ПРЕНОСИМО: Отпремнине за прекобројне у полицији

policijaБеоград, 15.03.2016. – Пише Д. Вукосављевић новинарка листа Политика – Они који не прихвате споразумни прекид радног односа, биће нераспоређени, а уколико се у року од 60 дана не нађе друга могућност, прекинуће им се радни однос у МУП-у.

И ако се после недавно усвојене нове систематизације радних места у МУП-у учинило да у полицији неће бити отпуштања, Јана Љубичић, државна секретарка у МУП-у Србије за „Политику” каже да је у току прва фаза рационализације и да је вишку запослених понуђенаотпремнина. Она није прецизирала колико је прекобројних у полицији, напомињући само да је највише администрагивних радника.

О њиховом броју, међутим, говорио је пре месец дана НебојшаСтефановић, министар унутрашњих послова Србије, када је рекао да је око 1.000 радника вишак. Министар је својевремено казао и да ће коначан број људи који ће добити отказ бити познат крајем фебруара. У међувремену се ништа отоме нијечуло,а сумње да је у полицији овај посао обустављен појачане су расписивањем избора, јер по неписаном правилу у току предизборне кампање овакви послови се не раде, Ипак, рационализација је у току, уверавају у МУП-у.

„Рационализација радних места у полицији је још у првој фази. То значи да и даље разговарамо о споразумном прекиду радног односа са запосленима, који су вишак. Понуђено им је да уз одређену надокнаду оду из МУП-а”, наводи Љубичићева.

Када ће ови разговори бити завршени, што би значило прелазак на другу фазу, државна секретарка није прецизирала.

„Разговори би ускоро требало да се окончају. Друга фаза подразумева да ће они који не буду прихватили споразумни прекид радног односа, бити нераспоређени. Уколико им се у року од 60 дана не нађе нека друга могућност, прекинуће им се радни однос у министарству”, каже Љубичићева.

Нова систематизацнја, објашњава државна секретарка, донета је 3. марта ове године у складу са новим Законом о полицији, који је усвојен у јануару, а почео је да се примењује 5. фебруара ове године. Поздрављајући овакву одлуку надлежних, поједини полицијски синдикати су саопштили да су најновијом систематизацијом укинути послови анализе ризика на које је, као степеницу пред отказ, био прераспоређен велики број полицајаца. Известили су и да су полицајци са тог списка враћени на „стара” радна места.

Љубичићева уверава да место анализе ризика новомсистематизацијом ипак није скроз укинуто. Оно и даље постоји у организационим јединицама где је то потребно. Део ових радних места, где је процењено да су вишак, укинут је 31. децембра прошле године.

Државна секретарка у МУП-у није могла да прецизира колико је анализа ризика укинуто, одкосно полицајаца враћено на претходна радна места, јер се, како каже, систематизација „ради по дубини” и не зна појединачне случајеве. То значи да начелници, односно шефови сваке посебне организационе јединице у МУП-у одлучују о својим радницима.

Рационализација у МУП-у, подсећа Љубичићева, спроводи се у оквиру одлуке владе и Министарства за државну управу и локалну самоуправу – Кори Удовички, о смањењу броја запослених у државној служби. У оквиру Министарства унутрашњих послова је тим поводом прошле године формирана радна група, која је разговарала са руководством репрезентативних полицијских синдиката.

Д. Вукосављевић
Лист Политика

Оставите одговор