Пиштаљка: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача

1Београд, 16.03.2016. – У просторијама „Пиштаљке“ антикорупцијског електронског медија, одржан је радни састанак са темом: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача у Републици Србији.

Домаћини и организатори били су Владимир Радомировић, главни и одговорни уредник, Драгана Матовић, уредница и правни тим Пиштаљке.

На састанку је поред других узбуњивача позван и Драган Жебељан председник Синдиката полиције Слога из Београда.

Састанак је организован с намером да се господин Том Дивајн (Tom Devine) директор ГАП (www.whistleblower.org) и главни консултант у изради Закона о заштити узбуњивача у Републици Србији упозна са искуствима узбуњивача, проблемима и спровођењем закона у Републици Србији.

Skup-Pistaljka

На састанку је сваки узбуњивач имао прилику да изнесе свој случај, искуства са послодавцем, да процени недостатке и предложи одређене радње у циљу побољшања примене закона.

Сви учесници скупа сложили су се да је примена закона у Р.Србији на завидном и задовољавајућем нивоу, да је судство обучено да поступа у складу са правним нормама и да се постепено изграђује свест грађана у овој области.

За разлику од досадашњег када је правна заштита била веома ниска и недовољна, ступањем на снагу Закона о заштити узбуњивача у Републици Србији, узбуњивачи су добили изузетно добар закон који је почео да се примењује.

Господин Том Дивајн истакао је да је Србија донела изузетно добар закон и да је он најбољи у земљама у окружењу, што је за сваку похвалу.

Председник Синдиката полиције Слога, Драган Жебељан између осталог је изнео случај Министарства унутрашњих послова и похвалио да је у законском року Закон о заштити узбуњивача почео да се примењује у МУП, да је на огласним таблама закон постављен и дат на увид запосленима, да је донет правлник и да су одређена лица одређена за пријем информација.

Међутим, послодавац је начинио и мањи пропуст када није на време све запослене писменим путем обавестио о својим правима нити је у том обавештењу навео име особе за пријем информација. Пропуст је на крају исправљен те је 08.03.2016. године актом Сектора за људске ресурсе писмено обавештење достављено свим запосленима у организационим јединицама МУП-а.

Жебељан је предложио да се оствари сарадња са Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова како би узбуњивачи добили прилику да пре подношења тужби судом покушају да проблем реше дијалогом са послодавцем.

О је указао и на проблем недовољне обучености лица за пријем информација од узбуњивача те ће Синдикат полиције Слога предложити послодавцу да организује семинар и обуку из предметне области.

Жебељан сматра да је за друштво у Србији јако важно да медији у Србији буду слободни и професионални, ослобођени цензуре и аутоцензуре која може да долази од политичких и економских моћника и да само слободан новинар и медиј може слободно да пише о узбуњивачима, решеним случајевима и на тај начин мотивише и друге грађане да пријаве корупцију, кршење закона и недозвољене радње у својој радној средини.

Интерес Републике србије треба да буде друштво са што мање корупције и криминала а један од начина је и да се узбуњивачи мотивишу да пријаве оно што знају док је држава дужна да им за ту услугу која је бесплатна пружи адекватну заштиту.

У прилогу је образац обавештења са којим је послодавац дужан да упозна запослене.

Obrazac Uzbunjivac_Page_1

Obrazac Uzbunjivac_Page_2

Драган Жебељан
Синдикат полиције Слога

Оставите одговор