Зашто министри ћуте уместо да санкционишу непрофесионалне руководиоце

Дневни лист “Данас” у чланцима  “Бивши начелник СБПОК-а због давања лажног исказа на суду кажњен само 500 евра” и “Помоћник начелника УКП-а осуђен за мобинг тужи посланицу Радовановић због повреде угледа и части”  обрадио веома важну друштвену тему која се односи на рад, интегритет и професионалност полицијских службеника као и недопистиво трошње средстава МУП на плаћање пенала по судским пресудама.

Глишо Видовић, председник Синдиката полиције Слога, изјавио је за дневни лист “Данас” да је два пута званично тражио од министра унутрашњих послова да се изјасни о мерама које ће предузети против злостављаца у МУП по правоснажној пресуди за мобинг, а која су вршећи злостављање на раду нанела штету буџету МУП-а у износу од преко 1,5 милиона динара.

Нажалост, ни након ургенција, одговор није добијен, што је веома забрињавајуће и указује на неприхватљиву равнодушност Министарства према овом озбиљном проблему.

Став министра да игнорише овакве захтеве и на тај начин заштити руководиоце-мобере је веома алармантан. Чињеница да је, упркос правоснажној пресуди, један од тих руководилаца, Невенко Марић, напредовао у служби је потпуно неприхватљива. Ово показује да унутар МУП-а постоји системска заштита за оне који крше права запослених, док се истовремено обесхрабрују они који се боре за правду. Све такве грешке руководиоца заправо плаћају грађани кроз порезе, односно пенале плаца МУП уместо да тај новац искористи у много корисније сврхе.

Gž1 2485 -23

Ово није само питање појединца, већ указује на ширу културу некажњавања и заштите утицајних појединаца на рачун интегритета институције и права запослених. Поред тога, још један осуђени старешина, Драган Тимотијевић, који је током судског поступка за мобинг дао лажан исказ, прошао је без значајних последица и сада обавља утицајне функције у приватном сектору. Овакво поступање шаље јасну поруку да се закон и моралне обавезе не односе на све једнако, што дубоко подрива поверење запослених и јавности у правичност и ефикасност система.

Из овог случаја је очигледно да је порука руководиоцима да могу несметано да злостављају запослене и да ће, уместо одговорности, бити награђени напредовањем. С друге стране, обични радници остају без заштите и са малим шансама да се изборе за своја права уколико су изложени притисцима неодговорних и некомпетентних руководилаца.

Синдикат полиције Слога ће наставити да инсистира на одговорности и правди за све запослене, без обзира на њихов положај у хијерархији.