Прогласити окупацију Косова и Метохије!

Београд, 31.05.2023. – Руководство Синдиката полиције Слога апелује на Министра унутрашњих послова Братислава Гашића да као члан Владе, предложи усвајање одлуке о проглашењу стања окупације Косова и Метохије, уколико повратак полиције по резулуцији УН 1244 није могућ.

После успостављања окупаторских институција такозване државе Косово, посебно у општинама на северу КиМ и недавној ескалације сукоба где је угрожено српско становништво, сматрамо да је обавеза Владе Републике Србоје да констатује и прогласи стање окупације над јужном српском покрајном Косово и Метохија.

Уговор и резолуција УН 1244 гарантује повратак одабраног српског особља војних способности на Космет на задатке из Резолуције УН. По резолуцији УН 1244 Косово има статус аутономије. А Србија је била дужна да затражи повратак одабраног српског особља војних способности на Космет на задатке из Резолуције УН 1244 на основу Кумановског споразума од КФОР-а и држава чланица у његовом саставу чије су војске биле у саставу КФОР-а када је потписан Кумановски споразум. Нејасно је и зашто то Србија није спровела.

Уместо повратка војних и полицијских снага, двадесет година уназад власти Републике Србије су попуштале пред уцењивачком политиком коју диктира ЕУ и САД па су дозволили разградњу свих институција Републике Србије које су биле функционалне у општинама са већинским српским становништвом. Последица не учествовања срба на изборима довела је ситуације која је ескалирала ових дана.

Имајући у виду да становништво на КиМ није учествовало на изборима, да Република Србија фрмално нема никакав утицај на самопроглашену и од Србије отцепљену и непризнату државу Косово, једино право исправно решење би било да се прогласи стање окупације АП Косово и Метохија.

Међународно право има посебан изграђен систем правила за ратну окупацију као посебан појам различит од мирне, мирнодопске окупације која се може десити у најразличитијим околностима и чија легитимност зависи од посебног скупа правила. Дефиницију окупације, за коју се може рећи да је општеприхваћена и неспорна у теорији и пракси, даје Хашки правилник из 1907. године, иначе анекс Хашке конвенције из 1907. године у члану 42 наводи:

Територија се сматра окупираном када се стварно налази под влашћу непријатељске армије. Окупација се простире само на територију на којој је та власт успостављена и у могућности да врши власт. — из Хашке конвенције

Подсећамо и да је Србија, односно Министарство унутрашњих послова далеке 2013.године отпустило преко 1200 полицајаца са Косова и Метохије. Тада су им незаконито укинута радна места а део њих незаконито је пензионисан на основу посебне уредбе. Уредбом им је чак нарушено право на слободу кретања тј. пресељење из КиМ у друге регије или државе. Многим полицајацима који су желели да наставе рад у Србији то није било омогућено. Омогућено им је да бирају или административна посебна пензија или рад у полицији непризнате државе Косово.

Полицајци који су тужили државу Србију односно Министарство унутрашњих послова, тек ове године успели су да на суду докажу да су незаконито отпуштени. У то време срама када је министарство водио министар Ивица Дачић, решења је доносила Гордана Јековић сада у пензији. Ове године донете су и прве правоснажне пресуде које МУП не уважава. Може им се, нису тако различити од претодних! Уместо да МУП поступи по судским пресудама, изврши враћање на рад и исплату штете, или се у дијалогу пронађе копмпромисно решење, они и даље ћуте док се камате гомилају.

Истина, МУП је уложио захтев за ревизију пресуде, иако та чињеница не одлаже извршење пресуде. Дакле, колеге су стављење у позицију да против министра и других поднесу кривичне пријаве због непоступања МУП по судској пресуди.

Према свему, стиче се утисак да руководство Републике Србије води неку чудну политику када је демолирала све постојеће институције РС на АП КиМ, отпустила полицајце који су живели и радили на КиМ а део њих натерала да раде у Косовској полицији, касније тражећи од дих да напусте посао. И да не би даље залазили у политику, иако је политика начин управљања променама, јасно је Србија нема адекватно решење сем да поступа као и до сада и ређа неуспехе, што никоме не може бити у интересу сем самопроглашеној држави Косово.

Надамо се да нас унуци неће питати што изгуну она силана војска и полиција, што многи осташе сакати и богаљи, што се силни поразбољеваше, што поклонисмо вековне светиње? Дал сте били неспособни, уцењени ил продадосте веру за вечеру…

Пре више од 20 година полиција је бранила земљу, професионално ће то чинити и у будуће са надом да неће бити узалуд, као што је сада… Зато господо политичари, баш ви, за које смо крварили и на чије се позиве одазивали, цените и поштујте жртве и кости јунака по којима газите, да вас покољења не упамте као издајнике, већ велике и мудре политичарe!

И зато упућујемо овај апел, господо политичари сви ви из позиције и опозиције, усагласите ставове зарад опстанка народа и државе и прогласуте стање окупације над јужном српском покрајном Косово и Метохија!

Синдикатом, у смислу Закона о раду, сматра се самостална, демократска и независна организација запослених у коју се они добровољно удружују ради заступања, представљања, унапређења и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интерес