Награђивање запослених у МУП коначно постало јавно!

Београд 19.05.2016. – Министар Унутрашњих послова Небоша Стефановић, 09.05.216.године упутио је свим организационим јединицама депешу број 01-15/2016-47 где је наложио следеће:

“У циљу транспарентности у награђивању запослених, као и ради стимулисања свих запослених да остварују боље резултате рада, неопходно је да свака организациона јединица у Министарству унутрашњих послова на огласној табли своје организационе јединице за сваки месец објављује податке о запосленима којима је због остварених доприноса у раду коефицијент основне плате у одговарајућем месецу увећан до 20%.

Подаци се односе на: име и презиме запосленог, назив организационе јединице, проценат увећања и месец за који се утврђује предметно право.

Наведене податке на огласној табли је потребно објављивати сваког 15 (петнаестог) у месецу за претходни месец.”

nagradjivanje-oglasna-T1

У седишту Сектора за ванредне ситуације у Београду у улици Омладинских бригада бр. 31 на првом спрату, на огласној табли, помоћник министра начелник СВС Предраг Марић поступио је по депеши министра и јавно обелоданио списак запослених који су награђени увећањем коефицијента плате.

Синдикат полиције Слога подржава овај гест министра и сматра да је оправдан и неопходан како би се запослени кроз транспарентно награђивање стимулисали и мотивисали за рад.

Идеју за јавно обелодањивање награђених покренуо је данашњи председник синдиката Драган Жебељан још почетком 2013. године док је био активиста ССП када је ову идеју изнео тадашњем државном секретару Вањи Вукићу. На састанку који је тада (20. марта 2013. године) одржан, ССП је поднео извештај у коме је једна од тачака дневног реда била и ова тема, што меожете видети у прилогу:

9. Јавно обелодањивање награђених радника МУП – излаже Драган Жебељан (линк ка сајту ССП и извештају)

Драган Жебељан тражи став Кабинета министра да систем награђивања радника који се огледа у повећању плате за 10,15 или 20% у МУП-у за све раднике буде јаван због спречавања корупције.

Вања Вукић подржава иницијативу али мисли да се Дирекција полиције неће сложити са тим.

На жалост у то време, нисмо успели са том идејом и иницијативом јер тадашњи директор полиције Милорад Вељовић није имао слуха да усвоји иницијативу а министр Ивица Дачић није могао да мимо директорове воље реши овај проблем. Свима је већ познато какви су били односи између Кабинета министра и директора полиције те о томе не треба додатно писати.

Синдикат полиције Слога сматра да је овим гестом министра Небојше Стефановића учињен велики искорак и исправан потез на коме искрено честитамо и који поздрављамо. Сматрамо да ће се досадашња пракса неправедног или коруптивног награђивања оних који то незаслужују спречити или смањити на најмању меру, управо јавним објављивањем података где ће сваки запослени знати да ли је његов колега праведно награђен или је награду добио “преко везе”.

С тим у вези, председник Синдиката упутио је допис министу:

“Поштовани господине Стефановићу,

Депешом број 01-15/2016-47 од 09.05.216.године наложили сте свим организационим јединицама Министарства унутрашњих послова начин поступања у вези јавног обелодањивања и истицања података о запосленима (на огласним таблама) који су награђени од стране претпостављених увећањем коефицијента плате због остварених резултата рада и доприноса у раду.

Сматрам да је Ваша одлука да се иницијатива прихвати, велики исправан искорак који сте начинили за добробит запослених који ће несумљиво позитивно прихватити овакав начин транспарентног вредновања и награђивања рада запослених, као што га прихвата и овај Синдикат.

Лично сам још почетком 2013. године такву иницијативу и предлог поднео тадашњем Државном секретару Вањи Вукићу, директору полиције и другим руководиоцима организационих јединица са којима сам водио званичне разговоре. На жалост, директор полиције одбацио је мој предлог. Кабинет министра није имао ништа против али због противљења Дирекције полиције предлог није спроведен у дело.

Веома ми је драго да се после три године, од промовисања идеје за транспарентним начином награђивања, предлог усвојили а запосленима пружили могућност да напокон буду обавештени о важним чињеницама као што је увећање коефицијента плате због постигнутих резултата и доприноса у раду.

Верујем да ће поред мотивисања и стимулисања запослених да остварују боље резултате рада, прекинути досадашња пракса неправедног или чак и коруптивног награђивања оних који то не заслужују. Управо јавним објављивањем података спречиће се или смањити на најмању меру могуће злоупотребе, јер ће сваки запослени знати да ли је његов колега праведно награђен или је награду добио незаслужено „преко везе“.

Искрено Вам честитам на мудрој одлуци коју сте спровели у корист запослених.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган Жебељан

Оставите одговор