Повереник утврдио: Потврђене неправилности у раду МУП-а

Београд, 18.05.2024. – Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности потврдио је наводе из пријаве синдиката о кршењу Закона о заштити података о личности у Министарству унутрашњих послова (МУП), Сектору за логистику – Управа за опште послове. Инспекцијски надзор открио је озбиљне пропусте у обради података, што је резултирало изрицањем опомене од стране Повереника.

Синдикат полиције Слога је у фебруару 2024. године поднео пријаву против МУП-а због незаконите обраде података о личности, након што су наши представници безуспешно покушали да укажу на пропусте начелници Лидији Петровић. Својим ћутањем и одбијањем сарадње, начелница Петровић је приморала Синдикат да тражи интервенцију Повереника.

О томе смо писали у чланку: Управа за опште послове под надзором Повереника

Повереник утврдио озбиљне неправилности

Повереник је, преко овлашћених лица, спровео ванредни инспекцијски надзор у МУП-у. Утврђено је да је МУП почетком јануара 2024. године истакао списак корисника самачког смештаја у улици Љубинке Бобић број 14, који је поред имена и презимена садржао и јединствени матични број грађана (ЈМБГ). Овим је прекршено начело „минимизације података“ јер ЈМБГ није битан за сврху обраде, као и начело „интегритета и поверљивости“ јер је податак учињен доступним непознатом броју лица.

Том приликом руковалац података из МУП јавно је на вратима објавио чак и матичне бројеве запослених у Сектору унутрашње контроле МУП.

Повереник је изрекао опомену МУП-у и наложио предузимање мера како би се утврђене повреде отклониле и спречило њихово понављање. МУП је одговорио да је предузео активности у виду едукација запослених у свим подручним полицијским управама.

Синдикат је био у праву

Заменик председника синдиката Драган Жебељан каже: “Овај случај јасно показује да су наша упозорења била оправдана. Институционални пропусти и несарадња од стране одговорних лица у МУП-у довели су до озбиљног кршења права на приватност запослених. Упркос нашој доброј вери и намери да решимо проблем интерно, игнорисање од стране начелнице Лидије Петровић показује недостатак професионализма и одговорности.”

Покушао сам да је упозорим али она није одговарила на СМС поруку.” – каже Жебељан.

Тражимо одговорност

Синдикат полиције Слога захтева одговоре на питања ко је директно одговоран за пропусте који су се десили у Одељењу за организовање смештаја на чијем је челу госпођа Лидија Петровић. Ко ће сносити последице за кршење закона и нарушавање приватности запослених? Нејасно је зашто је као одговорни руководилац дозволила да дође до оваквих ситуација и зашто није реаговала на време? Јасно је да морамо тражити конкретне одговоре и одговорност за оне који су својом немарношћу и непрофесионализмом угрозили права полицијских службеника.

Из тог разлога упутили смо допис и очекујемо адекватну реакцију надлежног руководиоца.

2024-05-17 Повреда ЗЗПЛ предузете мере

Потреба за бољом комуникацијом

Надамо се и да ће начелница Лидија Петровић схватити да њено ћутање и одбијање комуникације неће донети ништа добро. Напротив, овакво понашање ствара само веће проблеме и погоршава ситуацију. Несарадња и игнорисање проблема не само да нарушавају поверење, већ може довести и до додатних трошкова и правних компликација. Ако руководиоци попут ње наставе да одбијају сарадњу и избегавају одговорност, само ће продубити постојеће проблеме и отежати функционисање система.

Синдикат ће наставити да прати ситуацију и обавештава чланове и јавност о свим корацима које ће бити предузети у овом случају, и другим предметима. Наш циљ је да обезбедимо поштовање закона и заштиту права запослених, те да се овакве ситуације више не понављају.

Ваш Синдикат полиције Слога