛ статуси. Министар је пажљиво слушао излагање уз молбу да се предлог писмено достави као и да се укључимо у рад на измени закона који мора бити модеран и ефикасан.

Министар је показао векико интересовање за све што смо излагали, пажљиво је уз уважавање саслушао учеснике, уважавајући предлоге и сугестије а учеснике састанка замолио да се писмено обрате и укажу на све што сматрају да је важно у циљу унапређења рада и смењења трошкова МУП. Предложено је да се планира састанак са министром на свака три месеца а о битним и хитним стварима обавештавамо на договорени начин.

Синдикат полиције Слога задовољан је планом министра и ово руководство синдиката је спремно да партнерски решава све проблеме и пружи помоћ и подршку министру у даљем раду на добробит свих нас.
И да се на крају мало нашалимо,
ако министар буде спровео и бар половину остварио од онога што је замислио и планирао, питање је да ли ће синдикати надаље бити потребни запосленима. Или ће министар бити идеалан кандидат за почасног члана синдиката или и сам постати синдикалац 🙂 .
Као успомену за први састанак, министу смо поклонили књигу “Оперативац” нашег бившег члана Предрага Симоновића који је министру написао посвету.
Ваш Синдикат полиције Слога