Да није тужно, било би смешно

Београд, 23.11.2023. – Начелник Сектора за логистику Бориша Рољић, помоћник министра,  у свом допису синдикату признаје да не зна ко је колегинице из његовог сектору упутио да 17.08.2023.год. очисте кров суседне зграде Завода за здравствену заштиту радника МУП, односно ко је издао такву незакониту наредбу.

Подсећамо, у објави под насловом Намера или немар, угрожавање безбедности на раду  овај синдикат је објавио вест о кршењу права запослених у статусу намештеника у МУП а тиче се заштите на раду код чишћење лименог крова на објекту Завода за здравствену заштиту радника МУП у Дурмиторској 11 у Београду који је спроведен 17.08.2023.године где су ангажоване собарице.

Собарице у самачком Хотелу „Дурмиторска“ у Београду у статусу намештеника, добиле су наредбу да се попну на лимени кров Завода за здравствену заштиту радника МУП са задатком да га очисте од смећа и мртвих голубова.

Мимо радне обавезе собарице чисте кров суседне зграде. Београд 17.08.2023.године

С тим у вези, председник Синдиката полиције Слога, сагласно члану 6 Закона о раду, поставио је питање Начелнику управе за опште послове Сектора за логистику МУП.

 

Између осталог једно од питања било је: “Које собарице су вршиле чишћење лименог крова згрде Завода за здравствену заштиту радника МУП?

У крајње занимљивом одговору В.Д. Помоћника Министра Начелника сектора за логистику Борише Рољића стиче се утисак да исти није упознат  на који начин  функционише државна управа када на питање одговара истим контра питањем.

Не замерамо, можда је неко у његово име и без његовог знања написао такав одговор с обзиром да је оверен факсимилом.

Дакле, на наше питање које собарице су вршиле чишћење лименог крова згрде Завода за здравствену заштиту радника МУП, господин Рољић или неко ко злоупотребљава његов факсимил наводи: “Како би смо поступили по Вашем захтеву, претходно је потребно да исти прецизирате тако што ће те доставити имена и презимена радница које су вршиле чишћење предметног крова зграде…”

Синдикат: “Које собарице су вршиле чишћење лименог крова згрде Завода за здравствену заштиту радника МУП?” 

Рољић: Прецизирајте ваш захтев и доставите нам имена и презимена радница које су вршиле чишћење предметног крова зграде како би смо поступили по Вашем захтеву. 

Да није тужно било би смешно.

Одговор помоћника министра у озбиљној држави не би смео да буде смешан. Неки који су читали опредметни акт рекли су нам да је крајње безобразан. Зар питањем одговарати на питање?

Ми ћемо ипак рећи да је непрофесионално и крајње забрињавајуће да надлежани у том сектору  не знају одговор на крајње једноставно питање.

По логици ствари Наташа Милинчић руководилац у СХ Дурмиторска као и њена надређена Лидија Петровић Начелница одељења за организовање смештаја требало би да знају одговор, сем ако га не крију из неких разлога.

Дакле, уважени господине Рољићу, да би сазнали праву истину и имали тачне податке, професионално би било да по линији рада најпре затражите информације од колегиница Наташе Милинчић или Лидије Петровић. Уколико оне негирају описани догађај или не желе да Вас тачно информишу можда би тек тада требало да информацију затражите од синдиката.

Наш посао је да сагласно закону штитимо права запослених, Ваш посао је да утврђујете чињенице јер сте одговорни за рад сектора и судбину запослених који су Вам поверени. Ко Вас спречава у томе, или ко Вас не поштује па Вам подмеће онакав акт на потпис?

Министар Братислв Гашић на састанку са синдикатима је изјавио да он жели руководиоце који брину о радницима и њиховим правима. Шта се дешава у овом случају?

Такође, предлажемо Вам господине Рољићу да се заинтересујете мало и за радну дисциплину руководиоца у СХ Дурмиторска и упитате начелницу Лидију Петровић како и на који начин проверава присутност на раду Наташе Милинчић и Слађане Мрвић.

Крајње би лицемерно било да Наташа Милинчић од собарица, рецепционара и осталих запослених тражити да поштују радно време док себи и њеној канцеларијској колегиници Слађани Мрвић дозвољава свакодневно непоштовање радног времена.

Рецимо јутрос 23.11.2023.године Слађана Мрвић на посао је дошла у 8:20 док је Наташа Милинчић дошла у 8:35 часова отишла у 14:10, и тако сваког дана… да ли је то осмочасовно радно време за које примају плату?

Како нам колеге са рецепције и собарице кажу:  Лепо је и угодно радити на таквом месту, у канцеларији са два клима уређаја. Зими топло, лети хладно. За њих два телевизора на којима се по цео дан гледају серије. Долазак и одлазак са посла када пожели док нас терорише за сваку ситницу. Посебно ако јој не сачувамо прилаз за свој приватан аутомобил. Изјаве пишемо за све и свашта. За нас по летњем паклу нема клима уређаја, оне имају чак два. Шта више, пре неко време узеле су нам и гарнитуру за седење. Смета јој, дисциплинује, премешта. Ено колегу из Панчева није могла да гледа очима, није њен, преместила га на Бежанију. Ближа ли је Бежанија од Дурмиторске? Само да му напакости.

Ми се питамо ко им све то омогућава и докле ће то да им се толерише?

Докле господине Рољићу?

Ваш Синдикат полиције Слога