Тужба управном суду – годишња оцена рада 2015.

upravni sudБеоград, 05.05.2016. – Председник синдиката полиције Слога поднео је Управном суду тужбу незадовољан начином и решавањем предмета годишње оцене рада за 2015. годину.

Синдикат полиције Слога је по индивидуалној иницијативи и одлуци чланова који су сматрали да су оштећени годишњом оценом рада те незадовољни висином оцене, упутио Министарству унутрашњих послова десетину приговора указујући на незакон начин оцењивања запослених.

Један од првих решених је и приговор председника Синдиката полиције Слога, Драгана Жебељана кој је на годишњу оцену “довољан” уложио приговор 01.03.2016. године Кабинету министра као другостепеном органу.

Другостепени орган није поступио по приговору и решавао приговор жалиоца већ је предмет вратио првостепеном који је поново одлучивао и подигао оцену на “добар”.

С обзиром да је Жебељан испуњавао сва своја радна задужења 100% у 100% обиму посла који му је стављен у радни задатак, незадовољан оценом и начином оцењивања преко Синдиката полицје Слога поднео је тужбу (образложену на 5 страна) ради покретања управног спора.

Tuzba upravnom sudu - Godisnja ocena DZ

У тужби је између осталог наведено и следеће:

“Полицијски службеник Драган Жебељан,  радник Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, преко Синдиката полиције Слога чији је председник, благовремено је у законском року 01.03.2016.године Кабинету министра у Министарству унутрашњих послова, као другостепеном органу изјавио приговор-представку на оцену и указао на незаконит начин оцењивања, односно повреду материјалног права, с обзиром да подношење жалбе на висину оцене није законски дефинисано Законом о полицији.

Предмет по приговору који је требао бити решаван од стране другостепеног органа, враћен је првостепеном те је поново решен од стране истог старешине као првостепеног органа и даље решења и образложења, поуке о правном леку о могућности за улагање жалбе на висину оцене. Због поступка оцењивања радника, и погрешне примене материјалног права, оштећени посредством Синдиката подноси тужбу у законском року….

-****-

…Једноставно, само субјективно уверење поступајућег првостепеног органа који је оцењивање вршио није довољно за доношење мериторне одлуке, уколико оно није засновано на објективним чињеницама и стручности – и управо се у томе и огледа суштина његове законске обавезе да за своју оцену доказа мора дати одређене разлоге на којима се она темељи.

У конкретном случају, ничим није доказано да је одлука донешена арбитарно већ индивидуално од једног старешине, без примене адекватне материјалноправне норме којом се уређује ситуација која одговара утврђеном чињеничном стању.

Правна неусклађеност и мањкавост Закона о полицији, поред неутврђеног чињеничног стања где није примијењена одговарајућа материјалноправна норма, већ она која је престала да важи и не може бити примењена у потпуности на објективан начин.

Из тог разлога сматрам да је неопходно и исправно применити закон који је погоднији за запосленог а то је Закон о државним службеницима који се може применити у циљу објективног поступања и праведности, с обзиром да су полицијски службеници посебна категорија државних службеника на које се примењује поред Закона о полицији и Закон о државним службеницима.

Код примењене материјалноправне норме у конкретном случају оцењивања, запослени  не зна да ли је жалба допуштена нити ко је надлежни другостепени орган за решавање жалби с обзиром да оцена није донешена у форми решења сходно Закону о управном поступку.”

Tuzba upravnom sudu - Godisnja ocena DZ_Page_5

Позивамо све чланове синдиката који су приговор на годињу оцену рада за 2015. годину уложили преко Синдиката полиције Слога којима је предмет решен, да се јаве у синдикат (уколико су и даље незадовољни оценом и начином решавања приговора) у циљу подношења тужбе Управном суду.

Синдикат полиције Слога

2 comments

  1. […] Тужбу Управном суду Жебељан је предао 05.05.2016. године што се може видети у тексту који је раније објављен: Тужба управном суду – годишња оцена рада 2015. […]

Оставите одговор