Јанковић: Старешине дале неистините изјаве, сваљују кривицу на најниже извршиоце

Sasa JankovicБеоград, 09.05.2016. – Заштитник грађана Саша Јанковић објавио је да полиција у насељу Савамала није благовремено поступила по пријавама грађана. Поједине старешине дале су неистините изјаве, покушавајући да одговорност за пропуст пребаце на најниже извршиоце.

Он наводи да је у београдском насељу Савамала, 25. априла 2016. године, већем броју грађана прекршена су права на слободу и безбедност, неповредивост физичког и психичког интегритета и заштиту имовине, и то дрским и насилничким, вандалским понашањем веће групе маскираних лица. Полицијска управа за Град Београд Министарства унутрашњих послова није благовремено и ефикасно поступала по пријавама грађана да је организована група униформисаних лица, опремљених и маскираних, учинила низ дела против права грађана на слободу и безбедност, неповредивост физичког и психичког интегритета и имовину.

С обзиром на све околности и тежину случаја, оцењено је да се ради о организованом кршењу права грађана, усклађеном на више нивоа и између више државних и недржавних субјеката, што посебно забрињава, утврдио је Заштитник грађана.

У извештају се још наводи: “Наведени пропусти у раду органа и службеника Полиције нису резултат пропуста појединца, већ су очигледно организовани и спроведени у оквиру раније припремљеног плана и издатих налога. Полицијски службеници и старешине, укључујући начелника Полицијске управе за Град Београд и вршиоца дужности директора Полиције, нису знали, или нису смели да идентитет налагодавца или налогодаваца саопште овом органу.

Полицијска управа за Град Београд није иснунила законску обавезу да достави овом органу све податке којима располаже, а који су значаја за посгупак који води, односно за остваривање цил»а превентивног деловања. у.место тога, неки подаци су стављени на располагање без одлагања; за неке је у Полицијској управи тврђено да не постоје, а овај орган их је нашао међу предатим материјалом; за неке је гврђено да постоје, а нису дати на увид нити накнадно достављени нити је вероватно да посгоје. Поједине старешине дале су неистините изјаве, покушавајући да одговорност за пропуст пребаце на најниже извршиоце – у поступку је чињенично утврђено да су говорили неистину. ускраћивање, односно давање неистинитих података део је напора да се заташка права природа овог случаја.

Комплетан извештај са препорукама МУП можете преузети на ОВОМ линку!

One comment

Оставите одговор