Полицајци и грађани Ужица угрожени токсичним гасовима

Ужице, 10.05.2024. –  Ужице се суочава са озбиљном здравственом кризом док се депонија смећа у граду већ данима бори са пожаром. Док се локалне власти труде да контролишу ситуацију, ватрогасци-спасиоци и полицајци на терену суочавају се са озбиљним ризиком од изложености отровним гасовима који произлазе из дима депоније.

Председник Синдиката полиције Слога, Глишо Видовић, упутио је хитан апел начелнику Полицијске управе Ужице, истичући потребу за заштитом полицајаца од штетних утицаја пожара на депонији.

У свом допису, Видовић је истакао: “Јучерашње интервенције хеликоптера полиције у гашењу пожара су свакако биле од клучног значаја, али и поред тога, пожар још увек није потпуно угашен. Ово ствара озбиљну забринутост међу полицијским службеницима, који су дужни да свакодневно обављају своје дужности на улицама града.”

Поред апела за смањење присуствa полицајаца на улицама у подручјима погођеним димом и гасовима, Видовић је нагласио и потребу за осигурањем адекватне заштитне опреме за полицијске службенике који су на терену.

Осим тога, значајно је напоменути и штетност гасова који се ослобађају током пожара на депонији смећа. У сагласности са истраживањима, пожари на депонијама емитују опасне хемикалије као што су угљен-моноксид, азот-диоксид и сумпор-диоксид, који могу изазвати озбиљне здравствене проблеме код људи.

Прeма речима стручњака, дуготрајна изложеност овим токсичним гасовима може довести до респираторних проблема, иритација очију и који, као и повећаног ризика од астме и других респираторних обољења.

С обзиром на ове чињенице очекујемо да апел Синдиката полиције Слога за адекватном заштитом полицијских службеника и смањењем изложености опасним гасовима током пожара на депонији буде реализован у циљу очувања здравља запослених.

У ситуацијама попут ове, брза и ефикасна акција локалних власти, укључујући  Полицијску управу и Одељење за ванредне ситуације у Ужицу је од суштинског  значаја како би се осигурала сигурност и добробит свих грађана, укључујући и храбре ватрогасце-спасиоце и полицајце који свакодневно раде на заштити локалне заједнице у Ужицу.

Ваш Синдикат полиције Слога