Незадовољство у Новом Саду: Затворена два ресторана МУП

Нови Сад, 10.04.2024. – Министарство унутрашњих послова је без икакве формалне одлуке, само обавештењем путем е-поште, затворило два ресторана у Улици Папа Павла у Новом Саду. Према информацијама са којима располажемо начелница Управе за опште послове обавестила је начелника ПУ Нови Сад о затварању два ресторана, али формална одлука о затварању ресторана није донета.

Ова одлука је изазвала бурну реакцију запослених, а одговорност за затварање ресторана је на Гордани Ђукић, начелници Управе за опште послове, која се према информацијама са којима располажемо није снашла на овој позицији и тога је свестан чак и министар Гашића који ју је из БИА довео у МУП.

Затворена су два ресторана у ул. Пап Павла па су без исхране остали запослени у тој згради, запослени у БИА и полицајци саобраћајне полиције.

Колико чујемо, полицијски службеници су се обраћали Ђукићки, изразивши своје незадовољство, захтевајући поновно отварање ресторана како би се обезбедила континуирана услуга особљу МУП-а у виду исхране на раду.

Исти захтев истиче и Синдикат полиције “Слога”, захтевајући од Ђукићке да створи погодну радну атмосферу како би запослени који раде у ресторанима и бифеима задржали на послове и избегли напуштање радних места.

Евидентно је да у два ресторана остала су по два-три запослена, а јасно је да тај број запослених не може опслужити и обавити све потребне послове на великом броју корисника. Поставља се питање да ли су лоши услови рада, ниске плате и недостатак поштовања руководиоца према запосленима главни разлог зашто особље напушта ресторане МУП.

Чини се да је недостатак радне снаге у ресторанима био главни разлог за њихово затварање, остављајући полицајце и припаднике БИА без могућности за квалитетну и приступачну исхрану у поређењу са другим ресторанима у граду. Све то поставља и логичка питања шта су руководиоци попут Гордане Ђукић и оних на нижим позицијама уради да се спречи одлазак намештеника из ресторана и да се овој категорији запослених врати задовољство на раду. Колико смо упућени у проблематику, недовољно.

Проблем са одливом радника из ресторана и бифеа није само присутан у Новом Саду, већ се суочавамо са истим проблемима широм свих полицијских управа, а посебно у Београду. Поставља се питање да ли је ово деловање МУП-а део лоше политике која подразумева затварање свих ресторана и увођење приватних услуга које би се наплаћивале по вишим ценама, на штету запослених. Оваква идеја не би требало да се подржава, већ би требало размислити о адекватним решењима која би била добра за запослене.

Синдикат полиције “Слога” позива све незадовољне запослене из Новог Сада који су користили услуге затворених ресторана да изразе своје нестајање путем е-поште и да свој став пошаљу на службени мејл gordana.djukic@mup.gov.rs.

Очигледно је да је несналажење Гордане Ђукић на овом радном месту имало директан утицај на напуштање радника у ресторанима и њихово затварање.

Ово је само још један пример нестручности и небриге према запосленима који захтева озбиљну пажњу и анализу надлежних у МУП.

Ваш Синдикат полциије Слога